POŽAR

Slovenski gliser uničil šest hrvaških čolnov

Jahta Matjaža Kelneriča zagorela zaradi kratkega stika. Škode je vsega skupaj za 100.000 evrov.
Fotografija: Škoda je velika. FOTO: Mppi.hr
Odpri galerijo
Škoda je velika. FOTO: Mppi.hr

SV. FILIP IN JAKOV – Poletje je pred vrati, migracija Slovencev na hrvaško obalo se je tradicionalno začela s prvomajskimi prazniki. Naroda si nista dovolila, da bi neurejene politične razmere sfižile človeške odnose in v hrvaških pristaniščih ter na privezih ima marsikateri Slovenec svoj čoln privezan vsaj v poletnih mesecih.
Eno takih pristanišč, kjer se najde privez za slovenske čolne, je tudi v Svetem Filipu in Jakovu, ki je skoraj ob Biogradu na moru; in tam je zagorel približno leto dni star čoln slovenskega lastnika, ki so ga na hrvaški televiziji (in v tamkajšnjih medijih) navedli kot Matjaža Kelneriča. Po poznejših spoznanjih preiskovalcev požar na njegovem čolnu ni bil podtaknjen, kot na Hrvaškem najpogosteje pomislijo ob izbruhih rdečega petelina, ampak ga je povzročil kratki stik.

Napaka na motorju

Požar naj bi se začel v noči na torek okoli dveh, ko je najprej izbruhnil na slovenskem čolnu. Poznejša kriminalistična preiskava je – glede na poročilo policijske uprave Zadar – namreč pripeljala do sklepa, da je nastala tehnična napaka na motorju čolna; kratki stik na električnem kablu med akumulatorjem in motorjem pa naj bi povzročil izbruh ognja.
Ogenj se je s Slovenčevega čolna kmalu razširil še na druge v pristanišču; požar je zajel šest plovil, ki so jih skupaj gasili prostovoljni domači gasilci, na pomoč so jim priskočili tudi kolegi iz Pakoštanov, Biograda na moru in zadrski poklicni gasilci. Nadalje so morali – zaradi posledic požara oziroma onesnaženja morja – obvestiti še osrednji Nacionalni center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju na Reki in pristojno ministrstvo za morje.
 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije