SPREMEMBE NA MEJAH

Pripravite se na vrtoglavo gnečo, Hojs: Račun iz gostilne bo dovolj (VIDEO)

V bolnišnici se zdravi 10 ljudi, znano je tudi, kaj bo z domovi starejših.
Fotografija: Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik

V četrtek je bilo v 1274 testih potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom, 10 bolnikov pa je hospitaliziranih, torej eden več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl. Današnja statistika je torej spodbudnejša kot včerajšnja, saj so v sredo ugotovili 21 novih okužb. 


Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejala, da se v svetu, Evropi in doma dviguje število okuženih z novim koronavirusom. Aktivnih primerov je pri nas trenutno 136. V zadnjih dneh po njenih besedah zboleva več mladih, saj večina potrjenih primerov spada v starostno skupino 25 do 34 let.



Notranji minister v odstopu Aleš Hojs je uvodoma dejal, da je vlada na zadnji dopisni seji odločila, da na t. i. zeleni seznam doda dve državi, črta pa kar tri, med drugim tudi Hrvaško. Hojs je dejal, da so bili prisiljeni zaostriti nekatere ukrepe, med drugim so se odločili, da se bodo karantenske odločbe po novem vročale že ob prihodu v državo.

Račun za parkirnino ali iz gostilne

Kot je dejal minister, bodo državljani odslej morali na meji dokazovati, da so bili res na Hrvaškem, torej recimo s kopijo rezervacije namestitve, računom iz kampa ipd. Po njegovih besedah mnogo ljudi ni vedelo, kaj naj storijo, če so nekoga peljali na Hrvaško na letališče. »V tem primeru imate verjetno račun za parkirnino ali gostilne, kjer ste spotoma nekaj pojedli ali spili kavo,« je dejal Hojs in dodal, da bo to ob prihodu v domovino zadostovalo. »Tujcu iz 'rumene države', ki bi moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, se zavrne vstop v Slovenijo.« Kot je še povedal, lahko po spremembi režima na mejah pričakujemo občutno povečan promet.


Domovi ostajajo odprti

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Marija Ribič je dejala, da za zdaj domov za starejše za obiske ne bodo zaprli. Je pa svojce pozvala k izredni previdnosti in odgovornosti, saj si nihče ne želi, da bi se v Sloveniji znova zgodili vnosi okužb v tovrstne zavode.


»Kar se tiče stanja v Sloveniji, je težava v tem, da imamo v zadnjih dneh vedno več primerov neznanega izvora okužb. To je tisto, kar nas posebno skrbi,« je v četrtek poudarila infektologinja Bojana Beović. Seveda bi moral najprej vsakdo sam 'narediti domačo nalogo' in se tako, denimo mladina, izogibati velikim zasebnim zabavam, si redno razkuževati roke in v zaprtih javnih prostorih dosledno nositi zaščitno masko, je še opozorila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije