GROZLJIVKA NA KOTNIKOVI

Dušana v smrt potegnila halja

Objavljeno 14. februar 2020 20.49 | Posodobljeno 14. februar 2020 20.51 | Piše: Tina Horvat

Serviserja Dušana L. usodno stisnilo dvigalo v bloku. Pri stanovalcih je bil izjemno priljubljen, redno so skupaj pili kavo.

Stanovalci so v spomin na njihovega Dušana prižgali svečko. FOTO: Igor Mali
V Kotnikovi ulici v središču prestolnice je včeraj svečka pred vhodom v enega od blokov opominjala na neopisljivo tragedijo, ki se je zgodila dan prej. Prižgali so jo bližnji stanovalci v spomin na njihovega najbolj prijaznega in najboljšega serviserja dvigal Dušana L., samostojnega podjetnika, ki ga je doletela tako neverjetno kruta usoda.
71 let je bil star serviser Dušan L.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je v sredo ob 13.36 med servisiranjem oziroma pregledovanjem dvigala v večstanovanjski stavbi ob steno jaška stisnilo 71-letnega serviserja. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom izvlekli ukleščenega ponesrečenca in ga takoj predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, kljub hitremu posredovanju pa mu ni bilo več pomoči in je na kraju nesreče umrl.

Dvigalo se je premaknilo, on pa na njem

image
Skrbel je za vsa dvigala v kompleksu v Kotnikovi ulici.
Čeprav so ogled že končali, nam na policiji še niso mogli razkriti vzroka nesreče, smo pa od še vedno pretresenih in šokiranih stanovalcev izvedeli, kaj je šlo tako hudo narobe, da se je popravilo dvigala končalo tako nesrečno. »Serviser je bil ravno na pregledu dvigala in je splezal na zgornji del oziroma na vrh. Potem je nekdo poklical dvigalo, in to se je začelo z njim vred premikati navzgor. Pri tem se je njegova delovna halja zataknila v špranjo in potegnilo ga je ob steno. Vedno je bil v tisti rdeči halji. Ne morem si predstavljati, kaj se je dogajalo potem,« nam pove stanovalec in se pri tem vpraša, kako hudo je moralo biti hišnikovemu sinu, ki je bil zraven in mu je pri ogledu pomagal. »In kako se mora počutiti tisti, ki je poklical dvigalo, čeprav sploh ni nič kriv. Ne razumem, kako je sploh mogoče, da se je dvigalo med delom na njem premaknilo, Dušan je bil zelo skrben in natančen, ne verjamem, da je za nesrečo sam kriv. To je moralo biti nekaj narobe,« ugotavlja.

Vsi so ga imeli radi

Tudi naša druga sogovornica, stanovalka s sosednjega vhoda, je še vedno pretresena, saj ne more razumeti te hude delovne nesreče. »Vsak dan je bil tukaj, naš Dušan. Vsi smo ga imeli radi, saj je bil eden tistih ljudi, ki se jih človek nadvse razveseli. Bil je najbolj prijazen gospod na svetu, pravo sonce, vedno nasmejan in vedno je znal vsakogar nagovoriti. Ko je končal delo, je s stanovalci rad popil kavico v lokalu v našem bloku, nedavno je tudi mene povabil, in vedno sva se imela veliko za pogovarjati. Bil je, kot da bi bil tu doma,« pripoveduje soseda, ki še kar ne more dojeti, kaj se je zgodilo. »Vedno je bil v svoji rdeči halji in vedno je poskrbel, da je bilo z dvigali vse v redu. Za ves kompleks na Kotnikovi je skrbel in vsi ga bomo močno pogrešali. Ko sem včeraj prišla domov in zagledala svečko in policijski trak, sem se kar zjokala. Še zdaj mi gre na jok,« nam pove.

Niti ona si ne predstavlja, da bi njihov serviser naredil napako: »Tako marljivih in skrbnih serviserjev ni veliko. Živel je za svoje delo in ne verjamem, da pri tem ne bi bil dovolj previden. Tako pridnih ljudi pri nas primanjkuje, Dušan je imel, namesto da bi se upokojil, svoje podjetje oziroma s. p. in je tudi pri 71 letih še vedno rad delal.«
Deli s prijatelji