LAŽNI PROFIL

Pred trgovino jo je 75-krat zabodel

Pri spoznavanju ljudi prek aplikacij za zmenke je potrebna previdnost.
Fotografija: Spoznavanje morebitnih partnerjev prek raznih aplikacij je vedno bolj priljubljeno. FOTO: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
Spoznavanje morebitnih partnerjev prek raznih aplikacij je vedno bolj priljubljeno. FOTO: SHUTTERSTOCK

LONDON – Svet je poleti lani pretresel grozljiv zločin, ki ga je zagrešil Joshua Stimpson. Ta je nekdanje dekle na parkirišču pred trgovino zabodel kar 75-krat, zaradi česar so ga pred dnevi obsodili na 26 let zaporne kazni. Stimpson, ki je imel v preteklosti opravka s policijo zaradi zalezovanja žensk, je Molly McLaren, ki je zvezo tudi končala, kar naj bi bil povod za napad, spoznal prek tudi pri nas zelo priljubljene aplikacije za zmenkarije, ki pa ni tako nedolžna, kot se morda zdi. Ker nihče ne preverja tistih, ki si v aplikaciji ustvarijo profil, namreč med njimi mrgoli nevarnih ljudi, ki tam niso, da bi spoznali ljubezen svojega življenja, temveč ranljive in osamljene duše, ki bi jih lahko prinesli naokoli, jih okradli ali še kaj hujšega.

Britanski strokovnjaki uporabnike tinderja in drugih podobnih alikacij zdaj svarijo, naj bodo pozorni, komu zaupajo, saj je med prijetnimi moškimi, ki si želijo družice, veliko takšnih, ki si ustvarijo lažne profile, osamljenim in obupanim ženskam obljubljajo marsikaj, jih prepričajo v zmenek, nato pa jih okradejo ali oropajo. Na tovrstnih aplikacijah je tudi veliko obsojenih spolnih napadalcev, posiljevalcev in pedofilov, ki iščejo naslednje žrtve, še opozarjajo in kot primer navajajo Patricka Nevina, obsojenega posiljevalca, ki je samo prek tinderja spoznal zadnje tri svoje žrtve. A zlobneži niso samo moški. Manuela Radeva se je denimo lažno predstavljala kot bančnica in starejšega moškega prepričala, da ji je nakazal 200.000 evrov, ki naj bi jih v njegovem imenu investirala v razvijajoči se posel, a jih je namesto tega pospravila v žep.



V ZDA so menda že sprejeli dodatne varnostne ukrepe, da bi bili uporabniki tinderja varnejši, a v Evropi še nismo tako daleč, zato, svetujejo strokovnjaki, je treba vklopiti razum in ne slepo zaupati neznancem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije