MINISTRSTVO

Hude obtožbe: svojim zaposlenim naj ne bi plačali prispevkov

Objavljeno 11. februar 2020 19.15 | Posodobljeno 11. februar 2020 19.36 | Piše: T. V.

Sindikat policistov opozarja na neplačane prispevke, po navedbah MNZ vsi prispevki plačani.

FOTO: arhiv Dela
Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki je v začetku meseca izvedel opozorilno stavko, je sporočil, da se je na njih obrnilo večje število članic in članov, ki da so prek Finančne uprave RS (Furs) preverili plačila obveznih prispevkov delodajalca za socialno zavarovanje in ugotovili, da jim delodajalec (ministrstvo za notranje zadeve – MNZ) prispevkov ni plačal. Pri posameznikih po podatkih Fursa prispevki niso bili plačani že dlje časa, v posameznih primerih presegajo tudi zneske 115.000 evrov, še pravijo v SPS.V SPS so prišli do podatka, da je zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev na postavki za plače v policiji prišlo do negativne bilance v višini 5,8 milijona evrov, zaradi česar mora policija ta sredstva prerazporediti iz sredstev, namenjenih investicijam, so še sporočili in dodali, da na podlagi podatkov domnevajo, da MNZ ni izvedel plačil obveznih prispevkov za socialno varnost za zaposlene v policiji in MNZ pri plačah za december 2019 (izplačilo 3. 1. 2020) in januar (izplačilo 5. 2. 2020).
 
Preberite tudi:
Policist pojasnil, zakaj je umaknil sporno fotografijo

Zaradi navedenega je SPS vse članice in člane SPS ter vse zaposlene v policiji in na MNZ pozval, da prek Fursa individualno pridobijo ustrezne podatke o poravnanih obveznih prispevkih za socialno varnost. Od pristojnih služb MNZ pa zahtevajo takojšnje pojasnilo, ali so bili obvezni prispevki za vse zaposlene v policiji in MNZ v celoti poravnani in kdaj ter ali so glede tega odprte še kakšne obveznosti MNZ do zaposlenih.

Po navedbah MNZ vsi prispevki plačani

Z vprašanjem, ali res niso plačali prispevkov zaposlenim, smo se na MNZ obrnili tudi mi. Odgovor objavljamo v celoti: »Ministrstvo za notranje zadeve skladno z veljavno zakonodajo redno in v celoti plačuje vse davščine, tako davke kot prispevke. Plačnik davka mora davčne obveznosti plačati v 5 dneh od izplačila dohodka (velja za izplačila dohodka od 1. 1. 2017 dalje). Na dan izplačila dohodkov mora plačnik davka predložiti davčnemu zavezancu tudi podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju in druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaj, ter davčnemu organu predložiti obračun REK-1. V mesecu februarju 2020 Ministrstvo za notranje zadeve prejelo obvestilo FURS-a, da je pri predložitvi REK-1 in REK-1f obrazcev zaznana napaka, zato posledično ni bila možna oddaja REK obrazca za mesec januar. Danes, 11. 2. 2020, je bilo prejeto obvestilo, da je napaka odpravljena, zato je Ministrstvo za notranje zadeve že pristopilo k oddaji REK obrazca. Po uspešni oddaji se bodo podatki FURS-a spremenili, pri čemer naj omenimo da je med dejanskimi plačili in evidentiranjem stroškov vedno določen časovni zamik. Ministrstvo za notranje zadeve je svojim zaposlenim plačalo vse prispevke in sicer 8. januarja 2020 za mesec december 2019, prispevke za mesec januar 2020 pa 10. februarja 2020. Prispevki so bili plačani za vse uslužbence ministrstva in policije.« 
Deli s prijatelji