NA OKO

Bitke čarovnic in čarovnikov

Američani imajo čaranja na televiziji vrh glave, saj vsak dan gledajo Trumpa.
Fotografija: Penn in Teller v šovu Fool Us ocenjujeta nove talente. FOTO: Itv
Odpri galerijo
Penn in Teller v šovu Fool Us ocenjujeta nove talente. FOTO: Itv

Iluzionisti kova Davida Copperfielda, ki je najbrž najslavnejši med sodobniki, so v zadnjih letih izginili s televizijskih zaslonov. Čarovniški triki, ki burijo domišljijo, so se preselili na druge platforme, najdemo jih večinoma na internetu. Industrija šovbiznisa iluzionistov pa je še vedno zelo živa in zelo obiskana v Las Vegasu, mestu milijonov utripajočih luči in src, kjer se zdi, da je vse mogoče in da ni meja.

Penn in Teller v šovu Fool Us ocenjujeta nove talente. FOTO: Itv
Penn in Teller v šovu Fool Us ocenjujeta nove talente. FOTO: Itv

Tam so zbrani največji zvezdniki iluzij, torej moderni čarovniki, ki s stalnimi predstavami v različnih hotelskih kompleksih in dvoranah služijo milijone. Ena od bolj znanih točk je tista, ki jo izvajata svetovno znana čarovnika Penn in Teller, katerih oddaje so pred leti predvajali tudi slovenski TV-kanali. Pod umetniškimi imeni se skrivata velika intelektualca in misleca, ki se z navidezno magijo ukvarjata že od otroških let, svoje mojstrsko delo pa sta perfekcionirala do najvišje stopnje.

Raymond Joseph Teller, ki šteje 71 let, je ta manjši od dveh, duhoviti babyface svetlih las, ki na odru igra vlogo molčečega partnerja, saj nikoli ne spregovori, temveč vse ponazori s pantomimo oziroma s kretnjami. Penn Fraser Jillette, ki šteje 64 let, pa je ta večji, gobčni očalar, ki ima kodraste lase spete v konjski rep in je tudi uradni animator njunih šovov. Oba imata karizmatično prezenco ter prepoznavno podobo, sicer pa se udejstvujeta tudi pri razkrivanju mitov, sta zaprisežena ateista ter skeptika.

Lahko bi rekli, da posel zabavniškega čarodejstva poznata kot svoj žep. Zato ni nič čudnega, da so prav njima zaupali televizijski šov, v katerem imata častno vlogo, da sedita na prestolu kot sodnika in ocenjujeta druge iluzioniste. Slednji namreč tekmujejo za to, da bi kot predskupina oziroma otvoritvena točka nastopili v Las Vegasu na njunem šovu in tako prodrli v svet slavnih. Tu pa je, seveda, tudi trik. Povabilo v Las Vegas dobi le tisti, ki ju pretenta. Da, prav ste prebrali. S sabo vzameta le tiste, katerih čarovniških trikov ne znata razkrinkati.

Oddaja nosi ime Fool Us (Pretentajte naju), snemajo pa jo v Veliki Britaniji, in sicer že od leta 2011, torej pet sezon. Ker sta Penn in Teller tako zelo izkušena iluzionista, jima uspe razkrinkati še tako kompleksne točke, ki marsikateremu gledalcu vzamejo dih. V večini poizkusov sta uspešna, a vsaj ena točka na oddajo oziroma epizodo je zmagovalna, torej takšna, ki ji je uspel veliki met – pretentati izkušena čarovniška mačka.

Šov snemajo pred občinstvom v studiu, zato je atmosfera zelo živa in energična, publika nemalokrat dejavno sodeluje v točkah, ki se odvijajo na odru. V prvih dveh sezonah je bil šov še posebno gledljiv tudi zaradi nadvse duhovitega in simpatičnega voditelja Jonathana Rossa, ki pa se je po dveh letih poslovil, v 3., 4. in 5. sezoni ga je zamenjala igralka Alyson Hannigan.


Na Otoku oddajo Fool Us predvajajo na kanalu ITV, v ZDA pa na The CW, sicer pa jo lahko po svetu vsi gledamo prek Netflixa.
Za televizijo so, seveda, najmanj zanimivi triki s kartami, če so izvajani na poker mizah. Nekateri nastopajoči pa v točke vključijo veliko teatra in drame, saj je to na koncu koncev tisto, kar prodaja vstopnice. Številne točke so dodelane do perfekcije in si zaslužijo pozornost velikih odrov. A če Penn in Teller ugotovita, kako je bil trik izveden, potem žal ta možnost odpade. Nemalokrat se vidi, da včasih le stežka priznata, da za izvedeni trik nimata razlage.

Za iluzioniste lažje trike po navadi pojasni Penn, ki rad govori v čarovniškem žargonu in metaforah, zato da občinstvo ne bi ugotovilo, kako je bil izveden trik. S tem je, seveda, prihranjeno tistim na odru, ki želijo svojo skrivnost ohraniti še naprej. Teller je pri razkrivanju še bolj diskreten, saj zadevo preprosto nariše na list in pokaže nastopajočim, ti nato prikimajo, če jim ni uspelo pretentati mojstrov, ali odkimajo, če so si zaslužili potovanje v Las Vegas. Nato pred vsemi pod porisani listek potisne vžigalnik in razlago zakuri.

Nastopajoči so različni, večinoma so Britanci, Američani in Francozi, od mladih in manj izkušenih do veteranov iluzionističnih odrov. Seveda vsi upajo, da bodo morda nekoč tako slavni, kot sta Penn in Teller, ki sta zgolj lani zaslužila več kot 30 milijonov ameriških dolarjev, njuno premoženje pa ocenjujejo na 300 milijonov. Vrtoglave številke, ni kaj, vseeno pa sta na lestvici največjih čarovniških zaslužkarjev šele druga, saj je v začetku teksta omenjeni David Copperfield lani zaslužil še enkrat toliko kot Penn in Teller, njegovo premoženje pa ocenjujejo na kar 850 milijonov dolarjev. In naj še kdo reče, da v čarovništvu ni denarja!

Zanimiv pa je podatek, da šov Fool Us v Veliki Britaniji pritegne več gledalcev kot v ZDA. Posamezno epizodo si namreč ogleda okoli štiri milijone Britancev ter zgolj okoli milijon Američanov. Mislim pa, da vem, zakaj. Američani imajo namreč čaranja na televiziji že vrh glave, saj morajo na poročilih vsak dan gledati svojega predsednika Donalda Trumpa.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije