TRAGEDIJA

FOTO: Tadej umrl na poti v novo službo, mama omahnila pod težo žalosti

Objavljeno 08. november 2019 07.07 | Posodobljeno 09. november 2019 07.03 | Piše: Lovro Kastelic

21-letnega Tadeja Graccogno blizu doma zaneslo v tovornjak. Tragična nesreča je bila že četrta na tej cesti v zadnjih dneh.

Tadeja Graccogne ni več med nami. FOTO: Facebook
RAČICE – Regionalna cesta Starod–Kozina na žalost upravičeno nosi vzdevek cesta smrti. Zaradi te povezave so policisti in reševalci kar naprej na preži. Nič drugače ni bilo niti v zadnjih dneh. Še posebno je pokalo pri Račicah, naselju kakšnih dvestotih duš. Nesreča se je zgodila že v nedeljo popoldne, ko je med drevesi in grmovjem v enem od nevarnih ovinkov pristal mlad hrvaški voznik. V torek je domala na istem mestu zdrsnil še eden. Včerajšnje jutro pa je bilo najbolj črno.

Cesta kot drsališče

Domačini vedo, da je bilo cestišče tako zaradi dotrajanosti, deževja kot tudi umazanije, ki jo povzročajo neštete avtomobilske gume, povsem mastno, celo tako, smo izvedeli, da je bilo ponekod kot na drsališču. Policisti so morali zato prvič posredovati že ob 5.11, ko se je na nevarnem odseku – ponovno pri Račicah – zgodila huda nesreča, v kateri sta bili udeleženi osebno in tovorno vozilo. Ena oseba je bila poškodovana. Anita Leskovec s PU Koper je o tem sporočila: »Posredovati so morali tudi gasilci iz Ilirske Bistrice in Podgrada, ki so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila. Dali so ji prvo pomoč z reševalci NMP Ilirska Bistrica ter postavili prevrnjen avto na kolesa. Poškodovano osebo so prepeljali v izolsko bolnišnico.«
Pa to sploh še ni bilo najhuje. Tragedija se je zgodila dve uri pozneje. Takrat ko je Tadej Graccogna, doma iz Račic, šele dobro krenil na delo. Enaindvajsetletnik se je skupaj s starši, Nevenko in Jadranom, ter tremi starejšimi brati preselil v Račice, ko je hodil v šesti razred osnovne šole. Prišli so iz Hrpelj. Tadej je že kmalu postal nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo temu malemu naselju samo streljaj od hrvaške meje. Zrasel je v izjemnega ribiča, njegov nono ga je navdušil za hojo v hribe, s svojim detektorjem kovin je bil daleč naokoli znan tudi kot strasten zbiralec starih kovancev, imel je lepo zbirko. Ljubil je tudi glasbo, sploh metal in rock'n'roll. Odlično je znal igrati na kitaro. Dan, ko bi imel svojo glasbeno skupino, ni bil več daleč.

image
V včerajšnji tragediji je ugasnilo mlado življenje. FOTO: Marko Feist

Bil je nasmejan in radoživ. Za nameček je zrasel še v zelo odgovorno osebo, saj je na družabnem omrežju večkrat opozarjal tudi na težave, ki so se dogajale prav na tem cestnem odseku do Kozine, po katerem se je peljal zares neštetokrat.

Poškodbe so bile prehude

Šolal se je za trgovca. Ker pa se je tiste dni v Kozini odprla služba za mesarja, je Tadej brž naredil tečaj in že kmalu postal nadvse priljubljen mesar v tamkajšnjem marketu. Čeprav je imel svoj poklic neizmerno rad, ga je prenizko plačilo slednjič prisililo v iskanje nove službe. Dobil jo je pred manj kot tremi tedni, smo izvedeli, in sicer na tržaški komunali.

Zato je moral s svojim malim avtom tudi to jutro že zarana v Trst. Le par kilometrov od doma ga je na mastnem in spolzkem cestišču usodno zavrtelo. Anita Leskovec je morala žal poročati o smrtni žrtvi: »Po prvih podatkih je na koncu naselja Obrov, v smeri proti Podgradu, voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in v ovinku zapeljal na nasprotno smerno vozišče, kjer je trčil v tovorno vozilo. Triinštiridesetletni voznik tovornjaka z okolice Pivke kljub umikanju ni mogel preprečiti trčenja. Domačin, 21-letni voznik osebnega avtomobila, je na kraju nesreče umrl. Odrejen je bil strokovni pregled.«

image
Cesta je bila dolgo zaprta. FOTO: Marko Feist

Tragedija se je zgodila ob 7.16, ko je Tadeja, kot rečeno, na mokri cesti v izteku desnega ovinka zaneslo v levo in je silovito trčil v nasproti vozeči tovornjak, ki se zaradi brežine ob cesti ni imel kam umakniti. Prvi so prihiteli gasilci PGD Materija, takoj za njimi še gasilci PGD Ilirska Bistrica, ti so se ravno vračali s prometne nesreče, ki se je zgodila dve uri poprej. Enaindvajsetletnika so nekako izvlekli iz uničenega avta in ga do prihoda reševalcev deset minut izmenično oživljali z masažo srca. Toda poškodbe so bile prehude. Še pol ure so se trudili, a mladeniču žal ni bilo več pomoči.

Cesta je bila dolgo zaprta, promet pa usmerjen v Ilirsko Bistrico.

Med zadnjimi je izvedela Tadejeva mama Nevenka. Ko je prišla na kraj nesreče, ni zmogla. Pod težo najsilovitejše žalosti je omahnila, odpeljali so jo v najbližjo ambulanto.

V svojem kraju je Tadej Graccogna zapustil neizmeren pečat. Za vselej se ga bodo spominjali kot svojega zlatega fanta. Z domače cerkvice sv. Roka je zanj včeraj trikrat pozvonilo. 

image
Ljubil je gore in naravo. FOTO: Facebook
3 tedne je imel Tadej novo službo v Trstu.
Deli s prijatelji