TRAGIČNO

Lejlo (37) na izletu ubila skala

Objavljeno 04. maj 2019 07.28 | Posodobljeno 04. maj 2019 07.35 | Piše: Boštjan Fon, Aleksander Brudar

Pri izviru Bistrice se je ponesrečila Lejla Švabič. Mestno gledališče ljubljansko žaluje.

Lejla Švabič je navdihovala prijatelje in sodelavce.
LJUBLJANA – Drugi praznični dan, bilo je sredi popoldneva, se je zgodila tragična nesreča izletnice, 37-letne Ljubljančanke, po neuradnih podatkih gre za gledališko kritičarko in dramaturginjo Lejlo Švabič. Dogodek je policija povzemala: »Na območju Bohinja so policisti z gorskimi reševalci obravnavali nesrečo izletnice, ki se je smrtno ponesrečila pri izviru Bistrice. Umrla je državljanka Slovenije. Okoliščine kažejo, da jo je zunaj poti hudo poškodovala večja skala, na katero se je oprijela, in se je posledično prevalila nanjo.«

Švabičevo so sicer lahko prek njenih tekstov spoznavali obiskovalci spletnega portala RTV Slovenija, prav tako pa so lahko njeno delo skozi oči gledalca spremljali v gledališču. Bila je komparativistka, ki je za omenjeni portal pisala gledališke recenzije. Opravila je tudi več intervjujev z znanimi kulturnimi ustvarjalci. V zadnjih letih je bila tudi zelo aktivna v gledališču. Kot dramaturginja se je izkazala v kar nekaj predstavah Mestnega gledališča ljubljanskega in tudi v ljubljanski Drami. »Pretreseni in prekinjeni v skupnih načrtih se od nje v mislih poslavljamo in jočemo. Spet eno hudo in okrutno slovo. Pogrešali jo bomo in nikoli je ne bomo pozabili,« so zapisali njeni prijatelji in sodelavci iz Mestnega gledališča ljubljanskega. »Pametna. Lepa. Izobražena. Nežna. Mlada ženska s sinkom. Dramaturginja s širokim, a blagim vpogledom v vse, kar je človeškega. Strokovno in karakterno zanesljiva. Drobna dama, brez katere novinarske konference, vaje in premiere ne bodo nikoli več iste. Pa če živimo sto let, ne bomo doumeli, po kakšni logiki prihaja smrt. Lejle ni več tukaj,« se poslavljajo od spoštovane in ljubljene sodelavke.
image
Tragedija se je zgodila v četrtek sredi popoldneva pri izviru Bistrice. FOTO: Mitja Sodja

Nesreča se je zgodila na izviru Bistrice. Potok, ki teče skozi Bohinjsko Bistrico, izvira na kraju Pod Luknjo, voda pa se zbira iz Spodnjih bohinjskih gora, hkrati je to tudi najmočnejši pritok Save Bohinjke v njeni celotni dolžini, do združitve s Savo Dolinko na Lancovem. Do izvira vodi označena pot iz zaselka Pozabljeno, neoznačena steza je iz vasi Žlan, do začetka Bistrice pa se da priti tudi prek Rebra, kjer stoji pokopališče iz prve svetovne vojne. Potok je znan predvsem po tem, da so del speljali prek sistema v hidroelektrarno, ki je proizvajala energijo ob kopanju bohinjskega predora stoletje nazaj. Soteska je slikovita, a kot je bilo moč izvedeti, za turistične namene ogledov ni urejena, čeprav so o njej, o njenih lepotah pisali celo leta 1893 v časniku Slovenec.
Letos že 128 intervencij
V letošnjem letu so gorski reševalci opravili že 128 intervencij, največkrat so posredovali po dogodkih, ki so se pripetili na urejenih poteh, kjer je bilo udeleženih 115 posameznikov. Od teh je bilo 34 nepoškodovanih, lažje poškodovanih 17, težje poškodovanih 45, nekaj je bilo obolelih, do danes pa je v gorskem svetu življenje izgubilo šest ljudi. Največ intervencij so opravili gorski reševalci postaje GRS Bohinj (23), sledijo jim kolegi postaje GRS Tolmin (20) in postaje GRS Kranj (15). Brez intervencij sta v letošnjem letu le postaji GRS Jesenice in GRS Koroške.
Deli s prijatelji