Prleška gibanica je dobila svoj film

Kmalu tudi brošura o najboljši prleški sladici s tradicijo. Junijska prireditev z ocenjevanjem je še v zraku.
Fotografija: Prikazana je pravilna priprava.
Odpri galerijo
Prikazana je pravilna priprava.

Pri Kulturnem, turističnem in izobraževalnem društvu Kelih, kjer že od leta 2014 izvajajo različne aktivnosti za izboljšanje prepoznavnosti prleške gibanice, so veseli. Najboljša prleška sladica s tradicijo je namreč dobila svoj film, ki govori o njej na splošno, vključen pa je tudi videoprikaz priprave z receptom. Zagotovo bo v prihodnje še več ljubiteljev dobre hrane po Sloveniji peklo omenjeno tradicionalno sladico. Film je sicer nastal v sklopu projekta Prleška gibanica, ki je sofinanciran od Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Programa razvoja podeželja RS/CLLD.


V samo petih dneh si ga je ogledalo skoraj 20.000 ljudi.
V zaključni fazi priprave je medtem brošura o prleški gibanici, ki bo, podobno kot izobraževalni film, natančno prikazala postopek njene priprave. V sklopu projekta bo društvo začelo podeljevati tudi certifikat Tradicionalna prleška gibanica. Na ta način želijo spodbujati peko prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev uporaba okrogle lončene sklede.


Več o certifikatu Tradicionalna prleška gibanica bo društvo Kelih povedalo na izobraževalnih delavnicah in okrogli mizi, ko bo epidemiološka situacija v zvezi z novim koronavirusom to dopuščala. Za 13. junij je v Križevcih pri Ljutomeru predvidena tradicionalna prireditev Prleška gibanica 2020, z ocenjevanjem in razstavo prleških gibanic, a še ni povsem jasno, ali bo lahko potekala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije