VKLENJENA

Kaj čaka Celjanko, ki so jo brez maske odnesli z avtobusa?

Objavljeno 25. september 2020 07.12 | Posodobljeno 25. september 2020 16.44 | Piše: Tomica Šuljić

Po več prekrških so jo na Vranskem vklenili. Kazen bo nižja, ker je bila mladoletna.

Morala je z avtobusa. FOTO: Facebook
Malo je zgodb, ki so se tako hitro razširile po Sloveniji kot torkova popoldanska epizoda na avtobusu iz prestolnice proti Celju, v glavnih vlogah so dva policista in mladoletna Celjanka. Dekle, ki je bilo v času dogodka dva dni pred polnoletnostjo, si bo prehod v zrelo fazo življenja dodobra zapomnila.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Masko je treba nositi. FOTO: Getty Images

Kot pojasnjujejo pri avtobusnem prevozniku Nomago, so se težave začele v Ljubljani: »Ob vstopu na vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko.« Po navedbah prevoznika naj bi se vedla nevarno do voznika in preostalih potnikov, zato je na pomoč poklical nadrejenega.
 

Bori se, da diha svobodno


Če drži navedba mladoletnice, je nenavadno zgolj to, da je šele zdaj prišlo do odmevnega dogodka. »Ker ne nosim nikamor maske ...« je dekle začelo svoj opis dogodka na facebooku ter na začetku priznala, da se požvižga na obvezno nošenje zaščitne maske na sredstvih javnega prevoza: »Sem dijakinja, ki se borim že od samega začetka, da dihamo svobodno.« V torek se je izkazalo, da se bori dobesedno, in to s policijo.
To je poklical voznikov nadrejeni, patrulja pa je pričakala avtobus na Vranskem.
Policista sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore.


»Niti po prihodu policistov se ni umirila in je bila verbalno nasilna tudi do njih,« pravijo pri Nomagu, dekle pa je – glede na policijsko poročilo – zavrnilo izročitev osebnega dokumenta: »Policista sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore.« Mladoletnica nadalje ni upoštevala ukaza, naj zapusti avtobus: »Policista sta zoper njo uporabila telesno silo in jo kljub aktivnemu upiranju odpeljala z avtobusa in jo vklenila.«
 

Na začetku najnižja globa


Dekle je rešila njena mama, ki je prišla na Vransko; nato je policistom izročila osebni dokument, »zato sta ji policista takoj snela sredstva za vklepanje in postopek zaključila«. Še prej pa je nastal kratek posnetek dekleta, ki sedi na avtobusni postaji, ter dveh policistov ob njej. Že v večernih urah je doživel številne objave na družabnih omrežjih in vzbudil še številnejše reakcije uporabnikov: nasprotniki nošenja mask so dekle podprli, ne glede na več kršitev javnega reda in miru in neizročitev osebnega dokumenta policistom. Številni pa se z njenim ravnanjem niso strinjali, saj je bila popolnoma neodgovorna do preostalih potnikov – in seveda voznika avtobusa, ki bi ob prevažanju osebe brez maske sam tvegal (vsaj) 400 evrov kazni!

Dekle je v objavi po dogodku zapisalo: »Nimajo vam pravice dat kazni.« Moti se: zaradi mladoletnosti lahko za nedostojno vedenje na javnem kraju ter do policistov, neupoštevanje njihovega ukaza ter dejstvo, da ni hotela pokazati osebnega dokumenta, pričakuje obdolžilni predlog na sodišče ter (samo) opomin – kar je kazen! Toda ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, lahko pričakuje še plačilni nalog zdravstvenega inšpektorata.
400
evrov je običajno kazen zdravstvenega inšpektorata.


»Inšpektorji v hitrem prekrškovnem postopku praviloma najprej izrečejo najnižjo globo,« pojasnjuje zdravstvena inšpektorica Deana Potza. Tako lahko Celjanka pričakuje 400 evrov kazni – oziroma 200, če bo izkoristila polovičko. Višje lahko pričakuje, ko bo polnoletna, če še ne namerava nadeti maske ob uporabi javnih prevoznih sredstev.

Postopek policistov bo preverila komisija Generalne policijske uprave. 

Deli s prijatelji