OPROŠČEN

Glavni sindikalist si lahko oddahne

Matej Jemec, vodja sindikata v podjetju Adria Tehnika, oproščen obtožb žaljive obdolžitve. Opozarjal je na pritiske na delavce, po mnenju sodnice pa ni prestopil meje dovoljenega.
Fotografija: Po vstopu poljskega podjetja Linetech Holding v lastništvo Adria Tehnike so se v podjetju začeli pojavljati vse hujši pritiski na zaposlene. FOTO: BLAŽ SAMEC
Odpri galerijo
Po vstopu poljskega podjetja Linetech Holding v lastništvo Adria Tehnike so se v podjetju začeli pojavljati vse hujši pritiski na zaposlene. FOTO: BLAŽ SAMEC

KRANJ – Vodjo sindikata v podjetju Adria Tehnika (AT) Mateja Jemca je sodnica kranjskega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik oprostila obtožb žaljive obdolžitve. Podjetje AT in nekdanjega direktorja Maksimiljan Pele naj bi sindikalist žaljivo obdolžil, ker je opozarjal na pritiske na delavce. Matej Jemec je deloval kot sindikalni funkcionar in upravičeno branil interese delavcev. Pri tem je uporabil precej trde besede, vendar ni imel namena zaničevati in ni prestopil meje dovoljenega, je presodila sodnica in še dodala, da bi obsodba sindikalista pomenila konec sindikalnega delovanja.

Po vstopu poljskega podjetja Linetech Holding v lastništvo Adria Tehnike so se v podjetju začeli pojavljati vse hujši pritiski na zaposlene. FOTO: BLAŽ SAMEC
Po vstopu poljskega podjetja Linetech Holding v lastništvo Adria Tehnike so se v podjetju začeli pojavljati vse hujši pritiski na zaposlene. FOTO: BLAŽ SAMEC

Matej Jemec je bil po razsodbi zadovoljen, saj je tožbo označil za velik pritisk, ki ga je občutil kot tesnobo in strah. Poudaril je, da je na desetine delavcev v podjetju AT prejelo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, na kar se je bilo treba za zaščito pravic delavcev ostro odzvati, sodba pa je pozitivno sporočilo za sindikalni boj.


Po vstopu poljskega podjetja Linetech Holding, ki se je pozneje preimenovalo v Avia prime, v lastništvo prej državnega podjetja Adria Airways Tehnika (podjetje se od letos imenuje le še Adria Tehnika) so se v podjetju začeli pojavljati vse hujši pritiski na zaposlene, je na glavni obravnavi v torek dejal prvi mož sindikata. Podjetje je odpovedalo veljavno kolektivno podjetniško pogodbo, zaradi sklopa ukrepov vodstva proti delavcem sta ga med drugim zapustila dva dotlej najpomembnejša sindikalista. Predlog nove kolektivne pogodbe je bil za delavce žaljiv in ciničen, je ocenil Jemec.

Pri sindikalni dejavnosti je Matej Jemec prestopil meje normalnega komuniciranja in zlorabil svoje pravice, je med drugim dejal odvetnik Borut Soklič, ki je zastopal podjetje in nekdanjega direktorja Maksimilijana Peleta. Med drugim je v oddaji Dogodki in odmevi na nacionalnem radiu aprila 2017 Jemec vodstvo podjetja obtožil »strahovlade«, kar je po mnenju odvetnika žaljivo in neresnično. Jemec je nasprotno trdil, da je vodstvo podjetja z direktorjem Peletom na čelu delavcem grozilo, da bodo odškodninsko in kazensko odgovarjali v primeru, da se bodo udeležili stavke, ki so jo tedaj napovedali v sindikatu in so jo pozneje sicer odpovedali. V odvetniški pisarni Boruta Sokliča so napovedali pritožbo.

Antonio Jeretina, zaposlen v podjetju AT, je dejal, da je bil nov koncept uprave poniževalen do njihove dejavnosti in da je uprava delavce nadzorovala s pomočjo detektivov. Nismo kriminalci, smo profesionalci, je zatrdil Jeretina in opozoril, da so zaradi zaostrenih razmer v podjetju izgubili 30 letalskih mehanikov, ki so »kot kirurgi za letala«. Biserka Prošek, ki v podjetju AT vodi kadrovske zadeve, je kot priča ocenila, da ukrepi uprave niso bili sporni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije