ŽALOST DO NEBA: ŠOLARKE NI VEČ

Tragedija na Štajerskem: učenka naj bi se zlomila pod težo vrstniškega nasilja

Deklica naj bi bila tarča zasmehovanja sošolcev. Ukrepal ni, kot kaže, nihče. Zakaj, še preverjamo. Zdaj je prepozno.
Fotografija: V spomin. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
V spomin. FOTO: Getty Images

Vodstvo ene od osnovnih šol na Štajerskem (zaradi varovanja osebnih podatkov in preprečitve identifikacije več ne bomo zapisali, čeprav so redakciji poznane vse podrobnosti) je bilo konec tedna obveščeno, da je njihova učenka končala svoje življenje. Mnogo prekmalu, saj je šolarka komaj vstopila v najstniška leta.

Informacijo so nam potrdili tudi v vodstvu šole. »Žal vam moram potrditi, da je umrla učenka naše šole. Ob dogodku smo vsi globoko pretreseni. O smrti smo obvestili tudi učence in starše šole,« nam je sporočil ravnatelj tamkajšnje šole.

Ravnatelj: Po epidemiji porast vrstniškega nasilja

Vzrok smrti je bil samomor, a kaj je dekle napeljalo k temu, »verjetno ne bomo nikoli vedeli«, pravi ravnatelj. Dodaja pa: »Vemo pa, da je vsak samomor posledica zapletenega delovanja različnih dejavnikov, zato je zelo pomembno, da poiščemo strokovno pomoč, če se ne počutimo dobro in si sami ne znamo več pomagati. Vsa namigovanja o vedenju, kaj je bil vzrok za tragedijo, so popolnoma neupravičena. Samomor se ni zgodil v šoli niti ni bilo zaznati obračunavanja med mladostniki. Res pa je, da po epidemiji zaznavamo v šolah povečano vrstniško nasilje.«

Po neuradnih podatkih naj bi bila šestošolka tarča vrstniškega nasilja, ki jo je pripeljalo do roba. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi bila deklica žrtev šikaniranja sovrstnikov dalj časa. Zakaj pravočasno ni ukrepal nihče od pristojnih, ne vemo in še preverjamo.

Policija: Žrtve naj nikar ne molčijo

Ker gre za občutljivo temo, smo se obrnili tudi na PU Celje, od koder so odgovorili: »Zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov kot tudi varovanja integritete mladoletnikov ter nenazadnje spoštovanja določil  287. člena kazenskega zakonika vam na vprašanje ne moremo odgovoriti.« Dodali so še, da o nasilju nad vrstniki obvestila o sumih kaznivih dejanj največkrat prejmejo od staršev oškodovanih mladoletnikov oziroma iz šol, ki jih obiskujejo: »Na vsako prijavo se odzovemo in ustrezno ukrepamo.« 

Vse mladoletnike, žrtve vrstniškega nasilja, policija poziva, naj o tem ne molčijo: »O vsakem nasilju naj takoj seznanijo starše ali skrbnike, učitelje ali pa se zaupajo prijateljem. O zadevi naj nemudoma seznanijo tudi policiste. Le na ta način bomo lahko takoj ukrepali zoper nasilneže (več o tem na spletni strani policije).«

Na leto približno deset samomorov med mladostniki

V Slovenskem centru za raziskovanje samomora so s posameznimi primeri smrti zaradi samomora med mladostniki seznanjeni prek sodelovanja z različnimi šolami, ki jih povabijo k izvedbi različnih postvencijskih aktivnosti. A to ne pomeni, da so seznanjeni z vsakim primerom.  Po javno dostopni statistiki med mladostniki beležijo deset smrti zaradi samomora letno.

Vanja Gomboc iz centra za raziskovanje samomora je o o vzrokih za samomorilno vedenje povedala: »Samomorilno vedenje je izjemno kompleksno vedenje, v katerem se prepletajo številni različni dejavniki, ki lahko povečujejo posameznikovo stisko in tveganje za samomor. Eden izmed pomembnih dejavnikov tveganja, še posebej med mladostniki, je lahko vrstniško nasilje. Zelo redki primeri pa so, kjer bi bil prisoten samo en dejavnik tveganja. Običajno so prisotni različni dejavniki, čeprav morda nekateri res bolj delujejo na nekega posameznika kot drugi dejavniki, ki so pri njem prisotni. Vseeno pa ravno zato težko z gotovostjo zares zaključimo, kateri vse dejavniki so prisotni pri nekem posamezniku«.

Več preberite v tiskani izdaji Slovenskih novic.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas