DROGE

Slovenec pred vrati brazilskega pekla

Slovenskega preprodajalca ujeli z 51 kilogrami čistega kokaina. 52-letnemu Milanu Rataju preti kar 25 let zloglasnega zapora.
Fotografija: FOTO: S. N.
Odpri galerijo
FOTO: S. N.

LJUBLJANA, RIO DE JANEIRO – »Z zanimanjem sem sledil vsem skrivnostnim premikom in potezam gospoda Milana Rataja ter imel, moram reči, ves čas slab občutek, da bo njegovi hoji po rezilu slej ko prej odklenkalo,« je ob novici, da so njegovemu slovenskemu znancu, ki ga je spoznal na enem izmed jadralskih podvigov, stopili na prste brazilski varnostni organi, pripovedoval Benno Klopfer. Bilo je na božični večer. Klopferju so misli kar naprej bežale k 52-letnemu Milanu Rataju, slovenskemu skiperju, ki se je imel tudi za novinarja, tihotapcu, ki je bil zadnja leta razpet med Nemčijo, Zelenortskimi otoki in Brazilijo. Če bodo Rataja spoznali za krivega, je izvedel, ga čaka kar 25 let zloglasnega brazilskega zapora.

Milijonski tovor

Brazilski mediji so le nekaj dni prej, 22. decembra lani, opisovali uspešno akcijo, v kateri je sodelovala tudi nemška policija in v kateri so na Ratajevi jadrnici zasegli doslej največjo količino droge, ki so jo, tako pravijo, kdaj našli v brazilski regiji Costa Verde blizu Ria de Janeira. Kar 50,8 kilograma čistega kokaina je hotel naš rojak prepeljati po znani tihotapski poti, sprva do Zelenortskih otokov, potem pa v Evropo, »najbrž v Španijo, Portugalsko ali Nizozemsko«, je pridal vodja sektorja za organizirano kriminaliteto Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Tomaž Peršolja. »Od tam bi se tako velika količina droge distribuirala naprej do posameznih kriminalnih združb, ki so tudi sofinancirale tako velik prevoz.«

Približno pet milijonov evrov bi bil vreden takšen tovor, če bi Rataju uspelo, a mu ni, tudi zato, ker ga je že septembra izdal eden izmed aretiranih preprodajalcev. Rataja so potem štiri mesece čakali v zasedi, za petami pa so mu bili od začetka decembra, ko se je s svojo Psyremo, jadrnico, ki jo je pred dvema letoma kupil okvarjeno od madžarskega pustolovca Laszla Matesa, zasidral v kraju Paraty. Odtlej so nadzirali vsak njegov korak.

Ko je ves natovorjen v petek, 22. decembra, odplul, so ga na odprtem morju obkrožili policijski čolni. Vodja akcije Marcelo Villela je po uspešni raciji povedal, da je Slovenec zatrjeval, da je drogo vzel od nekega Bolivijca in da ni imel nobene zveze z brazilskimi trgovci. »Mi pa smo prepričani, da obstaja brazilska naveza, ki mu je pri tem pomagala. Zato bomo preiskavo nadaljevali!« Slovenec se aretaciji ni upiral, smo izvedeli, priznal je, da je hotel drogo prek Zelenortskih otokov spraviti v Evropo. Rataj na razsodbo zdaj čaka v karnevalskem Riu de Janeiru. »Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi 25 let zapora,« je zadovoljno mel z rokami Villela. V Brazilijo je Milan Rataj prišel ilegalno in brez vsakršnega osebnega dokumenta. Naš človek ima še kako pisano zgodovino.

Zelenortske težave

Brez potnega lista je, odkar je bil vpleten v mednarodno trgovino z orožjem in so mu ga odvzeli na Zelenortskih otokih. Tamkajšnji časnik ASemana je opisoval dogodek iz leta 2014, zaradi katerega so v luki Praia pridržali Rataja, pri njem pa našli strelno orožje, ogromno streliva in 80 milijonov eskudov (800.000 evrov). Njegovo ženo Ilsevanio dos Santos Alves in dva Nigerijca so obtožili trgovine z orožjem in pranja denarja. Dotlej so našega rojaka že dolgo iskali. Vse do leta 2014, ko se je vračal »iz Argentine in Brazilije, kjer sem bil na izletu«, se je tedaj izgovarjal Rataj. Na Interpolovem seznamu iskanih oseb je bil zaradi več kot tridesetih kaznivih dejanj, ki jih je storil v Nemčiji; obtoževali so ga izsiljevanja, goljufij in podkupovanja.
Da je bil na Zelenortskih otokih obsojen na štiri leta zapora, je poročala tudi organizacija Trans Ocean (TO), ki podpira in skrbi za pomorščake na njihovih čezoceanskih podvigih. Milan Rataj je dobro znan mnogo mornarjem, ki so se ustavili na obali otoške državice v Zahodni Afriki, v Mindelu na otoku Sao Vicente je bil lep čas tudi vodja baze TO, a je bil po težavah z zakonom ob to vodstveno funkcijo.

Še prej, leta 2009, je bil Rataj vodja podobne baze na manjšem zelenortskem otoku Ilho do Maio, toda tam je sam sporočil, da ne more več opravljati vseh nalog. Za naslednico je predlagal svojo ženo, čeprav v TO niso imeli dokazov, da sta bila res v zakonskem stanu.
Po selitvi na otok Sao Vicente, konec leta 2011, poroča TO, je kar naprej potoval v Južno Ameriko in se vedno znova vračal z novo in še večjo jahto. Vse več govoric je krožilo, Slovenec je bil vse bolj na tapeti.
Aprila 2016 se je oglasil tudi sam in poskušal oprati svoje ime: »Trans Ocean širi laži. Res je, za posedovanje vojaškega orožja sem bil resda obsojen, a pogojno, treba je podariti, da obsodba še ni pravnomočna, saj smo se nanjo pritožili. Postopek še ni končan. Naj povem, da me obsojajo zaradi orožja K31 schmidt & rubin iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil uvrščen med športno in lovsko orožje. Zelenortska policija ga je opredelila povsem napačno in ga uvrstila med vojaško orožje. Naj povem, da zoper mene v Nemčiji ni bilo nobenega zakonitega naloga za prijetje, vsi postopki zoper mojo ženo Ilsevanio Alves pa so bili medtem že opuščeni. Moj primer je šel na vrhovno sodišče, ki je tudi najvišje na Zelenortskih otokih.« Leta 2016 je vložil kazensko tožbo proti predsedniku TO Martinu Birkhoffu. Ta se je pozneje distanciral od Rataja, kljub temu pa jasno ponovil, da stoji za svojo odločitvijo, s katero so mu odvzeli funkcijo baznega upravitelja, »saj za to funkcijo imenujemo zgolj tiste osebe, ki imajo popoln ugled«!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije