SMRT 20-LETNIKA

Spomin na Nejca živi: pobiral veje, ubila ga je elektrika

Mladenič je pomagal pri odstranjevanju vejevja po žledu, a je med delom umrl. V spomin na takrat 20-letnega Nejca Mesariča prirejajo tradicionalni Nejčev spominski pohod. Letos že četrtič.
Fotografija: Nejc Mesarič, takrat 20-letnik, je umrl pri odstranjevanju posledic žleda. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Nejc Mesarič, takrat 20-letnik, je umrl pri odstranjevanju posledic žleda. FOTO: arhiv

Spomnimo, februarja 2014 je Slovenijo prizadela huda naravna ujma: žled je povzročil obilico težav, tudi na električnih napeljavah. Takrat smo poročali o tragični smrti 20-letnega Nejca Mesariča, ki je bil pomožni delavec pri ptujskem gradbincu Jožetu Ferčecu, takrat podizvajalcu Elektra Maribor. Pot jih je tistega usodnega februarja vodila v vasico Rep pod Svetimi Tremi Kralji. Daljnovod, od katerega je odvisna oskrba z elektriko Tinja in okoliških zaselkov, je bil dodobra posut s padlimi vejami. Nejc se je s sodelavci brez obotavljanja lotil dela.

Po naših podatkih sta na tleh ležala električna vodnika, tretji je visel kakšnega pol metra nad tlemi. »V njem ni bilo električnega toka, saj so se vsi prisotni dotikali kabla. Vsega nekaj sekund za tem, ko ga je v roke prijel Nejc, da bi ga dvignil čez podrto vejo, pa je nekdo v kabel spustil elektriko,« je takrat za Slovenske novice razlagal njegov oče Matjaž Mesarič. Po navedbah prič se je pod njegovimi nogami iskrilo, ognjeni zublji so švigali tudi dvajset metrov in več naokrog.

Pogojna kazen za vodjo ekipe

Družina je za vedno ovita v žalost, na sodišču pa so lanskega novembra obsodili vodjo ekipe, v kateri je 20-letni Mesarič odpravljal posledice žledoloma. Kot smo poročali, se je na zatožni klopi znašel 59-letni Franc Kešpert, zaposlen v podjetju Elektro Maribor. Mož z dolgoletnimi izkušnjami je bil tragičnega dne delovodja skupine šestih delavcev, med katerimi je bil tudi komaj 20-letni Nejc. Ta ni bil izučeni električar, ampak naj bi le pomagal (odnašal vejevje in podobno) pri odpravljanju napak na daljnovodu Planina na slovenskobistriškem območju.

V spomin nanj in na njegov pogum so letos pripravili četrti pohod in spominsko slovesnost, ki so se je, že tradicionalno, udeležili tudi predstavniki Hrvatske elektroprivrede, ki so pred petimi leti z odlično usposobljenimi ekipami priskočili na pomoč slovenskim elektromonterjem pri odpravljanju zahtevnih posledic vremenske ujme, so sporočili iz Elektra Maribor.

Del udeležencev je Nejčev spominski pohod začel v Slovenski Bistrici, preostali so se pridružili ob spominskem obeležju v kraju Rep na Pohorju. Nato so pot skupaj nadaljevali do drugega obeležja, kjer je potekala krajša spominska slovesnost, na kateri so zbrani počastili spomin na mladega sodelavca s cvetjem in prižigom sveč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije