VEČ ŽRTEV

Napadalca na gejevski klub obtožili umorov

Umrlo je pet ljudi, več je bilo ranjenih. Kolorado je smrtno kazen ukinil leta 2020.
Fotografija: Umrlo je pet ljudi, več je bilo ranjenih. FOTO: Kevin Mohatt Reuters
Odpri galerijo
Umrlo je pet ljudi, več je bilo ranjenih. FOTO: Kevin Mohatt Reuters

Tožilci so proti 22-letnemu Andersonu Leeju Aldrichu v ponedeljek vložili obtožnico zaradi petih umorov in zločinov iz sovraštva, potem ko je v soboto zvečer v Colorado Springsu z orožjem napadel LGBTQ klub Q. Ubil je pet ljudi, 17 jih je ranil, več huje, osem pa se jih je v kaosu poškodovalo.

Napadalca sta razorožila

Še hujšo tragedijo sta preprečila obiskovalca kluba, ki sta napadalca hitro razorožila in pretepla z njegovo lastno puško, tako da je moral na zdravljenje v bolnišnico. Tam je ostal tudi v ponedeljek, ni pa znano, kakšne poškodbe je utrpel. Očitno še več dni ne bo mogel pred sodišče, da mu preberejo obtožnico. Ta je sicer uvodna in še ni uradna, najverjetneje jo bodo v naslednjih dneh še razširili. A skoraj nobenega dvoma ni, da bo na koncu obsojen na dosmrtni zapor. Kolorado je smrtno kazen ukinil leta 2020.

Eden od moških, ki sta strelca obvladala, Richard Fierro je na facebooku povedal, da si je med posredovanjem poškodoval roke, kolena in gleženj. »V redu sem. Drugi niso,« je dejal. Njegova hči se je med begom pred strelcem poškodovala, njen 22-letni zaročenec Raymond Green Vance pa je bil ubit. Ubiti so bili še 35-letna Ashley Paugh – mati, ki je pomagala iskati domove za sirote –, 28-letni natakar v klubu Daniel Aston, 40-letna Kelly Loving in 38-letni natakar Derrick Rump. Poleg napadalca v bolnišnici še vedno ostaja 13 ljudi.

Policisti okrožja El Paso, ki zajema Colorado Springs, se soočajo z vprašanji, zakaj Aldrichu niso odvzeli orožja in mu prepovedali nakup novega, potem ko je lani grozil materi in sosedom z bombo. Predsednik ZDA Joe Biden je o napadu po telefonu govoril z guvernerjem Kolorada Jaredom Polisom in obljubil, da bo še naprej pritiskal na kongres, naj prepove polavtomatske puške.

Aldrich je bil v soboto oborožen s polavtomatsko puško, kakršne so v ZDA zelo razširjene in lahko dostopne, in pištolo.
Množični strelski napadi v Koloradu niso nič novega, saj je prav tam leta 1999 odmeval zloglasni pokol na srednji šoli Columbine, leta 2012 se je zgodil množični pokol v kinodvorani v predmestju Denverja, lani pa v samopostrežni trgovini v Boulderju. Napad v Coloradu Springsu je bil že šesti množični strelski pokol letos v ZDA. Najbolj je letos odmeval pokol 21 osnovnošolcev v teksaškem Uvaldeju, ki je celo privedel do nekaj sprememb zveznih zakonov o orožju. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas