BOGATO

To je tajni agent, ki je okradel državo

Gregor Garb je na mednarodni misiji v Belgiji državni proračun stanjšal za 66 tisoč evrov. Zaradi nezakonitega izplačevanja stroškov za nastanitev je bil ob službo in vojaško kariero.
Fotografija: Svoje izlete je arhiviral tudi na družabnih omrežjih. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Svoje izlete je arhiviral tudi na družabnih omrežjih. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Natančno pet let je, odkar je Gregor Garb na Brdu pri Kranju zagovarjal svojo doktorsko disertacijo z naslovom Globalizirana varnost in obrambni sistem Republike Slovenije. Njegov mentor je bil Damir Črnčec. Lani je imel pred imenovanjem v naziv docent na fakulteti za državne in evropske študije še obvezno inavguracijsko predavanje, govoril je o vplivu mehke moči Rusije na države zahodnega Balkana.
Gre namreč za vrhunskega obramboslovca, ki ga je Slovenska vojska že kmalu po diplomi na FDV odlikovala z medaljo v službi miru. Prejel jo je leta 2000.
Dobijo jo tisti pripadniki SV, ki so najmanj en mesec sodelovali v misijah OZN ali Nata. Leta 2007 je Garb prejel še bronasto medaljo generala Maistra. To je bilo v letu njegovega zagovora magistrskega dela z naslovom Oblike tajnega delovanja obveščevalno-varnostnih služb Republike Slovenije. V sklepu te je zapisal: »Skupni imenovalec delovanja obveščevalno-varnostnih služb je varnost kot dobrina.«
Toda tudi v Slovenski vojski, je moral priznati njihov tiskovni predstavnik Simon Korez, vsake toliko prihaja do odklonov kot v sleherni družini, podjetju, skupnosti. Tedaj postane tudi obveščevalno-varnostna služba (OVS), ki ji je pripadal dr. Garb in ki bi morala vselej delovati v dobro države in državljanov, ohlapna in zato talka posameznikov, ki izkoriščajo položaj. Priložnost dela tatu, pravijo. Pred priložnostjo pa se ljudje, bogati, revni, pametni, neumni, zaslužni ali nezaslužni, očitno ne razlikujemo.

Skoraj jamesbondovske zadeve

V teh dneh je namreč v javnost pricurljala informacija, da naj bi tudi Gregorja Garba zalotili s prsti v marmeladi. In to tik pred zdajci, v zadnjih izdihljajih njegovega mandata v Bruslju, kjer je kot pripadnik SV od leta 2014 opravljal mednarodno dolžnost. Slednjo bi v prvi polovici leta 2018 tudi sklenil.
Podpolkovnik Garb je deloval v Evropski službi za zunanje delovanje, kjer ima Mors razporejena dva pripadnika. Kot smo izvedeli, naj bi deloval v sklopu obveščevalnega organa J2 GŠSV. To so visokooktanske in malodane jamesbondovske zadeve, o katerih se ve le malo ali skorajda nič. O Garbovih konkretnih nalogah nam na SV niso smeli ničesar povedati.
Na spletni strani Mors smo razbrali, da J2 nadzira tudi uresničevanje obveščevalne dejavnosti v podrejenih poveljstvih in enotah SV ter predlaga ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Med drugim skrbi za obveščevalno zagotovitev enot SV, ki izvajajo delovanje v mednarodnem okolju. Dobro obveščeni vir nam je dejal takole: »J2 je štabni organ SV, ki preverja naše vojake pravzaprav kjer koli. To je počel tudi visokopozicionirani podpolkovnik Garb!«

Življenje na veliki nogi

Tudi zato še bolj vzbuja skrb, da je dobil odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov pred dnevi prav on, ki je preprečeval nepravilnosti v vojski in bil nekakšen branik lojalnosti ter zglednosti. »Doletela ga je tudi kazenska ovadba njegovega delodajalca, med drugim ker je v nekaj letih dokazano sunil iz državnega proračuna za sto mesečnih plač navadnega vojaka,« nam je govoril naš vir.
Te težke obsodbe smo seveda jadrno preverili na Slovenski vojski, Gregor Garb, letnik 1972, je bil po nacionalni odgovornosti vendarle podrejen poveljniku SV, ki deluje na mednarodni vojaški dolžnosti v Belgiji, ta pa načelniku Generalštaba Slovenske vojske Andreju Ostermanu, ki je ne nazadnje tudi podal pooblastilo, da se zoper pripadnika uvede disciplinski postopek. »Utemeljen sum za kršitev vojaške discipline smo ugotovili že avgusta. Na podlagi tega smo izvedli ustrezna ravnanja za disciplinsko obravnavanje pripadnika, kar je rezultiralo v prekinitvi njegovega delovnega razmerja. Njegove nepravilnosti se nanašajo na nezakonito prejemanje stroškov za nastanitev v skupni višini 66.078,35 evra. Druge nepravilnosti mu niso bile dokazane,« je potrdil Simon Korez. Dodal je še: »OVS lahko poda tudi kazensko ovadbo, če oceni, da obstaja sum kaznivega dejanja. Po naših informacijah je to v konkretnem primeru tudi storila, in sicer zaradi kaznivega dejanja goljufije.«
Korez nam je prav tako pojasnil: »Kadar je pripadnik SV napoten na misijo v tujino, dobi ustrezno plačo, nadomestilo za nastanitev in dnevnice. Če pa pripadniku na mednarodni vojaški dolžnosti kritje stroškov bivanja zagotovi mednarodna organizacija, pripadnik SV na misiji ni upravičen do stroškov nadomestila SV. V obravnavanem primeru si je posameznik stroške nastanitve obračunaval neupravičeno, saj mu je plačilo stroškov nastanitve omogočala organizacija Evropske skupnosti.« Po naših podatkih je podpolkovnik deloval na položaju, kjer mu je pripadla mesečna plača SV v višini približno 5000 evrov, ob tem je dobival še okoli 4000 evrov na mesec iz evropskega proračuna za kritje stroškov bivanja. Vse lepo in prav, če ne bi od SV dobival še približno 2000 evrov nadomestila za bivanje, ki ga ne bi smel. Neskladja pri njegovem obračunavanju naj bi uradno zasledila šele računovodska služba, neuradno anonimna prijava. Menda je šlo nekaterim v krogu njegovih sodelavcev v nos njegovo življenje na veliki nogi. Na družabnem omrežju tega niti ni skrival, kar je za vrhunskega obveščevalca, ki naj bi se skrival pred očmi javnosti, vsaj čudno.

Zamazana kariera

Če nič drugega, si je podpolkovnik pošteno zamazal vojaško kariero, ki je šla vse doslej samo strmo navzgor. V SV bo le stežka našel službo. Odslej ga imajo, smo izvedeli, za navadnega državljana. »Ker je bilo podpolkovnikovo delovno razmerje prisilno prekinjeno zaradi disciplinskih kršitev, se bo v prihodnje seveda lahko, kot vsak drug, prijavil za delo v SV in kandidiral prek javnih razpisov. Bo pa, kot vsi drugi, podvržen starostnim, zdravstvenim in ustreznim varnostnim ocenam. Ker je bilo v njegovem primeru delovno razmerje prekinjeno zaradi disciplinskih kršitev, bo njegovo preverjanje varnostne ocene nadvse zahtevno,« je povzel Korez.
Slovensko vojsko lahko pohvalimo, da ima v svojih strukturah dovolj vzvodov, da locira in obsodi odklonilne elemente, ki mečejo slabo luč na našo obrambno in varnostno silo. Se pa vseeno zastavlja nekaj vprašanj, denimo, zakaj je SV potrebovala kar pol leta, da je sprožila ustrezne sankcije. Naš vir je šel še globlje: »Kako lahko takšnemu obveščevalcu, ki je imel dostop do vseh najbolj zaupnih informacij, po tem, kar je storil, še zaupamo, da se tam v Bruslju ni šel kakšnih iger, zaradi katerih je, denimo, z mesta evropskega poslanca odstopil Zoran Thaler? V Bruslju namreč kar mrgoli ruskih lobistov za energetiko, ki bi tako radi vabili na kosila in večerje tudi naše vojaške predstavnike …« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije