ČOF, ČOF

Alternativa morju: to so najbolj osvežilna jezera in reke pri nas

Če bi radi skočili v osvežilno vodo, pa se nočete gnesti na plaži, poiščite kraj za namakanje drugje. To je 18 idej, kamor se lahko odpravite.
Fotografija: Na Bledu je urejenih kar nekaj kopališč. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Na Bledu je urejenih kar nekaj kopališč. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Zdaj je že jasno, da bo veliko Slovencev svoj oddih preživljalo v naši domovini. Ob koncih tedna je na slovenski obali zaradi gneče že pravi kaos, saj se želijo mnogi osvežiti in ohladiti. A ohladite in osvežite se lahko poleg morja in toplic še kje drugje. Kaj pravite na jezero?

V Sloveniji boste našli kar nekaj naravnih kopališč, ki se jih v teh vročih dneh izplača obiskati. Inštitut za javno zdravje poroča, da imamo v Sloveniji 18 naravnih kopališč, ki izpolnjujejo določene kriterije za kopanje, a je vseeno treba biti pri kopanju v naravnih kopališčih previden.

Blejsko jezero

Čeprav je okoli jezera kar nekaj kopališč, je najbolj priljubljeno tisto v bližini kampa – Velika Zaka, kjer boste našli tudi tuše in urejeno parkirišče. Ob Blejskem jezeru boste našli še kopališči Mala Zaka in Grajsko kopališče.

Bohinjsko jezero

To je največje in najgloblje naravno jezero pri nas. Na urejenih kopališčih pa ne boste uživali zgolj v vodni osvežitvi, temveč tudi ob krasnem pogledu na gore. Med najbolj znanimi plažami sta Fužinarski zaliv in plaža Ukanc.

Reka Kolpa
Na reki Kolpi boste našli kar nekaj priljubljenih kopališč. Kopališče pri kampu Podzemelj, kopališče v vasi Grgelj ob domačiji Lobič Malenca, kopalci radi zaidejo tudi na Podbrežje pri Črnomlju.

Reka Krka

Jez v bližini izvira reke Krke ponuja pravo osvežitev. Temperature redko presežejo 18 stopinj.

Podpeško jezero

Jezero, ki ga boste našli v naselju Jezero, nedaleč stran od Ljubljane. Poleti se tukaj namaka kar precej kopalcev, saj je mogoče v jezero skočiti tudi s pomola.

Bloško jezero

Jezero Bloke boste je med Cerkniškim poljem in Loško ter Ribiško dolino. Umetno je zajezeno in ni prav globoko, le dva metra. Gre za priljubljeno izletniško destinacijo.

Velenjsko jezero

Naravno kopališče v Velenju, kjer se bodo zabavali tako otroci kot tudi odrasli. V okolici so urejeni prostori za piknike in kampiranje.

Lepena ob reki Soči

Velika korita ob reki Soči jemljejo sapo. A kopanje v reki Soči zahteva kar nekaj poguma, saj je voda običajno precej hladna.

Iški vintgar

Le streljaj iz Ljubljane boste našli neokrnjen košček narave, kamor radi zaidejo tisti, ki ne marajo namakanja v jezerih.

Nadiža

Reka, v kateri bodo na svoj račun prišli predvsem tisti, ki ne marajo preveč hladnih voda. Voda je čista, tok je miren, kar je več kot idealno za razposajene otroke.

Trbojsko jezero

Jezero, ki je nastalo med Kranjem in Mavčičami, je priljubljeno med tistimi, ki radi supajo ali uživajo v znani trbojski jagodni sadni kupi.

Jezero Jasna

Jezero, v katerem se lahko ohladite, boste našli v bližini Kranjske Gore.

Sotočje Soče in Tolminke

Prekrasen pogled na turkizno obarvano vodo vas bo kar vabil. Ob sotočju rek pri Tolminu sicer običajno prirejajo glasbene festivale.

Šobčev bajer

Bajer boste našli pod hotelom Ribno. Po prenovi je nadvse priljubljena destinacija za družine z otroki.

Reka Savinja in kamp Menina

Savinjčani pa se lahko okopajo v reki Savinji. Kopanje v kampu Menina je za obiskovalce kampa brezplačno.

Sava Bohinjka

Kopanje v Savi Bohinjki je lahko pravo doživetje. Navdušeni bodo predvsem tisti, ki iščejo senco.

Kočevsko ali Rudniško jezero

Sodi med najčistejša jezera pri nas, nahaja pa se na Kočevskem polju.

Vodni park Radlje na Dravi

Velja za edini biološki bazen v Sloveniji. Za kopanje ni treba kupiti vstopnice. V vodo boste lahko skočili s pomola ali pa se spustili po toboganu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije