Padalec Jure strmoglavil po 10 sekundah

Objavljeno 07. junij 2019 19.15 | Posodobljeno 09. junij 2019 11.46 | Piše: Tina Horvat

Nad Tržičem se je smrtno ponesrečil 67-letni jadralni padalec. Izjemen inštruktor in pilot tandema, nekdanji reprezentant.

Pred leti je z Gozda poletel do Brunnicka na Južnem Tirolskem. FOTO: JPK Kriška gora
KRIŽE PRI TRŽIČU – Na stotine preletov z vseh koncev Slovenije in okolice je v zadnjih 25 letih naredil Jurij Kurnik - Jure, med jadralnimi padalci znan kot pionir in ena največjih legend jadralnega padalstva v državi, a zanj je bil usoden prav vzlet z domačega praga. Sedeminšestdesetletni Tržičan se je v za zdaj še neznanih okoliščinah smrtno ponesrečil pri poskusu vzleta z svojega vzletišča nad vasico Gozd na pobočju Kriške gore.

Od zgodnje pomladi do pozne jeseni je ob lepih dnevih okoli Kriške gore videti številne jadralne padalce, kako preletavajo območje, potem pa pristanejo na travnikih okoli Seničnega ali v Križah. Tako je bilo tudi v torek, 4. junija. Bil je prekrasen dan za letenje in med mnogimi, ki so ga želeli izkoristiti, sta bila Jurij Kurnik in njegov sin, 40-letni Primož Vogrinc. Oba zaljubljena v letenje, oče s 25 leti izkušenj, sin pa z nekaj manj, sta za jadralne padalce uredila eno najlepših in najbolj obiskanih vzletišč – zgradila sta brunarico, kjer se ljubitelji te dejavnosti lahko družijo in okrepčajo, vsi skupaj pa redno skrbijo, da je vzletišče urejeno. Oče je bil ustanovitelj Jadralnopadalskega kluba (JPK) Kriška gora in njegov dolgoletni predsednik, na tej funkciji ga je pred nekaj leti nasledil Primož.

image
Jure Kurnik (desno) je bil izjemen inštruktor številnim mladim rodovom. FOTO: JPK Kriška gora


Prav nič ni kazalo, da bi lahko šlo kaj narobe, a vendar se je zgodilo. Ko je Jurij poskusil vzleteti, še preden je bil visoko v zraku, pri tako imenovanem začetnem nihaju padala še na vzletnem pobočju, so se mu iz neznanega razloga zapletle gurtne na padalu in z višine največ pet metrov je strmoglavil in obležal. V zraku ni bil več kot 10 sekund.

25 let letalnih izkušenj je imel Jurij Kurnik.


Malo pred poldnevom so na kraj dogodka prihitele ekipe Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Tržič, Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku, a žal je bilo za jadralnega padalca že prepozno. Izvedeli smo, da je bil nesrečnik po padcu še živ in se je odzival reševalcem, med transportom od kraja padca do helikopterja pa je zaradi poškodb kljub oživljanju žal umrl.

image
Letenje je bilo njegovo življenje. Na fotografiji pred vzletom s Stola. FOTO: facebook


S Policijske uprave Kranj so sporočili, da okoliščine kažejo na težave z vetrom pri vzletu in da je najprej trčil v drevo in potem z višine padel na tla. Ker ni šlo za veliko višino in ker je bil Kurnik zelo izkušen jadralni padalec, pa so se po Tržiču razširile govorice, da bi v nesrečo lahko celo vodile zdravstvene težave, ki so časovno sovpadale z vzletom, vendar bo natančen razlog smrti pokazala obdukcija. Ob pomoči helikopterja Slovenske vojske so ga žal lahko le še prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli delavci pogrebne službe.

Duhovni vodja tržiških padalcev

Med njegovimi prijatelji v JPK Kriška gora je zazevala velika praznina. Člani kar ne morejo verjeti, da njihovega Jureta ni več. Bil je duhovni vodja jadralnega padalstva na območju Tržiča in inštruktor številnim mlajšim rodovom. Glas o njem je segel daleč iz domačega kraja, in če je kdo hotel dobrega in izkušenega inštruktorja, je poklical prav njega. V mlajših letih je bil tudi član državne reprezentance. Med jadralnimi padalci slovi po najdaljših in najlepših poletih, nekoč mu je uspelo prav z njegovega zadnjega vzletišča v Gozdu brez pristanka poleteti celo do Brunnicka v Italiji, to je okoli 250 kilometrov, in to samo z veščo uporabo zračne termike in izjemne jadralske tehnike. Kot je med zimskimi športi smuk kraljevska disciplina, so to v jadralnem padalstvu prosti preleti.

image
Bil je gonilna sila tržiških jadralnih padalcev, pri vzletišču je uredil tudi brunarico. FOTO: JPK Kriška gora


»Vsi smo ga občudovali, ker je tako dobro letel, letel je daleč in zelo lepo. Bil je izjemen človek, vedno nam je rad pomagal z nasveti in z družbo. A žal se tudi najbolj izkušenim lahko kdaj kaj zgodi, vseeno je jadralno padalstvo nevarna dejavnost in nesreče ne moreš izključiti z izkušnjami,« nam je povedal eden od mlajših članov Juretovega JPK. In dodal, da vsi razmišljajo, kako bi se svojemu prijatelju s padalskim slovesom zahvalili za vse, kar jim je dal.

Vsi smo ga občudovali, ker je tako dobro letel, letel je daleč in zelo lepo.


»Če si kdaj okusil leteti, boš vedno hodil z očmi, obrnjenimi v nebo. Od tukaj si in tja se boš dolgo vračal,« je pred petimi stoletji dejal Leonardo da Vinci. Jure Kurnik pa je na predstavitveni strani JPK Kriška gora zapisal, da je letenje njegovo življenje. Žal se je to mnogo prezgodaj končalo, a vendarle so njegovi prijatelji jadralni padalci prepričani, da če bi že moral izbrati, bi se zagotovo odločil za prav takšno smrt. 

image
Vzletišče na Gozdu je zaradi bližnjega dostopa z avtom zelo priljubljeno. FOTO: JPK Kriška gora
Deli s prijatelji