DOMAČA OBRT

Čipke iz Rusije

Konec tedna bo Idrija spet v znamenju čipk in festivala: razstave, stojnice z izdelki domače in umetne obrti ter tekmovanje v klekljanju.
Fotografija: V Idriji bo konec tedna spet čipkarski festival. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
V Idriji bo konec tedna spet čipkarski festival. Fotografije: Primož Hieng

Osrednja tema letošnjega 37. festivala, ki bo od 15. do 17. junija, bo 15-letnica sodelovanja med oddelkom za oblikovanje tekstilij in oblačil naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani (NTF) in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let svojega uradnega delovanja.
Ljubitelji čipk in oblikovanja si bodo dela študentk in študentov NTF, ustvarjena med letoma 2004 in 2017, ogledali na retrospektivni razstavi Od črte do čipke.
V Idriji bo konec tedna spet čipkarski festival. Fotografije: Primož Hieng
V Idriji bo konec tedna spet čipkarski festival. Fotografije: Primož Hieng

Osrednja razstava letošnjega festivala Lepotica in zver (Beauty and the Beast) bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke. Obletnici sodelovanja med Društvom klekljaric in NTF bo posvečen poseben slavnostni dogodek v Filmskem gledališču Idrija. Študenti NTF bodo skupaj s klekljaricami v podhodu Magazina postavili tudi posebno čipkasto strukturo Čipka v odsevu.
V mestu klekljajo vse generacije.
V mestu klekljajo vse generacije.

Premierno bo prikazan dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov, ki je nastal v produkciji Arsmedie. Posvečen je renesansi na področju čipke in slovenskim umetnikom z inovativnim pristopom k ustvarjanju tega klekljanega izdelka.
Punkelj in kleklji so obvezna oprema čipkaric.
Punkelj in kleklji so obvezna oprema čipkaric.

Slovenska modna oblikovalka Marita Wrong bo idrijsko čipko predstavila skozi drugačen zorni kot – kako z inovativnimi umetniškimi projekti in sodelujočimi oblikovalci ohranjati lepoto in tradicijo idrijske čipke.

V Čipkarski šoli bo na ogled letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih Poglej, kaj znam! V šoli bo organizirana delavnica klekljanja za odrasle. V Mestnem muzeju Idrija bo na ogled razstava Jasne Kralj Pavlovec Poti usod, na ogled bo seveda tudi stalna razstava Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. V Mestnem muzeju Idrija bo razstava čipk iz Vologde, klekljarske prestolnice Rusije, na festivalu se bodo z deli predstavili člani Likovnega društva Cinober in Filatelističnega društva Idrija.

Slavnostno odprtje letošnjega festivala Muze nad Idrijo bodo oblikovali predvsem domači, idrijski ustvarjalci. Prireditev bodo pod umetniškim vodstvom skladatelja Alda Kumra glasbeno opremili flavtist Cveto Kobal, Godbeno društvo rudarjev Idrija, zasedba Divje jezero in vokalna skupina Gallina.
Vzorce za čipke prodajajo na stojnicah.
Vzorce za čipke prodajajo na stojnicah.

Obiskovalcem bo tudi letos na voljo bogat spremljevalni strokovni, zabavni, športni in glasbeni program: delavnice za otroke in odrasle, sejem domače in umetne obrti, ogledi idrijskih znamenitosti, gostovanje Mednarodnega folklornega festivala Bohinj 2018, rekreativni tek za Zlati klikl, večerni zabavi s Tabu, Manouche, Dejanom Vunjakom, didžejem ​Marnixom in drugimi.

Vrhunec tridnevnega dogajanja bo kot vedno državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije