DROGA

Zaslužili bi kar 100 milijonov

Objavljeno 24. maj 2019 07.31 | Posodobljeno 26. maj 2019 10.33 | Piše: Boštjan Celec

Tiralica za šefom lavriškega Saraija. Iz Irana poleg lepila naročil heroin.

Iz hišne preiskave: v škatli čokolina je bila droga. FOTOGRAFIJI: PU KOPER
KOPER – Vrtoglavih 100 milijonov evrov bi bila drobnoprodajna vrednost več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga v Luki Koper odkrili v iranskem ladijskem zabojniku, ta naj bi za naročnika v naši državi pripeljal (le) 20.270 kilogramov lepila za keramiko.

image
Iz hišne preiskave: v škatli čokolina je bila droga. FOTOGRAFIJI: PU KOPER
Tudi izplen torkovih hišnih preiskav v tej zgodbi za policiste ni bil slab, med drugim so zasegli pol kilograma hašiša, 1,2 kilograma heroina, po kilogram konoplje in kokaina ter okrog 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu. Našli so celo pištolo beretta.
 

Iz enega bi ustvarili pet


Dva od štirih osumljencev, vsi so z območja Ljubljane, so medtem privedli pred preiskovalnega sodnika koprskega sodišča, po naših informacijah Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, za katera naj bi bilo za zdaj odrejeno sodno pridržanje. Sirca s slovenskim potnim listom, 41-letnega Aleksandra Vettorazija (preden je leta 2009 emigriral v Slovenijo, je bil Ahmed Elsayed), in Enisa Kočana pa naj do včeraj še ne bi prijeli in je za njima razpisano iskanje. Naročnik lepila (in očitno še veliko bolj dragocenega, toda protizakonitega tovora) je bilo Vettorazijevo podjetje za prodajo keramike in sanitarne opreme Sarai z Lavrice.

O torkovih hišnih preiskavah smo v Slovenskih novicah ekskluzivno poročali že v sredo, podrobnosti o enem od rekordnejših odkritij heroina na Slovenskem in o zaključni operaciji pa sta včeraj pojasnila Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper, in Nedjan Jerman, namestnik direktorice FURS Koper.
image
Bogastvo se ni skrivalo v 800 vrečah lepila, ampak v 25 heroina.

Ladja iz Irana je v Koper vplula 25. aprila 2018. Na dokumentaciji je bilo zapisano, da iransko podjetje pošilja lepilo za podjetje Sarai. Ker so uslužbenci Fursa zabojnik iz te države ocenili za rizičnega, so ga najprej pregledali s skenerjem, nato pa še fizično, in razkrilo se jim je več sto kilogramov snovi, ki je spominjala na drogo. V akcijo so stopili tudi koprski kriminalisti, po analizah pa se je izkazalo, da je bilo v kontejnerju poleg 800 vreč lepila za keramiko tudi 25 vreč s 302 kilogramoma heroina. Lepilo so odpeljali v Vettorazijevo skladišče, kjer se je ta sestal s preostalimi tremi osumljenci, da bi našli drogo.

Preiskava je trajala več kot eno leto, do tega tedna pa so torej zbrali dovolj dokazov, da imajo opravka z organizirano kriminalno združbo. V torek je okrog 100 kriminalistov in policistov PU Koper v sodelovanju z več policijskimi upravami krenilo v zaključne operativne aktivnosti, zasegli pa so torej še nekaj manj kot štiri kilograme droge, ki bi bila na ilegalnem tržišču vredna okrog 70.000 evrov.
V hišnih preiskavah so padli še štirje kilogrami droge.


Samo z grosistično prodajo 302 kilogramov heroina bi osumljenci zaslužili od 30 do 50 milijonov evrov. Zasežena droga je namreč izjemno čista, saj je analiza pokazala, da je heroinska mešanica vsebovala okrog 57 odstotkov heroina (povprečna čistost za ulično preprodajo pa je 12 odstotkov), kar pomeni, da bi iz enega kilograma visokokakovostnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi lahko pridobili do pet kilogramov. Trenutna cena za kilogram heroina znaša med 15.000 in 20.000 evri, gram pa stane 35 evrov.
35
evrov plačajo odvisniki za gram heroina.


»Na podlagi zbranih dokazov je utemeljeno sumiti, da je identificirana združba skrbela tako za distribucijo in preprodajo prepovedanih drog v Sloveniji kot za dobavo drog v druge države EU,« poročajo iz PU Koper in dodajajo, da preiskava za njih še ni končana, iskali bodo tudi morebitne pajdaše že znanih osumljencev. 
Deli s prijatelji