SMRT V GORAH

Plaz čudežno preživel, Triglav ga je vzel

V severni steni se je ponesrečil velik poznavalec gora Lado Krašovec iz Trzina.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

TRZIN, MOJSTRANA – Prelep majski dan je bil, ko je dopoldanski mir in tišino v dolini Vrata in naprej proti Triglavski severni steni prekinil zlovešč hrup helikopterja. Ta ni prav nič omahujoče preletaval mogočnega, tri kilometre širokega in kilometer visokega skalnega zidu Triglavske severne stene, na kratko Stene, ampak se je usmeril naravnost proti levemu delu, kjer se pne v višave ena najbolj znanih in najbolj priljubljenih alpinističnih smeri pri nas – Slovenska.

Izkušeni alpinist

V Steni se je pred stoletjem in pol budila narodova zavest, saj so slovenski in nemški alpinisti kar tekmovali, kdo bo splezal več smeri, v nedeljo dopoldne pa se je prav v eni naših najstarejših – Slovenski – žalostno končala pot 57-letnega alpinista iz Trzina Lada Krašovca. Da je tragedija še večja, je njegov padec spremljala njegova žena, s katero sta zadnja leta, ko sta bila njuna otroka že malo večja, ogromno preplezala skupaj.
Zgodilo se je na območju Belih plat, to je že nekje v drugi polovici smeri, ko je nesrečno zdrsnil in se ustavil na skalnem skoku okoli 100 metrov nižje. Kljub takojšnji reševalni akciji mu ni bilo več pomoči, gorski reševalci s postaje GRS Mojstrana so najprej v dolino pripeljali nepoškodovano ženo, pozneje pa z vojaškim helikopterjem še truplo njenega moža. Kot smo izvedeli od vodje akcije Joža Martinjaka, je šlo za izjemno nesrečno naključje, saj je bil plezalec zelo dobro opremljen, poleg tega je bil po njegovem vedenju zelo izkušen in je zelo dobro obvladal ta teren.

*»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije