NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Slovenija tudi moštvena sila

Slovenski športni junaki v mednarodnih arenah ne poznajo majhnosti.
Fotografija:
Odpri galerijo

O tem, da je Slovenija športni fenomen, je bilo prelitega že ogromno črnila in izrečenih nešteto besed. Nič čudnega, ko pa nas športniki in športnice navdušujejo in z uspehi razvajajo domala iz dneva v dan.


Po zaslugi vrhunskega alpskega smučarja Žana Kranjca je minulo soboto Zdravljica glasno zadonela v znamenitem Adelbodnu, kjer je 27-letni as iz Bukovice pri Vodicah na enem od najbolj tradicionalnih prizorišč v svetovnem pokalu pokoril vso konkurenco v veleslalomu. Kranjec se je tako v zgodovino vpisal šele kot drugi Slovenec z zmago na sloviti progi Chuenisbärgli po Matjažu Vrhovniku (v slalomu leta 2000) in sploh prvi, ki je v Adelbodnu sebi v prid odločil veleslalomsko preizkušnjo, torej disciplino, ki v alpskem smučanju velja za osnovno.

Novo koledarsko leto je odlično odprla tudi Anamarija Lampič, ki se razvija v pravo šampionko teka na smučeh. V soboto ni veliko manjkalo, pa bi se 24-letna tekačica iz Valburge pri Smledniku – tako kot Žan – povzpela na najvišjo stopnico zmagovalnega odra, saj je odlično formo kronala z drugim mestom na sprintu v Dresdnu. Zanimivo, da dva takšna športna asa živita le nekaj več kot pet kilometrov drug od drugega, kar je le še en primer, kako je Slovenija majhna.

A naši športni junaki v mednarodnih arenah ne poznajo majhnosti. Rokometaši so odlično krenili v evropsko prvenstvo v Göteborgu, kjer so po Poljakih vzeli skalp tudi gostiteljem Švedom in so tako odlično začeli misijo preboja na poletne olimpijske igre v Tokiu. Zelo dobro je pred dnevi na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu kazalo tudi našim odbojkarjem, ki so se ustavili šele na predzadnji stopnici uvrstitve na največjo športno prireditev, s katero bi le še potrdili septembrski naslov evropskih podprvakov.

Z nastopom na OI se (še) resno spogledujejo tudi košarkarji, šampioni stare celine iz leta 2017, ki bodo vstopnico za Tokio konec junija lovili v Kaunasu, po vsej verjetnosti s čudežnim dečkom Luko Dončićem na čelu.
Ne glede na to, kako se bo razpletel lov slovenskih moštev za olimpijskimi sanjami, je pravzaprav kar težko verjeti, da ima država z vsega dvema milijonoma prebivalcev kar tri reprezentance, ki so se sposobne prebiti na OI, če k njim prištejemo še hokejsko, ki je že sodelovala na olimpijskem turnirju, torej celo štiri. O tem lahko v mnogih večjih državah zgolj sanjajo ...

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije