VSE ZA VOLIVCE

Cerar in Janša zavajala z lažnimi sledilci?

Pred volitvami se je v Sloveniji pojavila množica lažnih profilov na twitterju.
Fotografija: Volitve prinesejo marsikaj. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Volitve prinesejo marsikaj. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Predvolilni čas je specifičen tudi, kar zadeva spletna omrežja. Kot poroča Delo, se je na twitterju denimo pojavila množica lažnih profilov oziroma profilov z lažnimi sledilci.

Tako poročajo o tviterašici Aleksan61182821, ki je v mesecu dni objavila skoraj 11.000 tvitov z domoljubno vsebino, kar je okoli 350 objav na dan. Uporabnik Slovenec Sem več kot 17.000 sledilcem na facebooku vsak dan sporoča, naj Slovenija zavaruje svoje meje. Uporabnica Magda Posavec s tujo profilno fotografijo je na facebooku z več deset objavami na dan napadala izključno nasprotnike stranke SDS. Vsi trije so se tako kot mnogi drugi brez osebnih podatkov na omrežju pojavili tik predvolilno kampanjo, po njej pa bolj ali manj potihnili.

Kot še poroča Delo, so s posebno aplikacijo twitteraudit, ki preverja avtentičnost sledilcev, preverili nekatere profile. Ugotovili so, da ima profil na twitterju predsednika stranke SMC Mira Cerarja 59 odstotkov lažnih sledilcev, profil predsednika stranke SDS Janeza Janše pa 77 odstotkov lažnih sledilcev. Dodajajo pa, da točkovanje (metrika) ni popolno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije