TRAGIČNA SMRT SLOVENCA

Če bi znali reševati, bi bil Andrej še živ

Objavljeno 20. september 2019 19.18 | Posodobljeno 20. september 2019 19.18 | Piše: Aleksander Brudar

Tri leta so že minila od smrti Andreja Beuca po skoku z mostu v Zvorniku, a odgovorni še vedno niso priznali napake pri reševanju.

FOTO: Blic
KRŠKO – Most nad reko Drino v Zvorniku v Bosni in Hercegovini bo od 7. avgusta 2016 za vedno kraj žalostnega spomina na 33-letnega Andreja Beuca iz Krškega. Takrat je namreč izvedel zadnji skok.

Kot zelo izkušenemu skakalcu, na leto je naredil več kot sto skokov, takrat jih je imel za seboj že več kot tisoč, je 20-metrski most v Zvorniku pomenil svojevrsten izziv. Niti enega skoka namreč ni podcenjeval, saj je večkrat razlagal, da v tem športu ne manjka pasti in nevarnosti. »Brez zvrhane mere poguma in treninga nimaš, denimo, v Mostarju kaj iskati! Če nisi pravi, se lahko hitro poškoduješ!« je povedal in razložil, da je bistveno to, da potem, ko se odrineš, prideš v pravi kot. »Cilj je, da v zraku ustvariš podobo lastovke, zato se je treba pošteno odriniti. V vodo priletiš s hitrostjo, ki znaša okoli 90 kilometrov na uro,« je opisoval, kaj se dogaja med skokom.

Nakazal, da potrebuje pomoč

image
Župan Zvornika Zoran Stevanović in predsednik občine Zoran Jevtić sta pred dnevi položila venec v spomin na Andreja. FOTO: Blic
Tako se je v vodo pognal tudi pred tremi leti v Zvorniku. Ko je potonil, je bilo sprva vse videti tako, kot mora biti. Deležen je bil bučnega aplavza gledalcev, dobil pa je tudi visoko sodniško oceno 8,5. Nato se je prikazal na površju reke in z roko nakazal, da potrebuje pomoč, še pred prihodom reševalcev pa je izginil v kalni vodi.
Potapljač si je šele nadeval masko in jeklenko, ki bi ju moral imeti ves čas na sebi.

Množica je bila seveda nad takšnim razpletom šokirana, Beucu pa ni pomagala niti reševalna akcija, ki je stekla zatem. Nesrečnega slovenskega skakalca so našli mrtvega šele čez štiri dni, kar 15 kilometrov od Zvornika.

Neusposobljeni reševalci

Čeprav so tamkajšnje oblasti vseskozi zagotavljale, da so pri reševanju ponesrečenega Beuca storile vse tako, kot je treba, pa so temu nasprotovale že prve izjave prič in tudi videoposnetki. »Prineslo ga je ven, potem se je začel utapljati. Spodaj so bili dva čolna in dva kajaka, v njih pa nesposobna ekipa reševalcev. Ko sta se med gledalci že začeli vzklikanje in vreščanje, reševalci še kar niso šli iz čolnov. Na glas sem jim vpil: 'Kje je?!' Joj, le zakaj se nisem pognal z mostu,« je po dogodku pripovedoval Jernej Klinar, ki bi moral nastopiti za Beucem.
15
kilometrov od Zvornika so odkrili truplo skakalca Andreja Beuca.

image
Po skoku v vodo je še prišel na površje in z rokami sporočal, da potrebuje pomoč. Nato pa je utonil. FOTO:
»Šest nas je bilo še zgoraj. Ampak, saj naj bi bili vsi izurjeni reševalci, ki so jih pripeljali iz Beograda, pa se je videlo, da so bili popolni analfabeti. Lepo vas prosim, v rešilnem jopiču je hotel za Andrejem v globino. Bolje, da ne uporabim besed! Ko je Andrej prišel iz vode, ni bilo nobenega blizu, ko se je že utapljal, so šele prišli do njega. Ko smo vpili, kje je Andrej, si je potapljač šele nadeval masko in jeklenko, ki bi ju moral imeti ves čas na sebi, v sekundi bi moral biti v vodi. Pa še to: bili so odločno predaleč od kraja, kjer smo pristali!« se je še zgražal.

Odgovornost zavračajo

Beučeva družina je seveda zaradi vsega že takrat zahtevala, da oblasti poiščejo odgovorne za nestrokovno in malomarno reševanje. A vse do danes v zvezi s tem ni bila uspešna. »Vseskozi zavračajo odgovornost in pravijo, da niso krivi,« pravi Beučeva sestra Zlatka. Dodaja, da je mami Zdenki svetovala, naj pusti vse na miru in ne toži. V to se ne splača več vlagati truda.
Lepo vas prosim, v rešilnem jopiču je hotel reševalec za Andrejem v globino!

image
Zlatka je prepričana, da bi bil njen brat še živ, če bi bilo za reševanje ustrezno poskrbljeno. FOTO: Blic
Pomoči si že nekaj časa ne morejo obetati niti od župana Zvornika Zorana Stevanovića. Slednji je ob prvi obletnici nesreče na mostu pripravil nekakšno komemoracijo, družini izrekel sožalje in tudi plačal prevoz Beučevih posmrtnih ostankov v domovino in njegov pogreb. Kaj več, razen praznih obljub, pa od njega niso dobili. Hrbet, če bi lahko tako rekli, je družini obrnilo tudi tožilstvo, saj je že kmalu odstopilo od pregona, ker da v malomarnem reševanju ni videlo krivca. Obdukcija je sicer pokazala, da je Beuc umrl zaradi zloma vratnih vretenc.

Skokov v Zvorniku ne bo več

image
FOTO: Blic
Zlatka je še danes prepričana, da bi njenega brata zagotovo rešili, če bi bilo za reševanje poskrbljeno tako, kot je ob takšnih dogodkih pri nas. »Če bi imeli vključene potapljače, jim nihče ne bi mogel očitati, da niso opravili naloge,« je odločna sogovornica. Ob tem nas spomni še na besede enega od potapljačev iz Bjelina, ki je pred tremi leti tudi iskal nesrečnega Andreja. Povedal je, da ga pri skokih z mostu niso angažirali kot reševalca le zato, ker je bila njegova cena previsoka.
Njena mama je v stiku z eno od tamkajšnjih domačink, ki ji je sporočila, da v Zvorniku ne bodo več organizirali skokov z mostu. Ne nazadnje za ta šport ni primerna niti reka na tem delu. Vse, ki bi še vedno želeli skočiti, zdaj tam opozarja napis, da je to mogoče le na lastno odgovornost. Za komentar smo zaprosili tudi župana Zorana Stevanovića, a nam na naša pisna vprašanja ni odgovoril.
Deli s prijatelji