Intervencija jih ni navdušila, na gasilce metali kamenje

Prebivalcev Kerinovega Grma intervencija ni navdušila. V romskih naseljih naj bi zažigali zapuščena vozila, da se rešijo plastike, železo pa prodajo.
Fotografija: Niso vedno dobrodošli. FOTO: Arhiv PGE Krško
Odpri galerijo
Niso vedno dobrodošli. FOTO: Arhiv PGE Krško

Gasilci so naš ponos in tista zdrava sila, ki nikoli ne odpove, a na svojih intervencijah doživijo marsikaj in še več. Nekaj takega je bilo tudi v noči na sredo, ko so se jih lotili s kamenjem. »Ob 1.52 so posredovali gasilci PGE Krško v Kerinovem Grmu, občina Krško, kjer so gorele karoserije osebnih vozil. Gasilci so delno pogasili požar in se umaknili iz naselja zaradi varnosti, ker so občani vanje metali kamenje. Obveščene so bile pristojne službe,« je bilo kratko in jedrnato sporočilo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ni skrivnost, zagorelo je v romskem naselju. Dejansko je šlo, smo slišali iz dobro obveščenih krogov, za požar z namenom. V promet gre železo, plastiki pa se je treba ogniti, zato je star avto najlažje zakuriti.

Spremstvo policije

»Kamen je bil vržen med policista in enega od naših gasilcev, dejanje ni osamljeno in se vsake toliko časa ponovi,« se je odzval Aleš Stopar, direktor Poklicne gasilske enote Krško. Pojasnil je tudi, da ni bil nihče poškodovan, tudi materialna škoda ni nastala, ker je projektil zgrešil prisotne in sredstva. »Policija nam zagotavlja spremstvo po najboljših močeh (večinoma so prisotni), če gre za požar, kjer so ogrožena življenja občanov, intervencijo izvedemo tudi brez njihovega spremstva (če jih še ni na kraju dogodka),« je še pristavil Stopar. Policijska uprava Novo mesto je potrdila, da so v Kerinovem Grmu gorela tri zapuščena vozila. Tja so bili napoteni gasilci, ti so začeli gasiti, takrat pa so neznanci proti vozilom gasilcev začeli metati kamenje. Gasilci so se iz naselja umaknili. Policisti še naprej ugotavljajo okoliščine požara vozil. Prav tako zbirajo obvestila z namenom identifikacije oseb, ki so metale kamenje. V primeru morebitnih poškodovanj gasilskih vozil in podanega predloga za pregon bodo ugotavljali okoliščine kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, so še povedali novomeški možje postave.

Tudi v preteklih letih

Napadi na gasilce žal niso novost. Novembra 2017 so se gasilci GRC Novo mesto spopadli s požarom v zabojniku v novomeškem romskem naselju Žabjak. Pri tem so bili napadeni, po koncu intervencije je nepridiprav v gasilsko vozilo vrgel pesek in kamenje in pri tem naredil škodo. V Kerinovem Grmu so gasilce napadli tudi že v poprejšnjih letih. Neznanec, tako takratno poročilo, je poklical policijo in jo obvestil, da gori in se kadi. Policija in gasilci so družno odhiteli na kraj dogodka, kjer je gorelo vozilo, a gašenje praktično ni bilo več mogoče. Je pa eden od domačinov vrgel kamne v gasilsko vozilo, zato je nastalo za 300 evrov škode. Policija je ukrepala in napisala kazensko ovadbo zoper storilca. 
Niso vedno dobrodošli. FOTO: Arhiv PGE Krško
Niso vedno dobrodošli. FOTO: Arhiv PGE Krško

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije