STRAŠNA STISKA

Umrli so mu starši, zdaj še zgorel dom

22-letni Žan Kotnik iz Galicije se je na srečo pravočasno zbudil in se rešil. Leta 2016 je izgubil mater, pred tremi meseci očeta.
Fotografija: Žan Kotnik pred svojo uničeno hišo Foto: OZRK Žalec
Odpri galerijo
Žan Kotnik pred svojo uničeno hišo Foto: OZRK Žalec

GALICIJA – Letošnje leto se je za 22-letnega Žana Kotnika iz Galicije pri Žalcu začelo zelo žalostno. Pravzaprav je velika sreča, da ne poročamo o smrtni tragediji, potem ko je v soboto zgodaj zjutraj, 12 minut pred peto uro, zagorelo pri nadstrešku stanovanjske hiše, v kateri je zadnje tri mesece, odkar mu je zaradi srčnega infarkta nenadoma umrl oče, živel čisto sam.
Žan Kotnik pred svojo uničeno hišo Foto: OZRK Žalec
Žan Kotnik pred svojo uničeno hišo Foto: OZRK Žalec

Še prej, oktobra 2016, je izgubil tudi že mamo, ki je umrla po epileptičnem napadu, pred tem pa preživela dve možganski kapi. Žan se nikoli ni predal malodušju, a sobotni požar, ki mu je uničil najdragocenejše in edino, kar je imel – dom, ga je močno prizadel. »Pa sem si vedno govoril: Bognedaj, da se kaj zgodi. In iz tega razloga tudi zavaroval hišo. To je edina sreča,« nam je dejal v soboto popoldne, ko so ga iz žalskega zdravstvenega doma napotili na celjsko urgenco, na opazovanje, saj se je v zgodnjih jutranjih urah nadihal strupenega dima.
 

Gasilo je sedem društev


Kot je povedal Tadej Zupan iz Gasilske zveze Žalec, so se z ognjem spopadli prostovoljni gasilci iz kar sedmih prostovoljnih gasilskih društev, Velike Pirešice, Ponikve pri Žalcu, Zavrha pri Galiciji, Žalca, Gotovelj, Ložnice in Dobriše vasi-Petrovče. »Skupaj je v intervenciji sodelovalo 60 gasilcev z osmimi gasilskimi vozili, ki so srbela za nemoten dotok vode. Objekt so na koncu pregledali s termovizijsko kamero, ga prezračili in odstranili vse vnetljive elemente. Intervencijo smo zaključili okoli 8. ure,« je povedal Zupan.

Ogenj je uničil 30 kvadratnih metrov nadstreška, del ostrešja in kuhinjo z vso opremo. »Žan je na srečo še pravočasno ušel iz hiše, ta pa je res precej uničena in jo bo najverjetneje treba podreti,« nam je povedal Matjaž Črešnovar, sekretar območnega združenja Rdečega križa Žalec, ki si je pogorišče v soboto dopoldne ogledal skupaj s predstavniki občine Žalec, predsednikom Krajevne skupnosti Galicija Petrom Vipavcem in predsednico Krajevne organizacije Rdečega križa Galicija Dragico Tratnik.
Hiša dan po požaru kaže žalostno podobo. Foto: OZRK Žalec
Hiša dan po požaru kaže žalostno podobo. Foto: OZRK Žalec

»Žanu smo priskrbeli nekaj oblačil, ki jih je v tistem trenutku tudi najbolj potreboval. V hiši je živel sam, saj sta mu oba starša že umrla. Po očetu prejema pokojnino, zaključuje visokošolski študij, ob tem pa tudi priložnostno dela. Domačini ga poznajo kot pridnega in dobrega fanta. Glede na to, da bi še naprej rad ostal v Galiciji, mu bomo poskušali pomagati,« je še povedal Črešnovar, ki upa, da bodo ljudje znova pokazali solidarnost in Žanu priskočili na pomoč. S predstavniki lokalnih organizacij se bodo sestali danes.
 

Zbudilo ga je pokanje stekel


Neuradno naj bi zagorelo zaradi kratkega stika. »Zbudilo me je pokanje stekel. Spal sem v zgornjem nadstropju hiše, kjer je bil spalni del, spodaj, kjer je najprej zagorelo, so bili kuhinja, kopalnica in dnevni prostor. Ko sem se zbudil, je bil požar dejansko že precej razvit,« nam je pripovedoval Žan, ki je takoj poklical gasilce na številko 112, zatem pa stekel do prvih sosedov in jih zbudil, saj ob tej zgodnji uri, pa še sobota je bila, nihče drug pred njim ni opazil ognja.


»Če se ne bi prebudil sam, bi se najverjetneje zadušil,« se danes zaveda Kotnik, ki sta mu v hiši družbo delala še pes in mačka. »Muco so iz goreče hiše prinesli gasilci, za psa je poskrbel eden od sosedov in mu ponudil začasno zatočišče,« nam še pove Žan. Najprej je mislil, da bo šel začasno živet k svoji teti v Velenje. Potem pa je ugotovil, da mu zavarovanje hiše omogoča začasno nastanitev v hotelu, kar bo izkoristil, da bo ostal bliže domu, čeprav ga ni več. »Želel bi si ostati v Galiciji, a so eni že rekli, da se hiše najbrž ne bo splačalo obnavljati. Bom videl, kaj bodo povedali strokovnjaki. Mogoče pa mi uspe postaviti novo, manjšo, na temeljih te, ki je zdaj uničena,« si srčno želi Žan, ki mu do konca študija manjkajo še trije izpiti in diploma, da bo postal inženir živilstva in prehrane.


Zdaj dela v gostinstvu, kar je njegov prvotni poklic. Čeprav nima več staršev, niti sestre ali brata, pa ima druge sorodnike in predvsem prijatelje, za katere upa, da ga v nesreči ne bodo pustili samega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije