MUČENJE ŽIVALI

Psom in mačkam že tri leta reže glave?

Obglavljanje hišnih ljubljenčkov preiskuje policija. Triinšestdesetletno Olgo je prijavil njen brat.
Fotografija: Menda je mačke in pse obglavljala s sekiro. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Menda je mačke in pse obglavljala s sekiro. FOTO: Guliver/Thinkstock

LJUTOMER – Medtem ko so se številni ljubitelji živali konec minulega tedna zgražali nad dogodkom v Brčkem v Bosni in Hercegovini, kjer je nekdo psički odrezal vse štiri noge in obe ušesi (še vedno jo poskušajo rešiti v Beogradu), se tudi pri nas dogajajo podobne strahote. Ženska iz vasice, ki leži med Ljutomerom in Biotermami Mala Nedelja, 63-letna Olga Š., naj bi namreč najmanj tri leta pobijala pse in mačke. Menda nemočnim bitjem najraje odseka glavo, zadnje domnevno krvavo dejanje pa se je zgodilo pred dnevi, ko je odsekala glavi muci in majhni psički. Zadevo je skupaj z aktivistom Vinkom Žigartom, ki pomaga živalim in jih rešuje po vsej državi, razkril njen brat, ki živi na isti kmetiji.


Samo smejala se je


»Pogosto sem jo opozarjal, da jo bom prijavil za vse nečednosti, ki jih počne, a se mi je samo smejala in se norčevala iz mene. Naj jo ustrezno kaznujejo! Jaz imam rad živali in ne morem gledati, da jih nekdo tako pobija. Kam bi prišli, če bi vsi povprek ubijali nedolžne živali, ki so pogosto boljše od ljudi, le da govoriti ne znajo. Olja na ogenj je prilila, ko je Olga obglavila še mojo mačko. Zato sem vesel, da so prišli policisti, in pokazal sem jim, kam je zakopala zadnjo ubito mačko. Imajo torej dokaze, da jo lahko ovadijo in da bo ustrezno kaznovana. Če bo interes, bodo gotovo našli še več zakopanih psov in mačk, kajti mnoge živali so izginile neznano kam. Ne le njene ali moje, temveč tudi od drugih ljudi, predvsem od podnajemnikov, ki jim je občasno ponujala streho nad glavo,« nam je povedal Olgin brat.
Ker ima vsaka zgodba dve plati, smo za komentar seveda hoteli povprašati domnevno storilko, a nam ni uspelo, saj z nikomer ni želela komunicirati. So nam pa na Policijski upravi Murska Sobota potrdili, da so dobili prijavo glede obglavljanja živali. Ker preiskava še poteka, podrobnejših podatkov ne morejo posredovati. Zadevo so prijavili drugim ustreznim službam, nam je zagotovila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.


Kdo je zastrupil pet psov?


Žal je to že tretji primer nezaslišanega odnosa do štirinožnih hišnih prijateljev, ki se je v zadnjih tednih zgodil na majhnem območju Prlekije, v krogu desetih kilometrov. Najprej je neznanec v Lukavcih v zaprti kartonski škatli odvrgel majhno psičko, nato je nekdo v Bunčanih zastrupil najmanj pet psov, med katerimi je najmanj eden poginil, zdaj pa še to v Branoslavcih.
Med neštetimi ljubitelji živali je tudi znana prekmurska veterinarka Smilja Nabergoj, ki pravi, da so tovrstna dejanja vredna obsodbe. »Vse več je nerazumnih trpinčenj živali, potem pa se sprašujemo, od kod toliko nasilja in nestrpnosti med ljudmi. Vse se namreč začne z mučenjem živali, potem se prenese na ljudi,« pravi Nabergojeva.
»Prav na bruhanje mi gre, ko nam nekateri ljudje razlagajo, kako se znebijo neželenih mačk ali psov. Kje ste videli, da lahko živo bitje – majhno muco ali psička – daš v PVC-vrečko in odvržeš v gozd ali reko, nekdo drug pa živalci kar odseka glavo in vse skupaj vrže v smeti ali zakoplje za hišo. Poznam tudi primer, ko je nekdo čistokrvnega dalmatinca utopil v Muri, tako da mu je okrog vratu zavezal težak kamen. Nekoliko lepše je, čeprav tudi skrajno nehumano, če mladiče dajo v kakšno škatlo in odložijo pri vrtcu ali šoli. Zakaj tako, ko pa je veliko možnosti za preprečitev razmnoževanja teh živali, če tega ne želimo. Sploh pa noben način odvzema življenja ne more biti human. Zato se moramo vprašati, kaj smo naredili na področju vzgoje otrok. Tukaj premalo naredijo starši pa tudi šole. Žal ob takšnih starših, ki so vajeni ubijanja živali, ne moremo nič boljšega pričakovati niti od otrok.«

Smilja Nabergoj je s solznimi očmi pripovedovala o tovrstnem početju, ki se nenehno dogaja okrog nas. Po njenem mnenju bi morale več za zapuščene živali narediti lokalne skupnosti, kot jim nalaga zakonodaja, ljudi pa je treba izobraževati, storilce takšnih gnusnih dejanj pa močno udariti po žepu ali poslati v zapor. »Šele takrat se bo stanje začelo izboljševati,« je prepričana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije