DRUGA VIOLINA

Na Malti kuhali predsednici, doma napovedali stavko

Ekipo gostilne Druga violina so povabili, da streže na najvišji ravni. Pri nas pa blokirajo vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo.
Fotografija: FOTO: Reuben Piscopo
Odpri galerijo
FOTO: Reuben Piscopo

LJUBLJANA – Medtem ko smo v Sloveniji pustovali in obhajali kulturni praznik, je ekipa gostilne Druga violina, v kateri delajo tudi fantje in dekleta s posebnimi potrebami, tri dni gostovala na Malti. Tja jih je v predsedniško palačo povabila predsednica te sredozemske otoške države Marie-Louise Coleiro Preca. Šest varovancev CUDV Draga, njihov mentor v Drugi violini, svetovni kuharski mojster Jožef Oseli, Marti Ozimek, vodja gostilne, ter seveda direktorica CUDV Draga Valerija Bužan so Maltežanom predstavili Slovenijo. Predsednici so postregli in pripravili kulturni program ter še dobrodelno večerjo v hotelu s petimi zvezdicami, kjer so zbirali denar za predsedničin sklad za osebe z posebnimi potrebami.

Vse so pojedli

»Prav nič treme nismo imeli, ko nas je predsednica sprejela in smo ji postregli s hrano. Bila je zelo prijazna in nas je vprašala, kako smo kaj in kako nam je všeč na Malti. Edini problem je bil, ker ne znamo veliko angleško in se nismo mogli prav veliko pogovarjati z njo,« nam v en glas pripovedujejo Atifa Džeferovič, Peter Prokofjev in Blaž Kužnik, polovica ekipe CUDV Draga z Malte. Mirno bi jim lahko rekli kar veterani Druge violine, saj v strežbi in kuhinji delajo že pet let, od vsega začetka te gostilne.
Gala večerjo v hotelu HillTop je pripravil šef Oseli, fantje in dekleta pa so jo postregli gostom, ki so z udeležbo na večerji prispevali sredstva v predsedničin sklad. Na meniju je bila za predjed kranjska klobasa, nato bučna juha, za glavno jed ajdova kaša, teletina z gobami in korenčkov pire, za desert pa prekmurska gibanica.
»Vse so pojedli, vsi krožniki so bili prazni in zelo so nas pohvalili,« pripoveduje Atifa. Blaž pa doda, kako so bili vsi ljubeznivi z njimi in da se sploh ne more odločiti, kaj mu je bilo na Malti najbolj všeč.
Tudi direktorica CUDV Draga je zelo zadovoljna z vtisom, ki ga je Druga violina pustila na Malti. »Predsednica nas je iz srca pohvalila in napovedala, da nas bo še enkrat povabila. Tako smo se dogovorili, da bomo ob ponovnem obisku pripravili v predsedniški palači večerjo in jo postregli, na vrtu pa bi ob tej priložnosti posadili najstarejšo trto iz Maribora. Poleti pa pridejo k nam v Drugo violino na usposabljanje, saj si želijo tudi na Malti odpreti takšno restavracijo, v kateri bodo delale osebe s posebnimi potrebami.«
Obisk Malte je bil tudi malce državniški, saj so na prošnjo predsednika Boruta Pahorja malteški predsednici prenesli njegove pozdrave.

Dovolj imajo igračkanja

A če dekleta in fantje s posebnimi potrebami navdušujejo v tujini, se v domovini prav te dni močno zapleta z zakonodajo, ki bi jim omogočila enakovredno socialno vključevanje v družbo. Potem ko je luč sveta ugledal predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki naj bi končno nadomestil močno zastareli zakon iz leta 1983, je prejšnji teden na seji vlade njegovo obravnavo zaustavilo ministrstvo za zdravje.
Valerija Bužan, ki je tudi predsednica Socialne zbornice Slovenije, je ogorčena, saj to lahko pomeni kar dveletni zamik pri boljšem vključevanju invalidov na vseh ravneh življenja. »Ta novi zakon med drugim ureja to, da se lahko invalidi pri 18 letih zaposlijo in da niso obsojeni le na 260 evrov invalidnine. S tem lahko postanejo bolj aktivni državljani, kot so bili do zdaj, in se tudi prek trga dela bolje vključijo v družbo. Zakon iz leta 1983 je zastarel in ne sledi novim modelom, invalide pa obravnava le v okviru institucij in jih izloča iz družbe. Tako so odvisni le od dobre volje nekaterih in od sreče, mi pa želimo, da bi lahko tudi oni sami odločali o tem, kako hočejo živeti,« je odločna Bužanova in napoveduje, da imajo tudi v CUDV Draga dovolj političnega igračkanja z njihovimi življenji.
»Slovenija se je zavezala, da bo izvedla proces deinstitucionalizacije, a se je spotaknila že na prvem koraku. Če vlada na četrtkovi seji na dnevni red ne bo uvrstila predloga zakona o vključevanju invalidov, bomo tudi mi stavkali, in sicer ob deveti uri pred vlado. Rekvizite že pripravljamo!« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije