PREVARA

Nategnil prevoznike, ki so vozili čez mejo?

Opeharjenci opozarjajo na sumljivo početje podjetnika iz Nove Gorice. Ta se sklicuje na hud boj za obstanek in odgovarja, da iščejo rešitve.
Fotografija: Vozili čez mejo, plačano pa niso dobili.FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Vozili čez mejo, plačano pa niso dobili.FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ŠENTJANŽ – »Sprijaznil sem se, da denarja ne bom dobil nazaj, a svojo izkušnjo želim deliti z javnostjo le zato, da opozorim na to, kaj se dogaja v naši državi, in hkrati pozivam pristojne, da opravijo svoje delo ter zajezijo takšno početje. Razmere v prevozništvu že tako niso rožnate in marsikdo je vesel, če ga kdo pokliče za posel, potem pa se kaj lahko zgodi, da bo sam imel le kup stroškov, za plačilo pa se bo obrisal pod nosom,« je začel svojo izkušnjo s podjetnikom iz Nove Gorice opisovati avtoprevoznik Marko Gole iz Šentjanža na Dolenjskem, ki mu je Bojan Pelicon, ta posluje s podjetjema Transkont in Slocom, dolžan 1150 evrov. Dolg izvira še iz leta 2014, ko je Gole za Pelicona opravil prevoz iz Izole v Beograd. »Potem me je še nekajkrat klical, da bi prevzel nove prevoze, a ker je prvi račun že zapadel v plačilo, denarja pa ni bilo, novih poslov nisem sprejel. Pelicona sem ničkolikokrat klical, najprej je iskal izgovore, zakaj ne plača, potem se na moje klice ni več oglašal. Podal sem prijavo, že leta 2015 sem klical tudi v Krško na sodišče, jaz sem prišel, njega pa ni bilo,« je izkušnjo strnil Gole.


Sum poslovne goljufije


Peliconov dolg je organom pregona prijavil tudi Mitja Potrebuješ iz Zagorice pri Velikem Gabru, lastnik podjetja 2M storitve in logistika. »Naše sodelovanje se je začelo, ko nas je g. Pelicon pred enim letom poklical po telefonu glede sodelovanja v mednarodnem prevozu blaga. Posel smo sprejeli in se dogovorili za prvo naročilo prevoza na relaciji Zreče–Roumare v Franciji, ki ga je opravil in fakturiral naš podprevoznik. Tako se je naše sodelovanje nadaljevalo, dokler ni znesek odprtih postavk presegel 3000 evrov. G. Pelicon nas je prepričeval in hkrati zatrjeval, da za plačilo jamči podjetje HTL. Zaradi dolga smo bili primorani končati sodelovanje, on nam pa je še naprej vztrajno ponujal prevoze. Ko sva nehala sodelovati, sem začel pridobivati informacije o dolžniku, tako prek spleta kot od poslovnih partnerjev, ki so bili tudi priče goljufije,« je dejal Marko Potrebuješ, ki mu je na koncu uspelo z asignacijo dobiti tretjino svojega denarja. Policiji je prijavil sum poslovne goljufije.

Kazensko ovadbo so podali tudi iz podjetja MarMel logistika iz Brežic. »Za Pelicona smo opravili šest prevozov po Evropi, že aprila 2015 so fakture zapadle in brez obresti je njegov dolg 8040 evrov. Še v letu 2016 je obljubljal, da bo dolg poravnal, pa nič, imel je tisoč in en izgovor, zakaj ne plača, in predstavil nič koliko možnosti, kaj bo naredil, da bo poravnal svoje obveznosti, celo sam je postavil rok, do kdaj bo plačal. Na policiji smo že imeli zaslišanje, kaj več pa ne. Zadeva se ne premakne nikamor, on pa veselo dela naprej,« je povedala Gabrijela Janušič iz podjetja MarMel logistika, ki skrbi za fakturiranje in dolžnike.

Še slabše izkušnje tako z omenjenim kot našim pravnim sistemom imajo v podjetju BTG, mednarodni špediciji in logistiki. Po besedah računovodkinje Silve Korošec imajo že od leta 2012 pravnomočno izvršbo, podjetje Transkont jim namreč dolguje 24.000 evrov brez obresti. »Do danes nismo dobili nič, podjetje pa še kar posluje. Mi pa smo morali plačati ves davek in tudi vse podprevoznike. Zakaj takšnega početja inšpekcije oziroma finančna uprava ne ustavi?« se sprašuje.
Tudi kranjskemu podjetju omenjeni podjetnik dolguje 18.000 evrov, tudi oni so ga ovadili. O slabih izkušnjah in dolgu tisoč evrov je spregovoril tudi Andraž Koren iz podjetja Avtoprevozništvo Jože Koren iz Žužemberka. »Ne morem ga dobiti, na naše klice se sploh ne javlja več,« je nemočen Koren.

Pod drobnogledom policije

»Novogoriški policisti obravnavajo odgovorno osebo dveh gospodarskih družb na območju PU Nova Gorica zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj poslovne goljufije. Navedena policijska postaja je na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zoper odgovorno osebo že leta 2015 podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije,« je na naše poizvedovanje odgovoril predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik in dodal, da drugih podrobnosti v tej fazi predkazenskega postopka in interesa policijske preiskave širši javnosti ne morejo posredovati.
Da je postopek zoper Pelicona odprt tudi na krškem sodišču, je potrdil Gojmir Pešec, predsednik Okrožnega sodišča Krško: »Zoper obdolženca Bojana Pelicona imamo odprt en kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije, v zadevi sta dva oškodovanca, kaznivo dejanje je bilo storjeno v letih 2013 in 2015, oškodovance je oškodoval za približno 9000 evrov. V omenjeni zadevi je vložena obtožba in je pravnomočna.«

Podatki niso točni!


Za drugo plat smo se seveda obrnili na Bojana Pelicona, in sicer prvič že 17. januarja, odgovor smo dobili v sredo, 31. Takole je zapisal: »Glede na dejstvo, da smo na trgu že približno 20 let, se nam vaša poteza zdi zelo nekorektna. Kot nam je vsem jasno, sta na našem trgu žal velik boj za obstanek in velika bitka s finančno nedisciplino, ki smo jo žal občutili tudi mi. V vseh teh letih se je zaradi stečajev, prisilnih poravnav in podobnega nabralo kar precej odprtih in neizterljivih terjatev do nas. Ne glede na to si mi prizadevamo poplačevati vse naše dobavitelje, čeprav na žalost z zamudo, in sicer kolikor je mogoče s poplačili ali pa z medsebojnimi, verižnimi ali Ajpesovimi kompenzacijami. Poudarimo naj, da se je zaradi zgoraj navedenih razlogov tudi pri nas nabralo veliko neplačil ali odpisov v znesku prek 50.000 evrov. Največji upniki, ki so v stečaju ali kakšnem drugem postopku, so Novoles primara, Fluid Ajdovščina, Top trading Kamnik, Lesna tip Otiški Vrh, veliko jih je tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. To so le največji, veliko je še manjših in privatnih partnerjev.«

Glede dolgovanih zneskov, ki smo jih zapisali v članku, dodaja, da ti podatki niso točni in se spreminjajo iz dneva v dan, saj iščejo rešitve poplačil, poudarja pa, da so z vsemi komitenti na razpolago za dogovore in iskanje rešitev, saj z raznimi netočnimi in neutemeljenimi objavami teh ne bodo našli. »Ne nazadnje smo tudi pripravljeni stopiti v stik z vsemi naštetimi kupci tudi v vaši prisotnosti, tako da zadevo izkristaliziramo in jo pripeljemo k učinkovitemu zaključku,« je zagotovil Pelicon.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije