Na Hrvaškem aretirali Slovenca (55)

14 osumljenih naj bi hrvaški proračun oškodovalo za 75 milijonov kun, kar znaša 10 milijonov evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

ZAGREB – Med 14 osebami, prijetimi v okviru akcije hrvaške policije in urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), je tudi 55-letni slovenski državljan, osumljen utaje davkov.
 
Preiskava še vedno poteka, v središču pa sta po poročanju hrvaških medijev Mirjana in Ivan Ušljebrka.
 
Hrvaška policija je sporočila, da so izvedli dve kriminalistični preiskavi skupaj 14 oseb, ki jih sumijo, da so bili člani dveh kriminalnih združb ter da so z nepravilnim obračunavanjem davka na dodano vrednost pri malverzacijah s prodajo jeklenih ogrodij pridobili materialno korist.

Ustanovil več podjetij

V primeru preiskave, v kateri preiskujejo tudi 55-letnega Slovenca, hrvaški protikorupcijski urad sumi, da je prvoosumljeni hrvaški državljan med aprilom 2016 in januarjem 2019 povezal ostale osumljence v skupino z namenom pridobitve materialne koristi v škodo hrvaškega proračuna.

Prvoosumljeni hrvaški državljan je ustanovil več podjetij za nabavo jeklenih ogrodij, za katera je iskal osebe, ki so bile samo formalno odgovorne za poslovanje. Sam pa je pod lažnim imenom od podjetij iz Slovenije in Italije naročal blago ter organiziral nadaljnjo prodajo družbam na Hrvaškem. Ob tem je v sodelovanju z dvema osumljencema ponarejal dokumentacijo za vrnitev davka na dodano vrednost in ustvarjal navidezno zakonito poslovanje.

Slovenec mu je pomagal

Državni proračun so oškodovali za več kot 45,2 milijona kun (6,1 milijona evrov). Najmanj 10,5 milijona kun (1,42 milijona evrov) pa je glavni osumljenec dvignil v gotovini ob posredovanju enega od drugih osumljencev ter jih prek računa slovenskega državljana razdelil članom kriminalnega združenja.

Na podoben način in v istem obdobju je kazniva dejanja storila tudi osmerica iz druge kriminalne skupine, ki naj bi oškodovala hrvaški državni proračun za nekaj manj kot 30 milijonov kun (štiri milijone evrov). Prav tako je šlo za nezakonite posle z jeklenimi ogrodji, ki so jih nabavljali na Madžarskem, Slovaškem, v Romuniji ter Bosni in Hercegovini.

Hrvaška policija je potrdila, da so 14 osumljencev prijeli na območjih Zagreba in Siska ter da jih bodo prepeljali v pripor. Medtem so pri osumljencih opravili hišne preiskave ter tam zasegli dokumentacijo in osebna vozila, so še zapisali na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas