NEVERJETNA

Koroška papiga ima milijon oboževalcev

Objavljeno 12. junij 2019 21.23 | Posodobljeno 12. junij 2019 21.23 | Piše: Mojca Marot

Kaja je zaslovela s posnetki na facebooku. Lastniku smiselno odgovarja na vprašanja.

Konrad Koren s Kajo, ki je obnorela ljubitelje živali pri nas in tudi v svetu. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
SLOVENJ GRADEC  –  Maja so se na družabnem omrežju facebook pojavili prvi posnetki papige Kaje in v hipu navdušili. Ponosni lastnik papige sorte sivi žako je Slovenjgradčan Konrad Koren, ki je Kajo večkrat posnel z mobilnim telefonom, šele pred mesecem dni pa se je odločil, da bo nekatere posnetke delil z javnostjo.

image
Like vstavi v pravo odprtino, podobno kot to počnejo dveletni otroci.
Res je, da sivi žakoji radi pogosto govorijo in se hitro naučijo ponavljati besede, ki jih slišijo. A Kaja, ki večino časa preživi s svojim lastnikom, je drugačna. Ona ne ponavlja enih in istih besed kar tako, temveč lastniku, ko si zanjo vzame čas in jo sprašuje določene stvari, smiselno odgovarja na postavljena vprašanja.

Lastnika in Kajo smo poiskali, da smo se tudi sami prepričali, kako velika zaveznika sta. In, ja, Kaja je navdušila tudi nas, čeprav si nismo domišljali, da bo ob našem obisku enako sproščena kot takrat, ko sta z lastnikom sama.

image
Sponke razstavlja kot za šalo.
Na kakšna vprašanja papiga Kaja odgovarja? Ko jo Konrad vpraša, kako se oglaša muca, Kaja odgovori: »Mijav.« Na vprašanje, kako zavriska Kekec, odgovori: »Juhuhu!« Konrad Kajo vsakič, ko odgovori prav ali naredi pričakovano, nagradi. Ne, ne s čokolado, Kaja dobi arašid, v hipu ga zlušči in poje. Za priboljšek je pripravljena pridno odgovarjati na zelo različna vprašanja. Lastniku podari kak poljubček, ko odhaja od doma, pa se od njega poslovi z besedami: »Pa, pa, Kaja.«

Res je bistra. Lastniku je na vprašanje, kaj je ona njegova, odgovorila, da ljubica. In še, da je »lepa Kaja«. Ko jo vpraša, kako reče Tatjana (Konradova žena, op. p.), reče: »Kaj je, Kaja?« Ko jo vpraša, kako reče, kadar je hud, Kaja izstreli: »Tiho, baraba!« Kaja poleg muce oponaša konja, žabo in psa. Tudi zažvižga, v trenutku razstavi celo verigo sponk in brez težav po barvi in likih loči in zlaga pisane lončke, kakršne za igro uporabljajo dve- in triletni otroci.
 

Žene in tašče ne uboga


»Tri mesece je bila stara, ko smo jo kupili, zdaj je z nami že pet let. Kupil sem jo pri vzreditelju na Prevaljah. Žal mi je le, da ji nisem pri petih mesecih nadel oprsnice, da bi se navadila nanjo in bi jo lahko kdaj nesel kam s seboj. Brez oprsnice to ne gre in zato žal ne morem sprejeti povabila, denimo, v vrtec, kjer bi si otroci zelo želeli našo Kajo spoznati v živo,« pove Konrad.

image
Za pravilno opravljeno nalogo dobi nagrado, arašid.
V stanovanju v bloku sredi Slovenj Gradca je, ko nikogar ni doma, zaprta v veliki kletki sredi kuhinje. A to je redko, saj s Konradom veliko časa preživita skupaj in on se ji zelo posveča. Ob našem obisku je postajala vse bolj zaupljiva in pokazala, katere spretnosti obvlada. »Že pred Kajo sem imel papagaja, a uvoženega in ulovljenega nekje v divjini. Tako glasen je bil, da ga v bloku nismo mogli imeti. Zaradi šoka ob spremembi okolja je začel izgubljati perje, zato sem ga vrnil prodajalcu in pri vzreditelju kupil Kajo, za katero sem odštel 800 evrov. V trgovini je cena tovrstnih papig 1100 evrov,« pojasni Koren.

A če nimate časa in vam več pomeni dopust, si takšne živali raje ne omislite. Za več kot en dan, morda dva, Konrad in Tatjana ne moreta od doma, četudi za Kajo v njuni odsotnosti poskrbi Tatjanina mama. »Čeprav taščo pozna, saj pride vsak dan k nam na kavo, je Kaja ne uboga,« pravi Konrad. Taka papiga se naveže le na enega človeka. »Ženo ima rada, a niti nje ne uboga. Odgovarja ji na vprašanja, uboga pa ne.« Konrad nas je opozoril, da je tudi zelo dominanta, in le če hoče, odgovarja in počne, kar si želi. »Bognedaj, da se ji ne posvetiš, kadar si tega želi. Užaljena je, takrat naredi prelet nad glavo in odleti na svojo kletko,« razloži Konrad, ki se je s Kajo začel ukvarjati takoj, ko jo je kupil.

Kaja govori, žvižga, razstavi verigo sponk in po barvi in obliki loči in zlaga pisane lončke.

»Sčasoma tak ptič začne pridobivati karakter, in če mu preveč pustiš, te nadvlada,« pove. Prizna, da je njen kljun zelo močan – če bi bila v stanovanju dlje spuščena, bi imeli vse uničeno. Prav letos so zato zamenjali vsa notranja vrata. Sesalnik za prah uporabijo najmanj dvakrat na dan, Kaja se je s kljunom lotila tudi njegovega kabla. Do Konrada goji posebno spoštovanje in ga večinoma uboga.
 

Dočaka 70 let


Odkar je objavil njen prvi posnetek na facebooku, je miru vse manj. Kaja je osvojila srca številnih ljubiteljev živali, posnetki so obkrožili svet, nedavno ga je Nataša Bešter objavila v svoji oddaji Štiri tačke. Da o komentarjih niti ne govorimo, saj se jih je nabralo že skoraj 3000, ogledov posnetkov pa milijon.

»Vzgoje Kaje sem se lotil tako kot pri otroku. A treba je vedeti, da njeni možgani verjetno ne prenesejo ne vem kolikšne količine podatkov. Zato zame sam govor ni toliko pomemben kot to, da razume, kaj jo vprašam. In torej smiselno odgovori. To pomeni, da razmišlja. A bognedaj, da se ji zamerim. Takrat me nepremično gleda v oči in samo čakam, kdaj bo naredila prelet in hitro odletela,« razloži Konrad.

3 mesece je bila stara Kaja, ko jo je Konrad kupil.

Življenjska doba teh papig je okoli 70 let. »To pomeni, da moram zdržati tam do 130. leta,« se zasmeje. A čisto resno doda, da se kar boji, kdo bo skrbel zanjo, ko sam ne bo zmogel več. »Že če samo palico zamenjam v kletki, je ne sprejme. Če bi zamenjala lastnika, bi verjetno zaradi šoka začela izgubljati perje,« pove Konrad, ki si želi s posnetki prikazati, kaj vse zmorejo sivi žakoji, hkrati pa je vesel, da posnetki njegove Kaje marsikomu polepšajo dan, kot mu pišejo različni ljudje. 
Deli s prijatelji