PROVOKACIJA

Svetnika preganjajo krvnikove modre oči

Kočevskega občinskega svetnika Saša Petka ponoči tlačijo more. V njih nastopa Rom Martin Brezar, ki ga je skoraj pokončal z nožem.
Fotografija: Martin Brezar se zagovarja z molkom. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Martin Brezar se zagovarja z molkom. FOTO: Marko Feist

KOČEVJE, LJUBLJANA – Tako se lanskega zadnjega septembrskega in prvih minut oktobrskega dneva spominja 35-letni kočevski občinski svetnik in nekdanji bodibilderski šampion Sašo Petek. Povabljen je bil v okrepčevalnico Osterman na zabavo zaključene družbe. »Da pridem nekaj pojest in popit. Prav prijetno popoldne se je podaljšalo v noč. Popil sem nekaj piv in dva koktajla iz havane z rumom.«

Vmes naj bi ujel besede nekega drugega gosta, da »po Kočevju hodi en Cigan z litrom viskija in nožem v rokah. 'Čist se jim že meša', naj bi bil nekdo zgrožen nad vedenjem lokalnih Romov.« Po mestu naj bi tako kolovratil 26-letni Martin Brezar, Rom iz Koblarjev pri Stari Cerkvi, ki pa bi v tej noči kaj lahko postal usoden za Petka.


Bockal ga je in provociral


Obtožba, zaradi katere je Brezar v priporu in so mu včeraj začeli soditi na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani, ga bremeni poskusa uboja, ki naj bi ga zagrešil 1. oktobra ob 0.45, ko je na terasi lokala z nožem, dolžine rezila 10 centimetrov in širine dva centimetra, silovito zabodel Petka v trebuh ter mu predrl želodec in črevesje. Zabodeni je preživel le zaradi hitre zdravniške pomoči.

Brezar se za zdaj brani z molkom, precej bolj pa je bil že v preiskavi in na včerajšnji glavni obravnavi pred sodnikom Markom Češnovarjem zgovoren Petek, ki od skorajšnjega krvnika zahteva 23.000 evrov odškodnine.

Medtem ko je torej pri Ostermanu potekala zabava, naj bi nanjo okrog polnoči nepovabljena prišla Brezar in še en Rom. In ravno Brezar naj bi se v lokalu naenkrat postavil pred znanega slovenskega bodibilderja. S prsti naj bi ga začel »bockati« po bicepsih in telesu ter ga nadlegovati z besedami: »Kaj pa ti misliš s temi mišicami, kaj pa misliš, da si, če jih imaš, z buciko ti jih bom predrl, če te moja roka udari,« bla, bla, bla.

»Petkrat sem mu rekel, naj mi da mir, potem pa mi je po nekajminutnem provociranju počil film, zagrabil sem ga za boke in ramena ter ga pospremil iz lokala,« pravi Petek in doda, da je bilo nekaj minut pozneje zabave tudi konec. Tako kot drugi gostje je stopil na teraso, »potem pa me je nekdo udaril v glavo in znašel sem se na tleh. Prijatelj David mi je pomagal na noge.« Naslednji prizor pa ga menda še vedno preganja v morah. »Nikoli ne bom pozabil njegovega obraza in modrih oči, ko je šel z nožem proti meni. Hotel sem ga še prijeti za roko, da bi mu to preprečil, da bi se ubranil, a je bilo že prepozno. Zabodel me je v trebuh, še prej pa z njim porezal po levi rami.« Ko se je nato Petek zvil v klobčič, pa naj bi ga nekdo še obrcal.

»David, David, ni dobro, zaklali so me,« je kriknil prijatelju Davidu Ž., znanci pa so ga nato odpeljali na postajo nujne medicinske pomoči, od tam pa pod nujno v ljubljanski klinični center, saj je potreboval operativno pomoč.


V intimnem trenutku vzel kokain


Brez razloga naj bi torej Rom poskušal vzeti življenje občinskemu svetniku. Slednji odločno zanika, da bi bil tudi sam agresiven do Roma in da naj bi »ga celo grobo porinil v zid«, kot naj bi dejala ena od prič, druga pa naj bi o Petku menda pripomnila, da pod vplivom alkohola »postane aroganten, agresiven in zna delati pizdarije«.

»Bil sem dobre volje, nasmejan, zabava je minevala brez neumnosti in agresije. In nikoli nisem imel agresivnih izpadov ali bil udeleženec kakega pretepa,« zatrjuje Petek.Brezarjev odvetnik Miha Kunič pa se močno čudi, da se oškodovanec v nasprotju z večino prič tako dobro spominja dogajanja v kritičnem večeru, saj naj bi imel v krvi kar 1,8 promila alkohola »ter celo pet psihoaktivnih snovi, med njimi tri vrste mamil in dve vrsti psihoaktivnih snovi«. Po njegovem taka kombinacija, tako je Kunič dejal že na nedavnem predobravnavnem naroku, »povzroča stanje vzburjenosti, neizmerne moči in vedenje v smeri agresije«.

Enkrat so tako Petka že pobarali, ali nemara uživa tudi steroide, pa je precej cinično odvrnil, da ni nikoli jemal substanc za povečanje telesne mase, saj so te v njegovi športni zgodbi »40 jajc in dva kilograma rdečega mesa na dan«. Kaj pa druge snovi? Na to temo je včeraj skrivnostno pripomnil le: »En večer prej, dan pred tem dogodkom torej, sem v intimnem trenutku zaužil kokain.«In medtem ko je vrhunski športnik, ki se je sicer svojega zadnjega tekmovanja udeležil leta 2012, v preiskavi pred nekaj meseci potožil, da je zaradi skorajšnjega morilca »tekmovalna kariera zaključena, teža je padla, zaradi psihoze in da sploh lahko zaspim, pa moram jemati zdravila«, je tudi včeraj pripomnil, da z njim še ni vse v redu. »Še vedno me daje psiha, ponoči, ko imam more, vidim njegov obraz, oči in nož. Zdravljenje še ni končano, imam tudi težave z bruhanjem in driskanjem. Sem pa začel počasi trenirati – vendar kot začetnik.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije