NA KOŽO

Tranzistor

Ko so bili tranzistorji, semaforjev, namenjenih pešcem, ki bi bili pred prečkanjem ceste zatopljeni v njihovo poslušanje, ni bilo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Prav na današnji dan pred 65 leti je podjetje Texas Instruments predstavilo genialen izum. Tranzistor.

Spomnim se, kako smo ga imeli za poslušanje nogometnih tekem. Imeli smo ga s seboj ob Krki na pikniku, poslušali smo najnovejše hite in Radio Luxemburg tudi. Kar nekaj let pozneje smo prav prek tranzistorja poslušali, kako nastaja nova država. Nato smo na tranzistorje pozabili, evrsko krizo smo začeli gledati v živo, na televiziji. Pa begunsko tudi, pa idejno in politično, in krizo nekih elit, da o infrastrukturni, okoljski in posojilni niti ne govorim. O duhovni še manj, takisto o medijski. Vse to gledamo in spremljamo v živo.

Dandanes le redko kateri mladič sploh ve, kaj je tranzistor. Kaj je magnetofon ali nemara kasetofon. Morda nekaj več znanja pokažejo ob omembi besede gramofon. Pred nekaj dnevi, natančneje 13. oktobra, so v Veliki Britaniji pripravili državni dan gramofonske plošče. Vinilne. »Poslušanje glasbe na spletu razširja možnosti odkrivanja meja glasbe, vendar ostaja gramofonska plošča merodajna in navdihujoča za vse večne čase,« sporoča izvršni direktor britanske fonogramske industrije ob prazniku.

Danes, tukaj in zdaj, je vse skupaj zamenjal mobilni telefon. V nam južnososednjem Zagrebu so te dni postavili prvi semafor, namenjen pešcem in kolesarjem, ki so pred prečkanjem ceste zatopljeni v svoje mobilne telefone. Semafor sveti na pločnik tik pred prehodom za pešce. Postavili so ga v okviru kampanje Dan brez mobilnih telefonov v prometu, ki je namenjena izboljšanju prometne varnosti.

Novi semafor ima predvsem opozorilni namen. Rdeča luč na njem se projicira na pločnik pred prehodom za pešce in odseva tudi na zaslonih mobilnikov, v katere buljijo pešci in kolesarji, namesto da bi spremljali razmere na cesti.

Žalostno, vendar resnično. Ko so bili stari, dobri tranzistorji, ko se je iz njega drl športni komentator ali odzvanjal kak dober glasbeni komad, semaforjev, namenjenih pešcem, ki bi bili pred prečkanjem ceste zatopljeni v poslušanje svojih tranzistorjev, ni bilo. Kdo ve, zakaj?

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije