POGUMNI IN VZDRŽLJIVI

FOTO: Skupinski duh jih je gnal čez drn in strn

Objavljeno 17. junij 2019 21.38 | Posodobljeno 17. junij 2019 21.38 | Piše: Špela Ankele

Na Brajnikovem memorialu letos 27 ekip policistov, vojakov, gorskih reševalcev.

Prvi je, z ogromno prednostjo, do Velike Zake priplaval Jure Majdič. FOTO: Špela Ankele
Minuli konec tedna so Bled in okolico preplavile uniforme. Slovenske policistke in policisti so s kolegicami in kolegi, ki v službi nosijo vojaške uniforme, pridružili pa so se jim še gorski reševalci in pripadniki enot za zaščito in reševanje, na letošnji 26. pohod razuma, volje in moči, imenovan tudi Brajnikov memorial, prijavili 27 ekip.

Lahkega dela niso imeli, kajti štiričlanske ekipe, ki so moči razporedile tako, da so se v vsakem trenutku tekmovanja potili trije člani, so se najprej zagnale v Blejsko jezero. To je na površini ogreto na znosnih 22 stopinj Celzija, takšna temperatura pa je tekmovalce spremljala vseh 750 metrov, kolikor jih je nanizanih med veslaškim centrom in Veliko Zako.
image
Skok v Blejsko jezero FOTO: Špela Ankele

Že med plavalnim uvodom v dvodnevni preizkus se je tekmovalna vrsta, ki jo je s precejšnjo prednostjo vodil Jure Majdič, precej razpotegnila. Po osvežilnem uvodu so tekmovalci zavrteli pedala in odkolesarili do Smokuške planine, od koder so se peš, prek Stopa, podali do Javornika. Tam so jih spet čakala kolesa, ki so jih usmerili do Jesenic, Mojstrane in Krnice. Tu je bil na sporedu nov gorski pohod, ki se je končal na Zatrniku, kjer pa prvega tekmovalnega dne še bi bilo konec, saj se je bilo treba po vseh naštetih naporih močno osredotočiti in na biatlonskem strelišču na Pokljuki krepko umiriti roko.
image
Takole so razpenili vodo, ki objema najslavnejši slovenski otok. FOTO: Špela Ankele

Drugi dan se je začel s tekom po trasi, speljani od bohinjskega Gostišča Kramar do Ukanca. Zatem je napočil trenutek za vodne športe, saj je bilo treba po Bohinjskem jezeru odveslati nazaj do gostišča. Od tod kolesarjenje prek Rovtarice do Oblakove planine, pa spet gorski pohod do planine Ricman in planine Prihod vse do Tolstega vrha pod Taležem. Po stari navadi so tekmovalci prečili ledeno Savo. Dvodnevni preizkus se je v soboto sklenil pod Ribensko goro.

Ta preizkus lahko imenujemo tudi najbolj zahtevno tekmovanje slovenskih uniform, kar je jasno že iz tega podatka: v obeh dneh so premagali kar 3000 višinskih metrov! Najstarejši med tekmovalci, 60-letni Mihael Burilov, ki se je po lastni izjavi tokrat zadnjič podal na zahteven preizkus, je povedal: »Kdaj sem se prvič podal na to tekmovanje, niti ne vem. Smo pa z ekipo, ki je
image
Prvi je, z ogromno prednostjo, do Velike Zake priplaval Jure Majdič. FOTO: Špela Ankele
danes na startu, začeli leta 2007. Od takrat le dvakrat nisem bil na tem zahtevnem tekmovanju.« Ko se je tik pred začetkom pogledal v prihodnost, je nekdanji načelnik Operativno-komunikacijskega centra Ljubljana napovedal: »Letos nas čaka zahteven pohod na Stol – ta bo verjetno kraljeva etapa dvodnevnega tekmovanja.«

In kaj bi legenda tekmovanja sporočil tistim uniformirancem, ki še zbirajo pogum, da bi se prijavili na zahteven preizkus? »Predvsem je to tekmovanje, ki se ga moraš lotiti z glavo, saj ne gre toliko za tekmovanje moči. Razmišljati je treba o tem, kako razporediti moči, poleg tega je ključno, da dobro poznaš sebe in veš, kje so tvoje meje,« je povedal Mihael Burilov.
Mitja Brajnik je bil policist, gornik, gorski reševalec in tudi idejni oče tekmovanja, ki je bilo sprva zasnovano kot merjenje moči gorenjskih policistov. Potem ko se je 10. junija 1997 tragično ponesrečil med vajo gorskih reševalcev pod Okrešljem, se je preimenovalo v Brajnikov memorial. Danes je v pripravo tega zahtevnega tekmovanja močno vpet njegov sin Matej Brajnik, ki gre v marsičem po očetovih stopinjah: tudi on je gorski reševalec in policist, zaposlen kot komandir Policijske postaje Radovljica.
Na tekmovanjih, kakršno je dvodnevno merjenje moči na Bledu in v njegovi okolici, je v ospredju premagovanje samega sebe. Pomembna je vztrajnost, ključna je moč, nujno je znanje in tudi zavedanje, da si le del ekipe. Zmagovalec je bil tako čisto vsak, ki je prišel v cilj, a naj vseeno omenimo najboljše: med moškimi ekipami je bila, kot že velikokrat doslej, tudi letos najbolj urna posadka specialne enote. Med ženskami so do cilja najhitreje prišle vojakinje pehotnega polka, med mešanimi ekipami pa je slavila Modra družina. 
image
Dva dneva, polna plavanja, kolesarjenja, tekanja, pohodništva, streljanja ... FOTO: Špela Ankele

image
To so junaki, ki so konec tedna urno kot blisk premagovali hribe in doline v okolici Bleda: gorski reševalci, vojaki, člani ekip za zaščito in reševanje ter, seveda, policistke in policisti iz vse Slovenije. FOTO: Špela Ankele

image
Najstarejši udeleženec Mihael Burilov. Uganete, koliko let ima? FOTO: Špela Ankele

image
Zahteven preizkus je posvečen Mitji Brajniku, idejnemu očetu zahtevnega pohoda razuma, volje in moči. FOTO: arhiv organizatorja
Deli s prijatelji