AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Zima z repom bije, če dolgo toplo sonce sije

Doživeli smo rekordno topel januar, ko so temperature poskočile do 15 °C, zvončki in leska zacveteli sredi meseca.
Fotografija: Ne le zvončki, cveti tudi leska, v Primorju ciprese, v obalnih predelih mimoze, kamelije in mandlji. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Ne le zvončki, cveti tudi leska, v Primorju ciprese, v obalnih predelih mimoze, kamelije in mandlji. FOTO: Guliver/Thinkstock

Zadnji januarski teden je Slovenijo preplavilo toplo in po večini suho vreme. Najvišje dnevne temperature so skočile krepko nad 10 °C, marsikje v notranjosti države celo nad 15 °C. To je običajna vrednost za april!
V večjem delu Slovenije bo januar med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih. Temperaturni odklon od povprečja obdobja 1981–2010 znaša večinoma med 3 in 5 °C. Podobno toplo je bilo v letih 2014, 2007, 1988 in 1975. Ohladitev pričakujemo v drugi polovici tedna. Vzrok za topel januar tiči v dejstvu, da je bilo v zadnjem mesecu zaradi pogostih jugozahodnih vremenskih razmer predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države toplejše od dolgoletnega povprečja. Položaj je bil obraten lani, ko je bil ta mesec za prav toliko stopinj hladnejši od povprečja.

Toplo tudi v gorah

Nadpovprečno topla zima brez snežne odeje povzroča skrbi žičničarjem in turističnim delavcem. Niti gore niso bile imune proti toplim razmeram. Na okoli 1500 m smo imeli v nedeljo in ponedeljek okrog 6–7 °C. Inverzije za ta čas niso nič običajnega. Razlika z letošnjimi razmerami je v tem, da hladnega zraka v nižjih zračnih plasteh ni. Hladni zrak bo od severa začel nad Atlantikom in zahodno Evropo prodirati južneje šele ob koncu tedna, in takrat kaže na bolj zimske temperature tudi pri nas. Ohladitev je nujna, da nekoliko ustavi razvoj vegetacije in zmanjša verjetnost pozeb ob prezgodnji pomladi.

Topla zima drami rastline

Toplota je več kot mesec dni prezgodaj zdramila spomladanske znanilce. Cvetijo zvončki, leska, v Primorju so začele cveteti ciprese, v zraku se pojavlja tudi že cvetni prah jesena in jelše, v obalnih predelih cvetijo mimoze, kamelije in mandlji. Toda prezgodaj prebujene rastline bodo ob naslednjem vdoru hladnega zraka doživele poškodbe.
Po podatkih fenološkega monitoringa Agencije RS za okolje je na Goriškem letos leska začela cveteti 14 dni prej kot običajno (povprečno 7. februarja). Zvonček, ki tam v povprečju zacveti 3. februarja, je letos zacvetel skoraj 14 dni prej, to je 22. januarja. Tudi v osrednji Sloveniji leska prehiteva za od tri tedne do enega meseca. Podobno zgodaj so zacvetele rastline v letih 2014 in 2007. Prezgodnja aktivacija rastlin k sreči v omenjenih dveh letih ni povzročila pozebe.

Nevarnost pozebe

Topla zima skrbi tudi kmete, predvsem sadjarje, in čebelarje. Spomin na zadnji dve pozebi je še močan. Pri ozimnih žitih za zdaj še ni bilo večjih sprememb. Ponekod je ozimni ječmen, ki je bil zgodaj sejan, že precej razraščen. Posevki so mestoma rumeni, ker so začeli rasti, vendar je osvetlitve še premalo in tudi temperature so prenizke, da bi lahko dobil zeleno barvo. Toplota in obilna vlaga lahko povzročita razvoj bolezni. Sadno drevje še miruje, a če se bo toplo vreme nadaljevalo, se bo prebudilo in začelo brsteti, s tem pa bo nastala velika nevarnost pozebe.
Odprti cvetovi iz panjev že privabljajo prve čebele, ki tako trošijo energijo. Čebelarji morajo preverjati zaloge. Močna ohladitev, ki lahko pride, je lahko nevarna tudi za čebele, ki bi v tem času prav tako morale imeti zimski počitek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije