POSTOPKI

Protivladni protesti: Hojs pričakuje, da bo policija sledila njegovi usmeritvi

Kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni do sedaj policisti še niso zaznali.
Fotografija: Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik

Po ponedeljkovih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat. Ta je v tem primeru prekrškovni organ, na policiji pa predlagajo postopek proti 26 osebam. Kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni do sedaj še niso zaznali.
Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik
Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik

Policisti so v Ljubljani identificirali 30 oseb, na zdravstveni inšpektorat pa so do sedaj podali sedem predlogov za postopek zaradi kršenja odloka. Kaznivih dejanj na dogodku niso zaznali. Med protestom pa so protestniki na delu Trga republike odstranili trak, ki je prepovedoval dostop na trg.


»V dogodku bomo nadaljevali z ustreznimi postopki za ugotovitev ostalih kršiteljev. V primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bomo ukrepali v skladu z zakonodajo,« piše GPU.


Neprijavljene shode v Ljubljani in Mariboru so varovali v skladu z varnostnimi načrti, ki so temeljili na varnostni oceni, ukrepanje pa na načelu sorazmernosti, so pojasnili na policiji.

Preberite še: Ob rdeči zvezdi Janši sporočali, da ne bodo več tiho; minister Hojs zagrozil z globami (FOTO)

Policisti so ljudi pozivali, naj uporabljajo zaščitno opremo in ohranjajo primerno razdaljo med udeleženci. Govornike in potencialne organizatorje so policisti seznanili s prepovedjo javnega zbiranja. Ugotovitve o kršitvah pa bo policija odstopila zdravstvenemu inšpektoratu, ki je pristojen za kršitve po zakonu o nalezljivih boleznih.

Policija snemala

Policisti so nekatere postopke in kršitve tudi snemali, na podlagi posnetkov bodo skušali identificirati kršitelje in zoper nje izvesti ustrezne postopke.




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije