Šivajo vsi, šivilje in kmetje, delavke in gasilci

Prostovoljcev za izdelovanje pralnih mask ne manjka. Župan Starš Bojan Kirbiš: Takšne akcije nas povezujejo, naj bo tako tudi po epidemiji.
Fotografija: Na pobudo PGD Spodnje Krapje so prostovoljke prijele za šivanko. Fotografije: Oste Bakal
Odpri galerijo
Na pobudo PGD Spodnje Krapje so prostovoljke prijele za šivanko. Fotografije: Oste Bakal

Še pred nekaj leti je na tisoče šivilj, krojačev, modelarjev, šablonarjev v Murinih halah v Pomurju šivalo kakovostna oblačila, zdaj pa so to znanje prenesli na šivanje mask, večinoma pralnih. Poleg večjih izdelovalcev, med katerimi so Boxmark, Prevent & Deloza, Mi & Lan in ECC Escada Gornja Radgona, pa tudi BTT Tekstil iz Zgornje Kungote in podjetje Zaščita in reševanje Jožef Gyurica, s.p., iz Gornjega Lakoša – nekateri šivajo tudi po pogodbi z državo –, so začele kot gobe po dežju rasti domače delavnice, v katerih nastajajo maske, namenjene preprečevanju okužbe z novim koronavirusom. Šivajo vsi, ne le šivilje, temveč tudi kmetovalci, delavci, intelektualci, tako ženske kot moški.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana in tamkajšnji štab civilne zaščite sta se namreč odločila, da svojim občanom pomagajo do brezplačnih zaščitnih mask. Po uveljavitvi novega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin so uvideli, da situacije pač ne bo mogoče reševati s sredstvi, ki so jih dobivali: prejeli so le dve pošiljki, enkrat petdeset in drugič sto mask, pa še te so bile za dveurno uporabo.

Tudi v občini Starše so poskrbeli za zaščito svojih občanov.
Tudi v občini Starše so poskrbeli za zaščito svojih občanov.

Stvar so vzeli v svoje roke in v dveh, treh urah se jim je uspelo tako organizirati, da so s pomočjo občanke, šivilje Simone Vršič, dobili potrebni material in drugo opremo za izdelavo pralnih zaščitnih mask. Prostori v centru ponovne uporabe jim omogočajo namestitev strojev, miz in preostale opreme tako, da v skladu z danimi navodili zagotovijo varnost oseb, ki sodelujejo. Že v prvih urah so se na prošnjo župana odzvale številne prostovoljke ter hitro začele šivati. Blago in vse preostale pripomočke je priskrbela občina, šivilje pa so pripeljale svoje stroje in že v prvih šestih oz. sedmih urah sešile okrog 350 kosov. Na občino so dobili informacije, da se nekatere občanke po vaseh odločajo za šivanje mask doma, kar seveda pozdravljajo in jih zelo veseli, da so ljudje pripravljeni pomagati po svojih močeh.

Za začetek načrtujejo za vsako gospodinjstvo po eno pralno masko, da se lahko občani odpravijo po nakupih in opravijo druge nujne stvari. Razdeljevali jih bodo s pomočjo operativnih gasilcev, ki jih bodo prav tako dobili, že v sredo so z njimi oskrbeli vse živilske trgovine v občini.

Za blagovne rezerve šivajo v podjetju Mi & Lan v Gornjih Petrovcih.
Za blagovne rezerve šivajo v podjetju Mi & Lan v Gornjih Petrovcih.

Direktorica občinske uprave Melita Muhič se je zahvalila prostovoljkam, ki so bile v zelo kratkem času pripravljene priskočiti na pomoč, delo jim gre odlično od rok. Zahvala gre seveda tudi vsem tistim, ki so se šivanja lotile doma. »Ne želimo širiti panike in negativizma, želimo si le dobro za vse občanke in občane. Verjamemo, da nam bo skupaj uspelo premagati ta virus in izredno stanje, v katerem smo se znašli. Občanom želimo, da čim bolj mirno in brez panike to speljemo in si po najboljših močeh pomagamo.«

Izdelka Silve Pučko in Suzane Žnidarič iz Stare Ceste
Izdelka Silve Pučko in Suzane Žnidarič iz Stare Ceste

Tudi v Spodnjem Krapju so šle prostovoljke v akcijo. Neutrudni predsednici PGD Spodnje Krapje Karmen Kelenc se je v času, ko je družabno življenje zamrlo, porodila ideja, da bi za vsako hišo sešili pralne maske. Za delo so izkoristili vaški gasilski dom, ki trenutno sameva. Dosledno se držijo navodil, ki jim jih je posredovala občina Ljutomer, in smernic Gasilske zveze Ljutomer. Blago so prispevali Karmenini starši, elastiko so kupili pri Šiviljstvu Lipovec. »Naši mladi prostovoljki Anisa Kelenc in Lara Slekovec sta poprijeli za šablone in škarje, največjo vlogo pa je odigrala naša članica Nada Slekovec, saj je sešila zaščitne maske in vsako zapakirala v vrečko, predsednica jih je še isti dan raznosila po vasi. Podobno so zase poskrbeli v Bakovcih, krajevni skupnosti je zaščitne maske doniralo domače podjetje Šiviljstvo Dama.

V Stari Cesti na obronkih vinorodnih goric Jeruzalem medtem Silva Pučko in Suzana Žnidarič prek Krajevnega odbora RK šivata brezplačne zaščitne maske za vse prebivalce krajevne skupnosti.

V slogi je moč, pravijo tudi v Sv. Juriju ob Ščavnici.
V slogi je moč, pravijo tudi v Sv. Juriju ob Ščavnici.

Tudi župan občine Starše Bojan Kirbiš je prisluhnil pobudi članice Društva Ajda Starše Ireni Šerdoner, ki je predlagala, da bi članice šivale maske. Župan jih je najprej naročil 2000, ker pa želi zaščititi vse občane in občanke, jih je dodatno naročil še 2500 pri zunanjem izvajalcu. Vse stroške materiala bo pokrila občina Starše, sešile pa jih bodo članice Društva Ajda Starše in prostovoljci. »Takšne akcije nas povezujejo, naj bo tako tudi po epidemiji. Še enkrat hvala vsem, ki v teh težkih časih pomagate občanom, še posebno tistim iz ranljivejših skupin,« je dejal Kirbiš.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije