OBLETNICA

Ciciban praznuje 70 let

Na začetku so vzgojiteljice v vrtcu v Stožicah tudi same izdelovale igrače.
Fotografija: Razstava Igrače in igre skozi čas v enoti Pastirčki FOTO: Draga Lucu
Odpri galerijo
Razstava Igrače in igre skozi čas v enoti Pastirčki FOTO: Draga Lucu

LJUBLJANA – »To je edini Ciciban, ki ga poznam in ki tako dobro izgleda tudi pri svojih 70 letih,« je na dogodku v Smeltu, s katerim so proslavili častitljivo obletnico Vrtca Ciciban, kot častni govorec povedal stari novi župan Ljubljane Zoran Janković. Poudaril je še, »da so naši vrtci najboljši v Evropi in je tisto, kar mi nudimo našim otrokom, našim biserčkom, res neverjetno«. Dogodka so se udeležili tako zdajšnji zaposleni kot nekdanji uslužbenci, poleg strokovnih delavk pa so na odru nastopili otroci iz Vrtca Ciciban, ki to leto končujejo svoje bivanje tam. Manjkala ni niti rojstnodnevna torta, ki je bila tako pisana oziroma barvita, kot je pisano bivanje v vrtcu.
 

Od nekoč 45 do danes 1000 otrok


Vrtec Ciciban je eden starejših v Ljubljani, takoj po vojni leta 1948 ga je ustanovil mestni svet za prosveto in kulturo kot finančno samostojen zavod Otroški vrtec v Stožicah. Kot nam pojasni ravnateljica Marija Kermavnar, je prvi vrtec svoje prostore dobil v eni od visokopritličnih stanovanjskih hiš v Zupanovi ulici.

Vrtec Ciciban je sprva deloval v hiši v Zupanovi ulici. FOTO: Arhiv Vrtca Ciciban
Vrtec Ciciban je sprva deloval v hiši v Zupanovi ulici. FOTO: Arhiv Vrtca Ciciban

»V takratnem obdobju je odigral svojo prvo družbeno vlogo in je v redno in občasno varstvo vključeval šoloobvezne in predšolske otroke Krajevne skupnosti Posavje, ki je imelo v tistih časih pravzaprav značilni predmestni značaj, torej redko poseljenost z individualnimi hišami in svojevrstno strukturo prebivalca,« pripoveduje Kermavnarjeva. V prvih letih je imel povprečno 45 rednih oskrbovancev, posloval pa je od 11 do 12 ur na dan v dveh mešanih oddelkih.
 

Glavna skrb za varno počutje in igro


Z izgradnjo novega stanovanjskega naselja je potreba po organizirani vzgoji in varstvu otrok strmo naraščala, do leta 1984 je Vrtec Ciciban posloval na 14 lokacijah v 78 oddelkih, v katerih je bilo 1650 otrok. »V vseh teh letih je bilo veliko družbenih sprememb, ki so bile različno naklonjene predšolski vzgoji, ves čas pa je bila in ostala posebna skrb za prijetno in varno počutje otrok ter za otroško igro kot tisto dejavnost, prek katere otroci vstopajo v svet vrstnikov, preigravajo različne vloge, razvijajo lastne kompetence, gradijo samopodobo in se učijo za različne izzive v resničnem življenju,« razlaga ravnateljica, ponosna na sodelavke in sodelavce, na vse, ki so pustili neizbrisen pečat v mozaiku Vrtca Ciciban, in hvaležna staršem otrok za zaupanje. Posebno hvaležna je tudi ljubljanski občini, »ki skrbi, da imamo dobre razmere za delo«, in županu, »ki je izjemno naklonjen vrtcem, nas spoštuje in ceni in pogosto pove, kako dobri smo ljubljanski vrtci«.


Danes je vrtec sodoben in ceni svojo zgodovino, hkrati pa ima lastno poslanstvo in dobro vizijo, še dodaja ravnateljica. »Danes v naš vrtec vsak dan vstopa skoraj tisoč otrok v 55 oddelkih na šestih lokacijah, in sicer v enote Ajda, Čebelica, Lenka, Mehurčki, Pastirčki in Žabice,« je še dodala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije