ODZIV

Cerar: Prišlo je do namernega samoponižanja slovenskih vojakov

Predsednik vlade je naročil, da mora ministrica ugotoviti, kdo je naročil izvedbo vaje. 
Fotografija: Miro Cerar FOTO: Arhiv Suzy
Odpri galerijo
Miro Cerar FOTO: Arhiv Suzy

LJUBLJANA – Negativno ocena vaje vojske je predsednika slovenske vlade Mira Cerarja presenetila in zaskrbela. Kot je dejal po današnji seji vlade, je prepričan, da je prišlo do namernega samoponižanja slovenskih vojakov, kar je zanj nesprejemljivo.


Šok za Cerarja


»Poročilo in vsi dogodki so me zaskrbeli. Do takšnih ocen ne bi smelo priti. Presenečen sem, da je vojska vajo izvedla v času, ko je vedela, da omenjeni bataljon v nekaterih primerih še ni dovolj pripravljen. Šlo je do namernega samoponižanja slovenskih vojakov, kar je nesprejemljivo. Zahteval sem od ministrice Andreje Katič, da se preveri, kdo je sprožil tako ravnanje in ustrezno ukrepa,« je dejal Cerar. Cerar je dejal, da je ministrici naložil, da mu najkasneje v enem mesecu predstavi ukrepe, ki bodo poskrbeli, da bo bataljon dosegel nivo usposobljenosti in poveljevanja. Cerar je še ocenil, da vlada glede stanja v vojski ne nosi odgovornosti, saj je konec leta 2016 sprejela ukrepe, s katerimi so zagotovili dodatna sredstva, in sprejeli še nekatere ukrepe za pripravljenost slovenske vojske. »Vlada je svoje opravila. Bili smo presenečeni, ko smo videli poročilo. Predsednik vlade je še dejal, da je ministrici naložil, da mora poskrbeti, da se stvari normalizirajo in da pripravi ukrepe, s katerimi bo bataljon dosegel nivo usposobljenosti in poveljevanja. Dodal je še, da so bili od ministrice Katičeve seznanjeni, da nekatere trditve o opremi ne držijo, da je denimo glede o obutve prišlo do zavajanja.
 

Zamenjava na vrhu


Katičeva je na novinarski konferenci dejala, da ni pošteno, da so bili slovenski vojaki negativno predstavljeni. Meni, da je za to odgovoren Osterman, zato je tudi predlagala njegovo razrešitev z mesta načelnika generalštaba, na tem mestu ga je zamenjal dosedanji namestnik načelnika Alan Geder. Dejala je, da je želela stvari rešiti v hiši, a da tokrat so šle stvari predaleč, da je šlo za krnitev ugleda vojakov. V prihodnje želi, da se izboljša delo v poveljevanju. Na vprašanje, kaj so naredili s tem, ko so zamenjali Ostermana z njegovim namestnikom, in ali ni on tisti, ki bi moral poročati Katičevi, ko Ostermana ni bilo, je dejala, da Osterman v tem tednu ni bil na dopustu, kot je bilo predstavljeno v medijih v teh dneh. »Osterman je bil prisoten ob preverjanju na Počku, tudi v teh dneh je bil tukaj, na ministrstvu. Imel je možnost, da bi me obvestil. Vprašanje je tudi, kako je poročilo, ki je označeno z oznako zaupno, prišlo prej do medijev, kot do mene. Kar se tiče načelnika Gederja, sem ga povprašala, kakšen je način sodelovanja med njima. Povedal mi je, da velikokrat ni bil udeležen v sprejemanje pomembnih odločitev, ki jih je načelnik predlagal ministrstvu.« Katičeva je še dejala, da ne čuti odgovornosti za stanje v slovenski vojski in da je ministrstvo v tistem delu, ki je v njihovi pristojnosti naredilo vse za izboljšanje stanja, gre predvsem za finančna sredstva. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije