OLIMPIJSKE IGRE

Jakov Fak našel potreben mir

V Pjongčangu jutri prvič za kolajne na teh OI tudi najboljši biatlonci. Slovenski adut številka ena ima izziv, ki si ga želi obrniti v svoj prid.
Fotografija: Jakov Fak že ima kolajno iz Pjongčanga. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakov Fak že ima kolajno iz Pjongčanga. FOTO: Matej Družnik

PJONGČANG – Južnokorejski prireditelji bodo jutri prvi sveženj olimpijskih kolajn podelili tudi najboljšim biatloncem, ki se bodo pomerili v sprintu na 10 km, za katerega bodo zeleno luč prižgali ob 12.15 po srednjeevropskem času. Glavni slovenski adut bo Jakov Fak, ki si je pred osmimi leti v Vancouvru oziroma Whistlerju, tedaj še pod hrvaško zastavo, prav na tej razdalji pritekel in pristreljal bronasto kolajno. Lepe spomine ima tudi na Pjongčang, kjer se je leta 2009 na svetovnem prvenstvu veselil tretjega mesta na posamični preizkušnji (20 km). »Da, spomini so lepi, je pa od moje tukajšnje kolajne minilo že devet let. Prizorišče je bolj ali manj enako, težave mi povzročajo le nizke temperature,« je zaupal Fak in pojasnil, da zaradi hudih ozeblin, ki jih je pred sedmimi leti med tekmami v ZDA staknil na kazalcu, veliko hitreje izgubi občutek v svojem (strelskem) prstu, kar ga seveda ovira pri streljanju. »To bo izziv, ki ga bom poskušal premagati in obrniti v svoj prid,« je trdno odločen 30-letni as iz Mrkopalja v Gorskem kotarju, ki ima glede svoje pripravljenosti kljub vsemu pomisleke v določenih segmentih. »A zdaj je, kar je, naredil sem vse, kar sem lahko. Po dveh sezonah z zdravstvenimi težavami ni bilo lahko vstopiti v zimo; za telo pač ni enako, če eno sezono počivaš ali pa si odsoten zaradi bolezni,« je poudaril Fak, ki je v Korejo pripotoval kot tretji v skupni razvrstitvi za svetovni pokal, medtem ko je v posebnem seštevku sprinta mesto nižje.

Vedno je lahko (še) bolje

»Glede na prejšnji dve zimi je bila ta sezona doslej dobra, vedno pa je lahko tudi boljša. Ali slabša,« je ocenil dvakratni svetovni prvak (iz Ruhpoldinga 2012 in Kontiolahtija 2015) in na vprašanje, kako gleda na vodilna zvezdnika, Francoza Martina Fourcada in Norvežana Johannesa Thingnesa Bøja, odvrnil: »Kot na tekmeca, ki nista nepremagljiva. Sta pa glavna favorita, to se strinjam, a se z njima ne obremenjujem.« Od tukajšnjih tekem nobeni ne daje prednosti. »Menim, da imam na vseh možnosti za dober rezultat. Prepričan sem, da sem lahko, ko sem zdrav, ko uberem pravo taktiko, ko je motivacija prava, dovolj močan, da lahko vsakič končam zelo visoko, je pa zdaj težko govoriti, da bom na sleherni tekmi med najboljšo trojico. To ni tako kot, denimo, alpska kombinacija, v kateri jih pet, šest dobro presmuča tako slalom kot smuk. V biatlonu je malo drugače,« je poudaril Jakov, ki je po vsem, kar se je v zadnjem obdobju dogajalo okrog njega, našel potreben mir. Za konec se je vnovič zahvalil vsem podpornikom. »Njihove lepe želje mi pomenijo ogromno. Na to gledam takole: oni stojijo za mano, jaz pa pred njimi, pred celotnim svetom zastopam državo in njene državljane in na koncu koncev tudi sebe kot državljana te države. Zato se vsem zahvaljujem za podporo, poskušal se jim bom oddolžiti s čim boljšimi predstavami,« je sklenil Fak, ob katerem se bodo jutri od slovenskih biatloncev v smučino pognali še Klemen Bauer, Miha Dovžan in Mitja Drinovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije