POTREBNA BO EVAKUACIJA

FOTO: Pri nakupovalnem središču še vedno bomba: »Ne približujte se«

Najdba bo tam ostala vsaj do ponedeljka.
Fotografija: Policija je zavarovala območje. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Policija je zavarovala območje. FOTO: Mediaspeed

MARIBOR – V Mariboru so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark danes dopoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Pristojne službe so območje zavarovale, glede načina onesposobitve bombe pa se bodo odločile v ponedeljek. V trenutnem stanju po navedbah predstavnikov civilne zaščite ni nevarna, zato ni razlogov za preplah.

Mesto najdbe. FOTO: Mediaspeed
Mesto najdbe. FOTO: Mediaspeed
»Takoj ko smo bili obveščeni o najdbi, smo aktivirali vse ustrezne službe. Strokovnjaki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so že na terenu in izdelujejo podrobnejšo identifikacijo najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva,« je popoldne v izjavi za medije povedala vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Po njenih besedah gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma.

Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič je pojasnil, da proučujejo več scenarijev glede načina odstranitve bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in se dogovorili o nadaljnjih korakih.

Podobna akcija, kot na Vurberku

Kot trenutno kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico, vendar še ni znano v kolikšnem obsegu. Na vprašanje, ali se lahko pričakuje podobno akcijo, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 na Vurberku, je Grilančeva odgovorila: »Verjetno.« Ali bo največje mariborsko nakupovalno središče in UKC Maribor v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa do tega ne bo prišlo pred ponedeljkovim sestankom.

Ne zadržujte se tam in ne fotografirajte

Civilna zaščita poziva javnost, naj se ljudje ne približujejo najdbi. »Do ponedeljka, ko bodo sprejete natančnejše odločitve, bo območje varovano. Naprošamo vse radovedneže, naj se ne zadržujejo tukaj in prihajajo fotografirat,« je povedala Grilančeva. Dokler se bomba ne bo dotikala ali premikala, ni nevarna. »Trenutno je situacija varna. Ubojno sredstvo je na varnem mestu,« je zatrdil Zupanič.

Na gradbišču, kjer so našli bombo, gradi zasebni investitor trgovski center, je pa v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v avstroogrskem času. Tam so po neuradnih navedbah v preteklosti že našli nekaj bomb, a so postopek onesposobitve izpeljali na drugi lokaciji.

Gradbišče je danes zavarovano z ograjo, tako da nihče ne more blizu, varujejo pa ga tudi policisti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije