Pozor, izogibajte se trgovinam in množicam

Širjenje koronavirusa lahko preprečimo tudi sami – ne obiskujemo prostorov z večjim številom ljudi in se za nekaj časa ogradimo od starih staršev.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Danes so kljub večdnevnemu opozarjanju trgovine marsikje še vedno polne ljudi, so pa police ponekod že slabo založene. Naš novinar Boštjan Fon, ki živi v bližini veletrgovskega področja na Lescah, pravi, da je upal, da bo stampedo potrošniškega nakupovanja včeraj izzvenel, a žal ni tako: »Deset pred osmo se je že začel promet  v smeri trgovin. Ne bo dolgo, ko bo glavno krožišče, kjer je odcep z avtoceste, spet zabasan z avti. Ker bodo ljudje odšli na Bled, Bohinj, proti Pokljuki na izlet. Seveda bodo še prej skočili po nekaj, kar se jim zdi, da jim še manjka. Bog se nas usmili, članov domorodnega plemena na sončni strani Alp!«

Že pred nekaj dnevi so se po Sloveniji vrstile odpovedi tekmovanj, dogodkov, vrata so od včeraj dalje zapirale tudi restavracije, univerze, v ponedeljek vrata zapirajo še osnovne šole.


Že ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa veljajo posebni ukrepi, kar pomeni, da je treba čim bolj omejiti stike z drugimi ljudmi. To tudi pomeni, da se je treba odpovedati vsem nenujnim obiskom pri prijateljih in starih starših, otroci naj se ne igrajo z drugimi otroki. To se mogoče sliši težko, a se dolgoročno izplača, saj se na ta način okužba med ljudmi ne more širiti. Včeraj je bilo v Sloveniji do 14. ure s koronavirusom okuženih 141 oseb, danes pričakujejo, da jih bo že okoli 200. 

Takšni prizori so v zadnjih dneh v trgovinah precej pogosti. FOTO: Pero, bralev poročevalec
Takšni prizori so v zadnjih dneh v trgovinah precej pogosti. FOTO: Pero, bralev poročevalec

Statistike tudi kažejo, da virus v lažji obliki preboli 80 odstotkov okuženih. Svetovna zdravstvena organizacija je 3. marca ocenila, da je 3,4 odstotka smrtnih žrtev. Za primerjavo: ob pandemiji španske gripe, ki velja za eno od največjih katastrof v človeški zgodovini, je med letoma 1918 in 1920 umrlo tri do pet odstotkov takratnega svetovnega prebivalstva.

Kako ukrepati? Najučinkovitejši so ukrepi, ki jih izvajamo sami (ne dotikamo se oči, nosu in ust, če zbolimo, ostanemo doma, kašljamo v rokav, redno si umivamo roke ali si jih razkužujemo, izogibamo se zaprtim prostorom, v katerih se zadržuje veliko ljudi). Izogibati se je treba javnim krajem, med katere seveda sodijo tudi trgovine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije