AL KAIDIN SIMPATIZER

Terorist z bombo v Ljubljano

Objavljeno 18. julij 2018 07.58 | Posodobljeno 18. julij 2018 07.58 | Piše: Boštjan Celec

Simpatizer Al Kaide se je napotil v glavno mesto. Loris Brljafa iz tulcev naredil lažni eksplozivni pas.

Sedel bo tri leta in dva meseca, potem pa ga čaka izgon iz Slovenije. FOTO: Dejan Javornik
KOPER – Z enim samim namenom je 21-letni Hrvat Loris Brljafa nameraval v najlepše mesto na svetu. »Da bi kot simpatizer Al Kaide in Islamske države, ki sta teroristični organizaciji, storil kaznivo dejanje terorizma, in sicer bi kot terorist samomorilec med vzklikanjem terorističnih gesel hudo zastrašil prebivalstvo, grozil z napadom na življenje in telo Ljubljančanov,« je očitek specializiranega tožilca Jožeta Levašiča. Mladi Porečan je bil včeraj obsojen kot čisto pravi terorist in islamski skrajnež na podlagi pred letom dni uveljavljenega člena v kazenskem zakoniku Potovanje v tujino z namenom terorizma.
 

Prišel, da bi sejal paniko


Saj ne, da člani Lorisove družine ne bi opazili, da se je zadnje čase zelo spremenil, se zapiral vase, osamil, dneve in noči preživljal med brskanjem po svetovnem spletu in vseskozi molil. A v tem niso prepoznali velike osebne stiske in močno načetega psihološkega zdravja. »Mislili smo pač, da bo že vse v redu,« nam je včeraj povedal njegov oče Branko, ki je z ženo in hčerjo prišel na koprsko sodnijo. Tam je pred okrožnim kazenskim sodnikom Julijanom Glavino proti Lorisu potekal narok po obtožbi, da je kot simpatizer skrajnežev hotel v Slovenijo.

image
Sedel bo tri leta in dva meseca, potem pa ga čaka izgon iz Slovenije. FOTO: Dejan Javornik

Na spletu je iskal strani, ki poveličujejo njihove organizacije, teroriste in samomorilske napadalce. Iskal je zgodbe o teh napadalcih, navodila, kako se preobraziti v njih, in načrte, kako sestaviti bombo. Pobrskal je tudi po zemljevidih in si začrtal pot, ki bi ga vodila do veleposlaništev v Ljubljani, državnega zbora in vladne palače.

image
Eno orožje je Porečan le imel pri sebi, in sicer nož. FOTO: PU Koper

Po aretaciji so na njegovem domu opravili hišno preiskavo, v kateri so med drugim odkrili dokaze, da se je prej pobožen katolik versko radikaliziral, si denimo nabavil črno zastavo s šahado (islamsko molitvijo), ki jo uporabljajo ekstremistični islamisti. Poleg tega so v dokazne namene zasegli še zeleno preprogo, namenjeno za molitev, štiri knjige z napisom Kuran, Sveto pismo, arabsko-bosanski slovar ter še nekaj knjig.

image
Pri nas bi kričal teroristična gesla in razkazoval svoj pas. FOTO: Dejan Javornik

Zakaj si je izbral ravno prestolnico Slovenije, ne pa denimo Zagreba, pozneje ni hotel izdati, a 25. januarja je sedel na avtobus na redni progi med Puljem, Trstom in Ljubljano. Na mejnem prehodu Dragonja pa je poskrbel za preplah najvišje stopnje. Policisti so namreč med rutinskim pregledom pod njegovim sedežem odkrili pas, na katerem je bilo pritrjenih deset tulcev, ki so bili oviti s črnim in rjavim lepilnim trakom ter povezani z žicami. Izdelek je močno spominjal na naprave, ki jih uporabljajo teroristi v samomorilskih napadih. Da so pločevinke prazne, so ugotovili šele pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije.

image
Na srečo je bil pas z eksplozivom le imitacija. FOTO: PU Koper

»Poleg imitacije pasu z eksplozivom je imel pri sebi nož s 13-centimetrskim rezilom,« je tožilec zapisal v obtožbi, včeraj pa pripomnil, da je v teh časih »glavni namen terorističnih skupin doseči spremembo javnega mnenja, da državni organi pred njimi niso sposobni obvarovati svojih državljanov. Toda slovenska policija je že v prvem takem primeru dokazala, da je sposobna odkriti in preiskati tako dejanje,« jo je pohvalil Levašič.

3 leta po prestani kazni ne bo smel v Slovenijo.

Sprva za neprištevnega, pozneje pa za prištevnega storilca kaznivega dejanja spoznani Brljafa je pozneje povedal, da ni bil njegov namen zagrešiti teroristično dejanje. V Ljubljani bi le na kraju, na katerem bi bilo zbranih veliko ljudi, razkril svoj pas, da bi povzročil paniko, potem pa bi ga policisti najverjetneje ustrelili.

Doma je imel črno zastavo s šahado (islamsko molitvijo), ki jo uporabljajo ekstremistični islamisti.

Tožilec je kljub temu da se je pas izkazal za nenevarnega, zanj v primeru priznanja krivde predlagal kar zasoljeno kazen, tri leta in dva meseca zapora, po prestani kazni pa še triletni izgon tujca z ozemlja Republike Slovenije. »Naj bo tako že zaradi generalne prevencije in naj se vsak, ki bi mu kaj takega padlo na misel, zaveda, da gre za hudo kaznivo dejanje, za katero je zagroženih do osem let zapora.«

Molčeči mladenič je včeraj priznal, njegov odvetnik Nikica Kljajić pa je iz njega komaj izvlekel nekaj besed: »Obžalujem, da sem naredil tako neumnost. In to je vse.«

Terorist, ki ljubi Američane
Prvi človek, ki je bil v Sloveniji obsojen zaradi terorizma, je bil prav tako Hrvat, 60-letni Josip Zagajski. Leta 2009 se je z vlakom in petimi bombami M75 iz Zagreba odpravil v Ljubljano umorit tedanjega slovenskega premierja Boruta Pahorja in notranjo ministrico Katarino Kresal. Med osebnim pregledom na meji v Dobovi pa je nameraval sprožiti bombo. Na krškem sodišču so mu prisodili 11 let zapora. Za terorista je v javnosti veljal tudi Štajerec Vidko Senica, ki pa so ga preganjali zaradi kaznivega dejanja ogrožanja oseb pod mednarodnim varstvom. Leta 2014 je večkrat poklical na veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in zagrozil: "Če Amerikanci ne spokajo iz ambasade, bodo vsi leteli v zrak"! Ko so ga posadili na zatožno klop, je ugovarjal obtožbi: "Ljubim ZDA in Elvisa Presleyja! Trideset let sem poslušal njegove ljubezenske pesmi. Ameriki ne bi nikoli grozil." Spoznali so ga za neprištevnega.

Nekoliko bolj zgovoren je postal šele med čakanjem na sodbo, ko je zagovornika strahoma vprašal: »Ali mi lahko prisodijo še višjo kazen?«

»To ne, kvečjemu nižjo, a vam je zagotovo ne bodo,« mu je iskreno odvrnil Kljajić. In sodba v imenu ljudstva se je zares glasila tri leta in dva meseca zapora ter triletni izgon iz Slovenije. 
Deli s prijatelji