MENJAVA

Cerar je vodenje SMC prepustil gospodarstveniku

Zdravko Počivalšek bo čez dobra dva tedna zamenjal v vrhu stranke SMC Mira Cerarja.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je edini kandidat za novega predsednika SMC, postopek vlaganja kandidatur se je iztekel v soboto. Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo kongres SMC, na katerem se bo z vrha stranke poslovil dosedanji predsednik Miro Cerar, 5. oktobra, so iz stranke danes sporočili, da bo že 21. septembra v Ljubljani. 

Minister iz kvote SMC in član strankinega izvršnega odbora Počivalšek je 27. avgusta sporočil, da je oddal soglasje h kandidaturi za predsednika SMC. Kot je tedaj pisno izjavil za STA, se je ta izziv odločil sprejeti ob izraženi podpori izvršnega odbora SMC, poslancev, lokalnih odborov in predvsem Cerarja. »Podpora predsednika mi v tem smislu največ pomeni, saj me je ravno on osebno tudi povabil k delu v svoji vladi in k delu v stranki, zato se brez njegove podpore za kandidaturo ne bi odločil.«

Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prepričan je, da ima SMC pomembne zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014. Želi si nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke, kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor in tako dodatno utrditi položaj stranke,»ki ima danes z desetimi poslanci pomemben glas v državnem zboru in s štirimi ministri pomembno pozicijo v vladi«.

Steber, na katerem želi Počivalšek programsko graditi svoje delo tako na ministrstvu kot tudi v stranki, pa je po njegovih navedbah trajnostni gospodarski razvoj. »Absolutno moramo skrbeti za gospodarski razvoj, vendar ob upoštevanju jasnih omejitev, ki nam jih daje tako družbeno kot tudi naravno okolje. Rad uporabljam prispodobe o izvozu kot o motorju gospodarstva, a vendarle ima gospodarstvo tudi svoja pljuča – in to je narava,« je dejal pred dnevi.

Cerar je umik z vrha stranke napovedal junija, po slabem rezultatu SMC na majskih evropskih volitvah. Odtlej so bile tudi glasne špekulacije, da ga bo najverjetneje nasledil Počivalšek. Na kongresu bodo delegati predvidoma spreminjali tudi statut stranke in volili del sveta stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije