NA EKS

Predvolilna kolumna Gašperja Lubeja: Skulirani Janez in ključar Marjan

Gašper Lubej
Fotografija: Še osem dni je do volitev, zgodi se lahko še marsikaj. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Še osem dni je do volitev, zgodi se lahko še marsikaj. FOTO: Mediaspeed

Janezu je spet uspelo izbrisati konkurenco. Res je sicer, da so mu prijatelji na desnici pri tem samodestruktivno pomagali. Težko je presoditi, ali so politično radikalnejši od Janše, so pa radikalni politični amaterji. Kaj reči o človeku, ki ni sposoben pravilno vložiti volilne liste, zna pa začivkati tole: »Dajmo razčistit enkrat za vselej: jaz sem ponosen na svoj vamp. Če me bodo volili vsi s prekomerno težo, bomo zmagali, da se bo kadilo.«

Temu človeku, Alešu Primcu, je po polomu njegove Angelce na predsedniških volitvah uspelo še enkrat zamočiti. Tista peščica volivcev Združene desnice, tudi tistih s čezmerno težo, bo verjetno vendarle dovolj racionalna, da bodo obkrožili SDS ali NSi, da njihov glas ne bi poniknil pod parlamentarni prag.
Še bolj preseneča politični amaterizem Nove Slovenije oziroma Mateja Tonina. Spet se je ustrelil v koleno, nato pa poskušal popravljati nepopravljivo. V vsaj glede vprašanja splava zelo liberalni Sloveniji načenjati te teme res ni modro, še posebno če želiš pritegniti sredinske volivce, ki jih Tonin krvavo potrebuje. »Splav bi otežil in ne bi ga financiral iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja,« je dejal za Večer in se nato neprepričljivo kesal, da se je nerodno izrazil.


Očitno ima težave s predolgim jezikom. To še zdaleč ni prva nepremišljena izjava, ki jo je potem obžaloval. Najbolj legendarna je bila tista, ki mi jo je dal v intervjuju pred slabimi štirimi leti, da Janša ni politični zapornik, ampak politik v zaporu. Zdaj Tonin nima težav z vstopom v Janševo vlado, čeprav je pred štirimi leti govoril celo o totalitarnih tendencah v SDS.
Zdi se, da je imela Ljudmila Novak prav, ko je prav tako pred štirimi leti govorila o Toninu s prispodobo o kislem jabolku. Takrat je sicer mislila na to, da mora pred prevzemom stranke še dozoreti. Prav zanima me, ali bi se danes strinjala z menoj, da ambiciozni Matej očitno ne zna dozoreti. Zelo me tudi zanima, ali bo držal besedo in odstopil, če bo NSi prejela manj kot 10 odstotkov. Neuspeh se mi zdi vse bolj verjeten, še posebno zato, ker je verjetno volivcem vse manj jasno, zakaj bi volili NSi, če pa je znova vse bolj podobna SDS.

Janez Janša ima odlično kampanjo. Posrkal je razpršene glasove manjših desnih strank, z učinkovitim nagovarjanjem s pomočjo orbanovskih orodij je mobiliziral svojo volilno bazo. S skuliranim nastopom v soočenjih brez nepotrebnega napenjanja političnih mišic ob razpršeni levi sredini je znova postal privlačen za sredinske volivce.
Umazani posel radikalne govorice, primitivizma in hujskaštva proti migrantom prepušča vojščakom, kot je Branko Grims, ki kar žari od navdušenja, ko spet podoživlja stare dobre čase pljuvanja po izbrisanih.

Ključ za odklepanje parlamentarne večine ima Marjan Šarec. Desnica je namreč v seštevku bistveno šibkejša kot leta 2004, ko je Janša za sestavo vlade ob NSi in SLS potreboval zgolj še Desus, ki je za las prestopil parlamentarni prag.
Šarec je v tem trenutku v podobnem položaju kot Gregor Virant leta 2011, ki je lahko politično tehtnico nagnil v levo ali pa v desno. Kamniški župan lahko vstopi v koalicijo z Janšo. Lahko pa čaka na svojo priložnost in poskuša sestaviti vlado sam. A če bo izključil Janšo, se lahko zgodi, da bo prisiljen v sestavo vlade, ki jo bo ob razpršenih glasovih sestavljalo veliko strank, celo štiri morda ne bodo dovolj.

Le kakšna je lahko učinkovitost takšne vlade, če pa je bila v tem mandatu razglašenost tričlanskega koalicijska orkestra na koncu že kar groteskna? Res je sicer, da je bil dirigent kronično neodločen in brez vsakršne avtoritete.
Še osem dni je do volitev, zgodi se lahko še marsikaj. Tudi to, da Janša v zadnjih dneh izgubi vso prednost, da ga Šarec prehiti ali pa da po drugi strani pade na tretje mesto in ga prehiti Dejan Židan. Slednje se sicer ne zdi prav verjetno, ker prvak SD ne najde pravega nadomestila za svojo nekarizmatičnost in komunikacijsko okornost. Celo tega, da bi Levica Luke Mesca, ki vodi odlično kampanjo, prehitela SD, ne moremo povsem izključiti.

Vsi omenjeni se morajo namreč bati zanimivega podatka iz raziskave agencije Ninamedia: odstotek neodločenih se je v desetih dneh povečal s četrtine volivcev na kar 41 odstotkov.
Ni zelo verjetno, a lahko se celo zgodi, da bo moral Marjan ključe predati komu drugemu. In da Janez na volilno nedeljo ne bo več skuliran.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije