NA KOŽO

Komentar Dušana Malovrha: Na urgenci

Proti pričakovanjem sistem deluje, samo moški vece ni delal, prelepljen s trakovi varnostne službe.
Fotografija:
Odpri galerijo

Na urgenco! je v nedeljo pozno popoldne po posvetu družinskega konzilija odločila mati. Oteklina na sinovem palcu na nogi ni uplahnila pa še hematom je obarval prst našega fuzbalerja. Namesto v žogo je z vso silo brcnil ob tla. Jutri služba in šola, zunaj mrak in dež, jaz pa z otrokom in cmokom v negotovost. O urgenci sem slišal marsikaj, sprobal, hvalabogu, je še nisem.

Ali je zlom, koliko časa bo treba čakati, koliko časa ne bo mogel k pouku, vse to najeda fotra, ko se bliža trdnjavi našega zdravstva, eni zadnjih, ki še ni razpadla. Medtem ko v zdravstvenih domovih ne sprejemajo več novih pacientov, ker so zdravniki z njimi založeni za nekaj let, urgenca še sprejme vse. Staro in mlado, poškodovano in bolno, vsakdo se lahko zateče tja.

Proti pričakovanjem sistem na urgenci deluje. Samo moški vece ni delal, prelepljen s trakovi varnostne službe. Ampak špranjice so z razumevanjem sprejele lulčke v stiski. Na urgenci smo vsi v istem zosu, se razumemo in si pomagamo.

V čakalni vrsti so eni obarvani zeleno, drugi modro, tretji rumeno, najnujnejši primeri so rdeči. Naš je seveda med zelenimi, na dnu lestvice. Zdravnica pa prijazna, kljub gripi, ki dosega vrhunec, se rokuje s poškodovancem in njegovim spremljevalcem. Kljub pritiskom množice pacientov, ki si želijo čim prej noter pa ven, se fantu celo nasmeji. Saj ni tako hudo. Res, kaj je naš prst v primerjavi z bolniki, ki so jih pripeljali na posteljah, in drugimi resno poškodbami. Punca je očitno padla v hribih (vsa povita po desni strani in še v pohodnih hlačah), tujec na smučanju (njegova spremljevalka je še v pancerjih), gospod si je najbrž nogo zlomil med nedeljskim sprehodom, ugibam, ko ga pripeljejo iz mavčarne.

Po štiri urah čakanja in ugibanja, kaj se je zgodilo drugim, izvem, kaj se je zgodilo nam. Palec zlomljen, potreben je mavec, natančneje mavčni povoj. Adijo, smučanje med zimskimi počitnicami! Če bo v redu, ga snemite po treh tednih, so svetovali garači v belem in fuzbalerja ob odpustu opremili z listom navodil. Le bergel ni dobil v trajno last kot njegov kolega iz kluba, ki je tudi brcnil v napačno stvar. Pacientom bergel namreč ni treba vračati! Kdor ima, pač ima ...

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije