Starejši umirajo: pristojni pozivajo, da svojci starostnike vzamejo domov

Vrnitev ne bo kar tako mogoča, doma bodo morali ostati do konca epidemije.
Fotografija: Domovi za starejše so najbolj na udaru koronavirusa (simbolična fotografija). FOTO: Simona Fajfar
Odpri galerijo
Domovi za starejše so najbolj na udaru koronavirusa (simbolična fotografija). FOTO: Simona Fajfar

Domovi za starejše so na udaru koronavirusa v Sloveniji. V njih je okuženih 30 zaposlenih in 137 oskrbovancev. Večina od 15 smrtnih žrtev novega koronavirusa pri nas so bili oskrbovanci teh domov.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Mateja Ribič je na današnji novinarski konferenci spregovorila o trenutni situaciji v domovih za starejše. Svojcem in stanovalcem je uvodoma sporočila, da razume, da so se znašli v nezavidiljivi situaciji: »Predstavljamo si vašo stisko, da vam mora biti v teh časih izredno težko.« Ponovila je znano dejstvo, da so stanovalci domov za starejše občane izredno ranljiva skupina v času epidemije. »Ko novi koronavirus enkrat prestopi dom upokojencev, se ta zelo hitro širi.« Pravi sicer, da pristojni že ves čas dajejo vse od sebe. »Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo. Verjemite mi, da tako direktorji ustanov kot zaposleni počnejo vse v tej smeri.«

Po Sloveniji okuženih že skoraj 140 stanovalcev domov za starejše

V povezavi s tem je bilo po besedah Ribičeve sprejetih kar nekaj ukrepov. Obiske so preventivno ukinili 6. marca. Na vhodih pred številnimi domovi po Sloveniji so poskrbeli za razkuževanje čevljev. Zaposleni na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah. Ob prihodu na delo se meri telesna temperatura. V primeru kakršnih koli odstopanj morajo nemudoma obvestiti nadrejene, ki za to ugotovijo tudi vzrok. Vse pokretne stanovalce so pozvali, naj ne zapuščajo domov.
 

Preberite tudi: Beg iz karantene: okuženega Slovenca prijavili policiji



Okužba je po besedah sekretarke potrjena že v sedmih ali osmih domovih. Največ obolelih starostnikov je v Šmarju pri Jelšah in v Metliki. Skupno število okuženih stanovalcev je 137, zaposlenih pa 30.

Ribičeva je dejala, da se zavedajo problema pomanjkanja zaščitne opreme po državi, a je zagotovila, da jo vsi domovi po državi, ki jo nujno potrebujejo, tudi dobijo. Povedala je, da opreme ne dobavljajo na zalogo, temveč sproti, na približno tri dni. Domovi morajo vsak dan poročati, kakšno je stanje z njihovim kadrom in stanovalci.

Ministrstvo se strinja, da jih svojci vzamejo domov

Ministrstvo se je odzvalo tudi na pozive, naj svojci stanovalce za čas epidemije vzamejo domov. Ribičeva odobrava takšne predloge, a hkrati dodaja, naj se svojci tega lotijo z vso resnostjo in zavedanjem, da svojca, ki ga bodo vzeli domov, v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom. Po njenih besedah se je v preteklosti že dogajalo, da so svojci, sicer v najboljši veri, za vikend hoteli stanovalce odpeljati domov, nato pa oskrbe niso zmogli in so jih nazaj pripeljali predčasno.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije