V ZAPOR

Za orožje dobil 4 leta

Amar Bajrić trdi, da sploh ni vedel, kaj prevaža. Državljan Bosne in Hercegovine je 15 mesecev že odsedel.
Fotografija: Sodišče Amarju Bajriću ni verjelo, da ni vedel, kaj prevaža. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Sodišče Amarju Bajriću ni verjelo, da ni vedel, kaj prevaža. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

KRŠKO – Pretekli mesec je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki pravi, da mora Amar Bajrić, državljan Bosne in Hercegovine, zaradi tihotapljenja velike količine orožja za štiri leta v zapor.

Na mejnem prehodu Obrežje je decembra 2017 vstopal v Slovenijo s pravo orožarno. V najetem avtomobilu je imel 18 avtomatskih pušk, lovsko puško, dve predelani pištoli, 37 nabojnikov za avtomatsko puško in 689 nabojev različnih kalibrov. Star je bil 21 let, po prestani kazni bo Slovenijo zapuščal kot 25-letnik.

Skrito pod tapeto

Čeprav je ves čas trdil, da ni kriv in da sploh ni vedel, kaj prevaža, mu sodišče ni verjelo in mu je dokazalo ravno nasprotno. Nabavna vrednost tihotapljenega orožja je po oceni policistov znašala od pet do osem tisoč evrov. V zahodni Evropi, kamor je bil dragoceni tovor namenjen, pa bi od kriminalnih združb, ki čakajo nanj, orožje pa potrebujejo za opravljanje kaznivih dejanj, zanj iztržil desetkratno ceno. Orožje so mu odvzeli, prav tako avtomobil in dva mobilna telefona.


Decembrskega dne pred poldrugim letom, ko je bil iz Bosne namenjen v Evropo, je njegovo vozilo na mejnem prehodu Obrežje pod drobnogled vzel mobilni oddelek Finančnega urada Novo mesto. Po odstranitvi tapete na dnu vozila so odkrili prirejen prostor, namenjen tihotapljenju blaga. V njem je bila velika količina vojaškega orožja, ki ga zakon o orožju uvršča v kategorijo A in spada med prepovedano orožje, za tovrstna kazniva dejanja pa je zagrožena do desetletna zaporna kazen. Preden so ga prijeli, mu je uspelo z enega od mobilnikov izbrisati 41 klicev in nekaj sporočil in tako zabrisati sledi, ki jih tudi strokovnjaki za tovrstne zadeve niso mogli dešifrirati.

Kmalu po prijetju Bajrića v Sloveniji so bile v BiH opravljene hišne preiskave, policija pa je priprla dve osebi. Takrat 32-letnega Almira Krnjića iz Travnika, ki naj bi bil eden od članov organizirane kriminalne združbe, ki je tihotapila orožje in strelivo iz Bosne v dežele EU, ter 39-letnega Adisa Abasa, ki naj bi ga preiskovali v sklopu mednarodne operacije, ki je potekala v sodelovanju s partnerskimi agencijami Republike Slovenije.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije