NA KOŽO

Komentar Marka Uršiča: Cvrli se bodo v peklu

Satanovo delo je, da ti ponudi pot, na kateri se počutiš udobno in vse tvoje skrbi izginejo.
Fotografija: Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia
Odpri galerijo
Ljubljana, 17.08.2012, sportni novinar Marko Ursic. Foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia

Avstralski ragbi igralec Israel Folau je v deželi tam spodaj pošteno razburkal javnost. Ragbist, zapriseženi krščan in po rodu s Tonge, je na družabnih omrežjih namreč objavil svoje versko prepričanje, da pijance, homoseksualce, prešuštnike in podobne čaka pekel. Od svojih pogledov pa se zdaj noče ograditi, saj pravi, da bi bilo to satanovo delo.


Avstralska zveza za ragbi ga je obdolžila hudega kršenja pravilnika o vedenju, Folauja pa zdaj čaka kazen omenjenega organa. Avstralska zveza naj bi prekinila donosno pogodbo, ki jo ima ragbist, ta pa je svoji cerkveni kongregaciji v Sydneyju zatrdil, da se ne kani odreči svojega prepričanja z namenom, da bi obdržal materialno udobje.

»Satanovo delo je, da ti ponudi pot, na kateri se počutiš udobno in vse tvoje skrbi izginejo. A vedno bo pred tem obveljala božja volja,« pravi Israel Folau, 73-kratni avstralski reprezentant. Tudi njegov klub New South Wales Waratahs kani končati njegovo pogodbo zaradi nespoštovanja ljudi na temeljih njihove spolne usmerjenosti. Štiriletna pogodba ragbista z avstralsko zvezo je vredna štiri milijone avstralskih dolarjev (približno 2,5 milijona evrov), je pa tridesetletnik zavrnil odpravnino, vredno milijon dolarjev (približno 620.000 evrov), da se prostovoljno odpove pogodbeni vezanosti.

Folau je polemiko sprožil že pred letom dni, že takrat je objavil, da bodo homoseksualci, če se ne bodo pokesali, končali v peklu. Škandal je zaskrbel številne ragbiste po rodu s tihomorskih otokov, ki imajo enaka verska stališča kot Israel Folau.

Afera globoko odmeva v Avstraliji in v ragbijskem svetu, športni uspehi so v senci, avstralska soseda prek Tasmanovega morja Nova Zelandija pa je tako ali tako dežela ragbija. V športnem svetu redko naletimo na takšna in podobna javno in odkrito izražena stališča na podlagi verskega prepričanja, čeprav so seveda že obstajali športniki, ki niso želeli tekmovati v nedeljo, ker je ta gospodov dan.

Šport je danes velikanski posel, vera in druga prepričanja so podložena velikemu kapitalu, zato je primer Israela Folauja zares izstopajoč.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije