OVADBA

Kazensko ovadili direktorja javnega zavoda

Ugotovili še nevestno delu uslužbenke zavoda, ki si je želela neupravičeno dvigniti plačo.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil, Delo

KOPER – Gospodarski kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so konec leta 2018 zaključili predkazenski postopek zoper direktorja in njegovega nekdanjega ožjega sodelavca, oba v času storitve kaznivega dejanja zaposlena v enem od javnih zdravstvenih zavodov na območju PU Koper. Predkazenski postopek se je pričel na podlagi obvestila KPK. S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je direktor javnega zdravstvenega zavoda v letu 2011 del dodeljenih javnih sredstev uporabil v nasprotju z nameni, za katere so bila dodeljena zavodu. To je storil izključno z namenom, da bi sam prišel do denarja, ki mu ga je dolgoval njegov takratni podrejeni sodelavec.

Dolg poravnal z nezakonito odpravnino

Sodelavec direktorju iz lastnih sredstev ni mogel vrniti dolgovanega denarja, zato se je ta odločil, da bo sodelavcu neupravičeno priskrbel denar javnega zavoda, ki ga še danes vodi in upravlja. To je storil tako, da je sodelavcu neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila približno 7000 evrov višja od zakonite, nakar je nekdanji sodelavec nezakoniti del odpravnine nakazal direktorju na njegov osebni bančni račun.

Direktor zavoda je utemeljeno osumljen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 1. odstavku 240. člena KZ-1), nekdanji sodelavec pa pomoči pri istem kaznivem dejanju (po 38. čl. KZ-1), saj mu je pri tem pomagal. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do petih let.

Ugotovili še nevestno delu uslužbenke zavoda

Prav tako so kriminalisti ugotovili, da je javna uslužbenka, zaposlena v upravi tega zavoda, storila kaznivo dejanje nevestnega dela v službi (po 258. členu KZ-1). Pri opravljanju svojih nalog je zavestno kršila delovnopravno zakonodajo ter kolektivno pogodbo za javni sektor in z namenom, da bi sebi in dvema ožjima sodelavcema v upravi javnega zavoda neupravičeno dvignila plačo, neupravičeno dodelila delovna mesta z zahtevano stopnjo strokovne izobrazbe VII/2, za katera niso izpolnjevali pogojev glede izobrazbe. Tako so trije javni uslužbenci na škodo javnega zavoda pet let neupravičeno prejemali za pet, 10 in 12 izhodiščnih plačnih razredov višjo plačo od tiste, do katere so imeli pravico. Za nevestno delo v službi (po 258. členu KZ-1) je zagrožena kazen zapora do treh let.

Obe kazenski ovadbi so kriminalisti podali na okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije